Rob Veldhuis. Foto: Svend Agne Strømmevold

Hyller mangfold og nysgjerrighet

Rob Veldhuis mener at vi alle hadde vært tjent med å være litt mer nysgjerrige og åpne for det vi ikke kjenner så godt til fra før, og holdt i desember en ektefølt appell om tema fra talerstolen da kommunestyret diskuterte hets, diskriminering og hverdagsrasisme.

På kommunestyremøtet før jul anmodet ordfører og varaordfører kommunestyret om å vedta en felles uttalelse mot hets, diskriminering og hverdagsrasisme.

Du blir vel aldri rørosing

Representant Rob Veldhuis (H), opprinnelig fra Nederland, holdt i den anledning et innlegg hvor han brukte egne erfaringer til å belyse hvordan mangel på åpenhet og nysgjerrighet kan gjøre det vanskeligere for enkelte å føle seg akseptert og som en del av samfunnet.

– Et utsagn jeg ofte har fått høre er “du blir vel aldri en rørosing?”, som gjerne ble oppfulgt med at man må ha vært her i fire generasjoner for å bli en rørosing, sa Veldhuis.

Rob forklarte at han hadde snakket med venner og bekjente om dette, og at det som gikk igjen i samtalene var at mange av tilflytterne han hadde snakket med hadde møtt samme holdning. 

– Mange oppfattet det på samme måte, og selv om det helt sikkert er ment som en spøk, føles nok spørsmålet for mange tilflyttere som “fint at dere flytter hit, men vit at dere aldri vil bli en av oss”, sa Rob.

Rob avsluttet innlegget med en appell til å være mer åpen og nysgjerrig til folk og ting man ikke kjenner fra før. 

– Jeg tror det kan være lurt å tenke over sin egen holdning litt oftere. og ikke minst tenke litt på hvordan holdningene dine kan oppfattes av andre, sa Veldhuis.

Glad for mangfoldet i samfunnet

Rob forteller at det var ment som en appell med en oppfordring til å gå litt i seg selv. Veldhuis savner åpenhet og genuin nysgjerrighet både i det hverdagslige og i det politiske livet. 

Rob sier at en utfordring som både innvandrere, tilflyttere og andre som kanskje har en litt annen måte å være på har, er at de ikke alltid blir møtt med åpenhet. Folk er som regel imøtekommende og hyggelige, forklarer Rob, – men mye av den sosiale omgangen skjer på et relativt overfladisk nivå, og selv om man møter åpne og tilsynelatende nysgjerrige folk, så er det ofte at man ikke får inntrykk av at det er en genuin interesse for å gå i dybden eller å faktisk bli bedre kjent. 

– Man får alltid et smil på gata, man kommer lett i prat med folk, og man blir spurt hvor man kommer fra, men det å komme seg litt mer inn til kjernen på folk, er ikke bestandig like enkelt, forklarer Veldhuis.

Rob sier at det handler mye om det å være åpen for nye ting, nye folk og nye ideer. 

– Det handler om å være nysgjerrig. Vær litt utforskende, og ha genuint interesse for det andre holder på med. I Stedet for å fordømme det, er det bedre å prøve å lære av det selv, og ta det med i din egen utvikling, forklarer Veldhuis, –  Vi er alle forskjellige, og det mangfoldet er jeg veldig glad for at finnes i samfunnet, sier Rob.  

Det å utfordre sine egne holdninger og standpunkter ved å utforske det man ikke kjenner så godt fra før, er i følge Rob et av de beste verktøyene vi har for å utvide horisonten.

– De som ser annerledes ut og de som er litt annerledes enn hovedstrømmen,  er på en måte krydder i samfunnet, og er med å skape mangfold som bidrar til at samfunnet i helhet utvikler seg og beveger seg i en eller annen retning, sier Rob. 

Videre sier Veldhuis at det ikke bare er innen det sosiale og hverdagslivet at mangel på åpenhet og nysgjerrighet kan ha en negativ effekt, men også innen politikken og diskusjonskulturen. 

Savner at politikere endrer mening

I den politiske debatten og i kommunestyret savner Veldhuis at folk er mer utforskende og mer villig til å forsøke å utfordre sine egne meninger og holdninger. 

– Om man er villig til å forsøke å utforske nye og andre synspunkter, kan man enten få bekreftet det man allerede hadde tenkt, eller så lærer man noe nytt og tenker at dette er noe jeg gjerne kan ta med meg. Det kan føre til at man endrer mening, og akkurat det savner jeg rett og slett i den politiske debatten i kommunestyret. Man er såpass fastlåst i sine meninger at det ikke spiller noen rolle hvem som sier hva, forklarer Rob, og utdyper:

– Selvfølgelig har alle sin mening basert på det de har lest i sakspapirene og sånn, men så bør det være en åpen debatt hvor ulike vinklinger kommer inn. Det hadde vært optimalt om det var slik, men det er ikke slik det fungerer per i dag, avslutter Veldhuis.