Hovedinngangen til Kjøligruva Foto: Roar Nålsund/UT.no

Høringsinnspill om opprydding av forurensende gruver fra kommunene i circumferensen.

Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal kommuner har sendt et skriftlig innspill til næringskomiteen i Stortinget om opprydding av nedlagte og forurensende gruver.

I innspillet skrivet kommunene at gruveområdene i Circumferensen (Røros kobberverks ressursområde fra 1646, drøyt 5000 km2) er av de områdene i Norge som har størst avrenning til vassdrag. Ingen av gruvene er hjemfallsgruver, og grunneiersituasjonen er både sammensatt og til dels uoversiktlig. 

Videre skriver kommunene at  forurensingen er skapt av bergverksvirksomhet gjennom over 300 år, en virksomhet som har bidratt med til dels svært store inntekter for stat og eiere. Virksomheten har i mindre grad bidratt til kapitalbygging lokalt, eierskapet har i stor grad ligget andre steder. Virksomheten har i hovedsak vært drevet av Røros kobberverk som gikk konkurs i 1977, og hvor staten også var tungt inne i eierskapet i en periode på 1900-tallet. 

– Store deler av de mest forurensende gruveområdene i Circumferensen er i dag verdensarv, det vil si at de er omfattet av Norges internasjonale ansvar for å følge opp verdensarvkonvensjonen og ivareta verdensarvverdiene innen sine egne landegrenser, heter det i innspillet. 

Videre skriver kommunene at:

I innskrivingsdokumentet for Røros bergstad og Circumferensen fra 2010 ber UNESCO ved verdensarvkomiteen spesielt om at: 

«Verdensarvkomiteen ber statsparten om å innhente og formidle informasjon om gruveforurensingene og om videre tiltak for å redusere forurensningen» 

– Områdets verdensarvstatus stiller spesielle krav til hvilke tiltak som kan gjennomføres uten å forringe verdensarvverdiene. Det er derfor helt nødvendig at forurensningsmyndighetene, kulturminnemyndighetene og bergverksmyndighetene samarbeider om løsninger for eventuell rensing, og at en følger med på internasjonal forskning og utvikling innenfor området, skriver kommunene.

-Et oppfølgings- og oppryddingsarbeid i området vil være komplekst, kunnskapskrevende og tverrfaglig, og vil strekke seg over mange tiår. Både Riksantikvaren, Miljødirektoratet og Direktoratet for mineralforvaltning må involveres i arbeidet. 

Kommunene i Circumferensen ber derfor om: 

1. At ansvaret for oppfølging, opprydning og sikring av gruveområdene, herunder finansiering av dette arbeidet, blir tydelig plassert hos Staten, for å sikre at en har en langsiktig og tydelig organisering. 

2. At det etableres et langsiktig institusjonelt samarbeid mellom Riksantikvaren, Miljødirektoratet og Direktoratet for mineralforvaltning, hvor kommunene får observatørstatus, for å ivareta de sammensatte verdiene og problemstillingene som følger forurensing og sikring av bergverksområdene i Circumferensområdet. 

3. At det etableres et helhetlig program for overvåking, kunnskapsbygging og beslutning av eventuelle tiltak for alle gruvene innenfor Circumferensen (verdensarvområdets buffersone).

[metaslider id=»177189″]