Junior på tur i gatene i dag. Foto: Tore Østby

+ Kjemper om å slippe til hos hoppene

RS Servicenter

Grådalens Junior er trent og klar til å bringe sine gener videre, men foreløpig møter han virusveggen. Junior er det første lokalavlede føllet på på på Skanck-Jensvollen. Før junior kom har det ikke vært lokalt avl på Dølahest på mange år. Berit Grådal og Geir Tamnes har lagt sin sjel i å ta vare på den tradisjonsrike hestearten, som nå har havnet på rødlista over utryddingstruede arter. De to har nå fire Dølahester på Skanck-Jensvollen. Hestene får sitt oppdretternavn fra Berits barndomsgård.

https://vimeo.com/401884247
Geir Tamnes og Berit Grådal intervjuet av Tore Østby.

I familien Grådal er Dølahestradisjonen gammel. Gammelonkel Esten Grådal kjørte i sin tid postruta og varelass mellom Røros og Grådalen med Rauen. Han var en av pionerene bak kanefarten på Røros. Dølahesten er en god og trygg kjørehest, som har spilt en stor rolle i norsk landbruk i hundrevis av år. For Berit Grådal har Dølahesten vært i livet hennes.

– Vi er genuint opptatt av å bevare dølahesten Det var stort da Junior kom som den første egenavlede dølahesten på på Skanck-Jensvollen. I fjor kom Grådalens Fjellving. Det er et føll det er knyttet store forventninger til som avlshingst etter hvert.

— Vi jobber hardt med den, og trener den fram, sier Geir Tamnes.

Junior har gjort det bra på utstillinger, og ble nr 2 i landsfinalen på Stavsplassen på Tretten i Øyer kommune i fjor høst. Det er også på Stavsplassen kåringen skulle funnet sted i april. Nå tyder det på at det ikke blir noen stor utstilling da, og årets store høydepunkt ser ut til å ryke. Det er kåringa, som avgjør om hingstene får være med på slipp, og få etterkommere. Nå klør hestefolket seg i hodet for å finne ut hvordan dette skal kunne foregå i koronatider. Nå klør hestefolket seg i hodet for å finne ut hvordan kåringa skal foregå i koronatider.

Svar på hvordan dette skal foregå er bebudet 8. april, men noen samlet utstilling kommer nok ikke til å bli arrangert. Det kan ende med at noen få individ blir plukket ut for å møte hoppeflokken basert på tidligere visninger og prestasjoner, kanskje bakket opp av en lokal veterinærvurdering.