Per Sverre Dahl med sine skultpurer av The Rolling Stones. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Former nyhetsbildet i leire

Keramiker og skulptør, Per Sverre Dahl, har drevet galleriet sitt i Mørkstugata siden 1984, og i de senere år har han blitt kjent for å kommentere nyhetsbildet med skulpturene sine.

– Som liten gutt så hadde vi en keramikkfabrikk rett oppi gata her, og der var det mye leire og få tak i. Det var rester som vi ungene kunne få. Vi tok det med oss, og brukte opp igjen. Det var starten. Til stor fortvilelse for moren min så var det leire utover alle gulv, og til slutt fikk jeg beskjed om at – Du, Sverre, du må komme deg ut og leke med de andre ungene du også, forteller Per Sverre.

Kommenterer nyhetsbildet

Da Donald Trump var president i U.S.A fulgte Per Sverre stadig med på nyhetene, og lagde skulpturer av nyhetsbildet, og da først og fremst med figurer av Trump selv. 

– Når jeg lagde Trump-serien, så tok jeg ikke vare på det etter jeg lagde det, jeg bare knøvla det sammen og lagde nye neste dag. Det er litt avis-tegner over flere av skulpturene jeg lager, forklarer Dahl. 

– Jeg ble jo så engasjert at jeg måtte lese alt det som ble skrevet om han, og det var det som var utgangspunktet for at jeg begynte å lage det her, og jeg har aldri noensinne fått så mange positive tilbakemeldinger som på de små filmsnuttene jeg la ut av skulpturene, sier Per Sverre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her ser man Trump som holder et grep om skulptøren selv. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Falkberget & The Rolling Stones

– Da jeg åpnet galleriet, så tok jeg for meg Falkberget. Jeg har jobbet med Falkberget hele veien, og det er litt takknemlig og lage, fordi han beskriver typene veldig godt. Han beskriver alt fra små arr i ansiktet til fingrene til smeden, og det er ikke noen illustrasjoner i bøkene, så jeg kan bestemme selv hvordan typene skal se ut, forklarer Dahl.

På 80-tallet lagde Per Sverre skulpturer av The Rolling Stones, og figurene ble så populære at det hele endte med at Per Sverre fikk møte musikerne i1988.

– Så har vi skulpturene jeg har laget av The Rolling Stones, og det er kanskje den største suksessen jeg har hatt, uten at jeg selger dem, for jeg vil ikke selge dem. Det ble så populært at til slutt endte det med at jeg ble invitert til Rolling Stones-konserten på Valle Hovin, og tok med skulpturene og hilste på dem backstage før konserten, forklarer skulptøren.

Fokus på unge

Per Sverre mener at det fokuseres for lite på barna, som for ofte blir gående rundt og kjede seg når foreldrene er rundt på gallerier og utstillinger.

– I sommer har jeg begynt å snakke mer med ungene som er innom, forteller Per Sverre, – De blir så glad hvis jeg gir dem oppmerksomhet, og hvis jeg tar med dem og viser dem leira mi og det jeg holder på med. Da kommer dem tilbake ihvertfall en gang til i løpet av dagen, så det er lite skal til. Jeg tror ofte ungene går og kjeder seg litt i gata her, og det skal ikke mye til å gi dem litt oppmerksomhet

RS Servicenter