Helse og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, kommenterer fastlegesituasjonen ved Røros legesenter.
Røros kommune gikk denne uka ut med en oppfordring til kommunens innbyggere om å ikke bestille seg legetime uten at det foreligger noen plager eller en tilstand som krever kontroll, til å avvente til situasjonen på legesenteret har bedret seg.
Fastlegesituasjonen er en nasjonal utfordring, og mange kommuner sliter med bemanning. Kommuner står fritt til å håndtere situasjonen etter lokale behov, i tillegg arbeides det fra nasjonalt hold om å få til en varig og bærekraftig fastlegeordning.
Helse og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol har svart på noen av de spørsmålene Rørosnytt har stilt seg i denne spesielle situasjonen som man nå ser i Røros kommune og ved Røros legesenter.
– Hva tenker du om å ta over ansvaret for fastlegekrisa?
– Jeg kan forsikre om at jeg tar krisen i fastlegeordningen på alvor. Denne krisen har utviklet seg i mer enn ti år. Det er et sammensatt problem som ikke løses enkelt på et halvt år. Jeg anser det som en av mine viktigste oppgaver å styrke allmennlegetjenesten. I Hurdalsplattformen slår vi fast at vi skal styrke basisfinansieringen og få på plass ei bærekraftig fastlegeordning som sikrer gode allmennlegetjenester over hele landet, sier Ingvild Kjerkol.
– Det har i forbindelse med fastlegesituasjonen blitt utlyst et rekrutteringstiltak på 225 millioner. Hva kan et slikt tilskudd bety for små kommuner som Røros?
– En trygg og tilrettelagt spesialistutdanning har stor betydning for å rekruttere nye leger inn i fastlegeordningen. ALIS-avtaler er derfor et av regjeringens prioriterte tiltak. Men tiltaket alene er ikke tilstrekkelig for å løse utfordringene vi står i. Vi ser derfor på hvordan vi kan bygge videre på det positive ved dagens fastlegeordning samtidig som vi tilpasser den til en ny tid. Vi må være forberedt på å ta helhetlige grep som bidrar til økt rekruttering og stabile allmennlegetjenester over hele landet, forklarer Kjerkol.
– Røros kommune ber om at innbyggere som ønsker time uten at det foreligger noen plager eller en tilstand som krever kontroll, avventer til situasjonen på legesenteret har bedret seg. Hva tenker du om at kommunen kommer med en slik oppfordring?
– Jeg tar på alvor den situasjonen Røros og andre kommuner står i når det gjelder rekrutteringsutfordringer. Vi må sørge for ei fastlegeordning som er bærekraftig og som er attraktiv for rekruttering av nye, unge fastleger. Unge leger etterspør forutsigbare rammevilkår og gode fagmiljøer de kan utvikle seg i. Det ser vi nå på, slik at vi bygger videre på det positive ved dagens fastlegeordning samtidig som vi tilpasser den til en ny tid, sier Ingvild Kjerkol og fortsetter.
– Det er kommunens ansvar å tilby nødvendige allmennlegetjenester og nødvendige helsetjenester, som for eksempel legevakt til alle som oppholder seg i kommunen. Kommunen står i utgangspunktet fritt til å bestemme hvordan oppgavene skal organiseres ut fra lokale forhold og behov, så lenge tjenestene som tilbys er forsvarlige.
– Fastlegen tar seg ikke bare av det daglige behovet for legetjenester, men er i mange tilfeller porten inn til videre utredning og eventuell behandling i spesialisthelsetjenesten. Det er viktig at de som trenger time hos fastlegen fortsetter å bestille timer. Har man små plager og er usikker på om man trenger legetilsyn, kan man forhøre seg på telefon med legekontoret eller vente en dag eller to ekstra for å se om det går over av seg selv. Det stoler jeg på at folk evner å vurdere selv.
Store utfordringer ved Røros legesenter
Norsk Pasientforening: Bekymret for varigheten av underbemanning