Anita Holmberg Sivertsgård og Gunveig Kommandantvold Harsjøen. Foto: Tove Østby

+ Felles hemmelig ingrediens

I julen er det mange som har lemse på kakefatet. To som møttes til felles lemsebaking før jul er Anita Holmberg Sivertsgård og Gunveig Klemmetvold Harsjøen. De to hadde sammenfallende lemseoppskrifter.

– Det er greit å være to når du skal bake lemse. En steker og en kjevler, sier Anita Holmberg Sivertsgård.

De bruker to oppskrifter som ligner på hverandre. Anita og Gunveig fant ut at de hadde en felles hemmelig ingrediens, som egentlig ikke er vanlig i ei lemseoppskrift.

– Vi lo nå litt godt da vi fant ut av det. Slik ble det lemseprat med oss. Det er egentlig det som gjorde at vi skal se hvordan oppskriftene våre er. Da Rørosnytt var på besøk var det Anita sin oppskrift som ble brukt.

Det er den felles hemmelige ingrediensen som førte dem sammen. Anita har ikke hørt om noen andre som bruker dette i lemseoppskriften sin, det har heller ikke Gunveig. Men de to vil ikke røpe hva den hemmelige ingrediensen er. De er enige om at den er gørr-hemmelig.

– Det var litt snedig og artut, for jeg sitter med ei oppskrift som kommer fra Ålen, og Gunveig sitter med sin, som hun har fra sin mor, men hun har gjort om den litt. Det var egentlig ingen av oss som visste at det var noen andre som hadde dette oppi deigen, sier Anita.

Begge lemseblakerne har vært med å bakt siden de var barn. Gunveig har bakt lemse siden hun var 10 år gammel. Anita minnes at hun bakte i Ålen. Hun sto på en krakk og bakte med små barnekjevler.

Månen

Månen er magisk for Gunveig og Anita. Månen er viktig når det skal bakes lemse til jul, den må vokse opp igjen fra halvmåne til fullmåne.

-All bakst blir bedre når man baker på vekst. Gjærdeigen hever finere, og blir finere stekt. Vi tror på dette vi, sier Gunveig og Anita.

Lemsebaker Anita Holmberg Sivertsgård. Foto: Tove Østby

Facebook
Twitter
LinkedIn