Statsforvalteren kan innvilge inntil to skadefellinger av bjørn i år, men binner med unger må man søke skadefelling fra Miljødirektoratet for.
Fra 1. juni 2022 til 15. februar 2023 er det statsforvalteren som behandler skadefellingssøknader for bjørn. Statsforvalteren i rovviltregion 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal) har blitt gitt myndighet til å iverksette betinget skadefelling av inntill to bjørner av Miljødirektoratet.
– Per dags dato er det ganske stille med tanke på bjørn i Røros kommune. Det er selvfølgelig noen bjørner som går igjennom av og til, men det er ikke noe særlig aktivitet nå, sier viltforvalter Tommy Vestøl
Høyere terskel
Det vil være høyere terskel for å felle en binne enn en hannbjørn, ettersom binner i kjønnsmoden alder er viktige for å kunne nå bestandsmålet.
– Dette betyr at vi får en praksis som ligner på det vi har sett de siste par årene. Terskelen for å gi skadefelling på bjørn som gjør skade vil være lav i de fleste deler av Trøndelag. I områder der det oppholder seg binner, må det tas flere hensyn, sier klima og miljødirektør Line Lund Fjellvær.
Statsforvalteren vurderer om det skadelidende individet er en bjørnebinne. Det er miljødirektoratet som behandler søknad om skadefelling dersom det er risiko for at det er en bjørnebinne med unger i området.
Føringene fra Miljødirektoratet og bestanddsituasjonen for brunbjørn tilsier at tiltak som kan gjøre at færre bjørnebinner feller, må være iverksatt.
Terskelen for å iverksette skadefelling er som tidligere år høyere innenfor forvaltningsområdet for bjørn.
Året 2020 sammenlignet med 2021
Med totalt 9 registrerte binner i 2021, fører det til et estimert antall årlige ynglinger på 1,6. Bestandsmålet for bjørn ble derfor ikke nådd i 2021.
To er døde av de 9 binnene som legger grunnlaget for bestandsberegningen for 2021.
I 2020 ble bestandsmålet for bjørn nådd i region 6 med 2,9 ynglinger. Da var det påvist 29 bjørn hvorav 12 var hannbjørner og 17 var binner.
Nedgangen fra 17 binner i 2020 til 9 binner i 2021 skyldes fortrinnsvis skadefellinger på svensk og norsk side de siste årene. Bestandsstørrelsen blir også påvirket av naturlig avgang og vandring over riksgrensen
Bestandsstatusen for bjørn i Trøndelag er på det laveste siden 2015
Bestandsmål for regionen: 3 årlige ungekull
Bestandsstatus 2021:1,6 årlige ungekull