Klart for Handverksdagene for 20. gang

I formiddag startet Handverksdagene 2019. Over 70 handverkere fra hele Norge samles til kursdager pa Bygningsvernsenteret i Kurantgarden 21. – 25. august.

I år arrangeres Handverksdagene for 20. gang på Bygningsvernsenteret ved Rørosmuseet. Alle instruktører er nestorer innen sine handverksdisipliner. Alle kursene er fulltegnet.

Fire unge håndverkere med Fortidsminneforeningens stipend til Handverksdagene

Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNBs prosjekt ‘Kulturminner for alle’ lanserte i 2017 en ny stipendordning for unge tradisjonshåndverkere. Målet er å bidra til å styrke vår immaterielle kulturarv gjennom kompetanseoverføring innen tradisjonelle håndverksteknikker.

De fire håndverkerne som mottok 2019-stipend på 25 000 kr hver, var i april samlet på TREseminaret på Hjerleid, Dovre. De samles nå for andre gang for å delta på kurset om taktekking med emne frå skog og mark, som ledes av instruktør Jon Bojer Godal.

Leire – et byggemateriale med lange tradisjoner

Kurset gir innføring i leire som byggemateriale gjennom muring, fuging, puss og rapping. Kurset tar for seg hvilke egenskaper som gjør leire til et egnet byggemateriale, og hvordan en kan finne egnet leire i naturen. Kursdeltakerne vil få innføring i vurdering og valg av leirekvaliteter, hensiktsmessige måter å lage mørtler på, og utprøving av ulike tilslag som halm og møkk brukt i mørtler av jord og leire. Det praktiske arbeidet vil fåregå på både eksisterende bygninger og på modeller.

Instruktør er murer og ingeniør Espen Martinsen fra Nittedal. Han er rådgiver i Forsvarsbygg sin kulturminneseksjon. 15 år med eget murerfirma. Håndverksstipendiat fra 2003-2006. Kurssted er Kurantgården på Malmplassen og Murhytta.

Tjære og tjærebreding

Kurset gir innføring i fremstillingsmåter og kvaliteter av tjære, og tradisjonell bruk av tjære på tak og vegger. Kursdeltakerne får innføring i tradisjonell bearbeiding, innkoking og påføring av ren milebrent tretjære. Historiske bruk av tilsatsmaterialer som kull og sand som på Røros-kjerka, og pigmentering av tjære er også tema. Deltakerne får prøve ut påføring av tjære på overflater med ulike teksturer og overflater. Den praktiske delen av kurset vil foregå på taket til sakristiet på kjerka og på Hyttklokka.

Instruktør er Ole Jørgen Schreiner, snekker ved Norsk Folkemuseum og Riksantikvarens rådgiver når det gjelder tjære.

Taktekking med emne frå skog og mark

Kurset gir en innføring i hvordan tilgang på materialer, konstruksjonsvarianter, dimensjoner på hus, kategorier hus, klima og takfall har vært utgangspunkt for hvordan bygninger er blitt tekket. Kursdeltakerne får være med på hele prosessen fra materialuttak i skogen til å lage modeller og gjøre utprøvinger med noen av de tradisjonelle tekkemåtene. De vil også få innsikt i endringene og forskjellene som har oppstått gjennom tida.

Instruktør Jon Bojer Godal, Geitbåtmuseet / Husasnotra, Valsøyfjorden
Jon er kjent for sitt utrettelige arbeid med vern, dokumentasjon og formidling av tradisjonshandverk gjennom et langt yrkesliv, og er forfatter av flere bøker om emnet. Han er en av våre nasjonale spydspisser på arbeid med konstruksjoner i tre, og har mottatt Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid. Handverkerne Kolbjørn Vegar Os, Jostein Utstumo, Ove Grytbak, Karin Sjögren og Martin Herrmann fra Rørosmuseet Bygningsvernsenteret er Jon’s lokalemedhjelpere for 25 kursdeltakere. Kurssted er ute i Kurantgården.

Finsmedens smi-teknikker

Kurset gir innføring i bruk av ulike smi-teknikker for å utforme bruksformål som også var med å pryde skrinet, døra eller huset. Deltakerne får møte en konsoll antatt fra Peder Hiorts barokkhageanlegg fra 1770-tallet og andre eldre smidde arbeider med tanke på bruk av smi- teknikker og overflatebehandling. Kurset er praktisk rettet, og deltakerne vil få innføring i verktøy- bruk, materialkunnskap og smi-teknikker sett i historisk perspektiv.

Instruktør er smed Mattias Helje fra Lima i Sverige. Mattias har vært smed hele sitt yrkesaktive liv, og er mye brukt som instruktør både på svensk og norsk side av grensen. Han har hatt fast tilholdssted med essa si i Lang-Knutgården og Kurantgården under Martnan. Det er niende året at han er instruktør på smikurs under Handverksdagene.

Lørdag 24. august er det Åpen visning av Tradisjonshandverk for publikum i og rundt Kurantgården. Det vil også være mulig å følge med på det som foregår i Kurantgården og på Malmplassen fra torsdag til søndag.

Rørosmuseet Bygningsvernsenteret holder til i Kurantgården på Malmplassen. Senteret utfører bygningsvernarbeid på museets antikvariske bygninger, statens bygninger etter Røros Kobberverk og driver istandsettingsarbeid på oppdrag fra andre. Senteret setter fokus på bygningsvern, byggeskikk og tradisjonelt bygningshåndverk gjennom rådgiving, kurs og informasjonsvirksomhet. Handverksdagene som arrangeres hvert år i august er en av bygningsvernsenterets viktigste arenaer for formidling av kunnskap om tradisjonshåndverk. Samtidig er det en viktig møteplass for handverkere som igjen kan dele erfaringer og utveksle kunnskap med hverandre.

Foto: Tove Østby
Facebook
Twitter
LinkedIn