Søppel legger en demper på opplevelsen i nasjonalparkene våre. Norsk institutt for naturforskning har undersøkt omfanget av problemet i Lofotodden og Femundsmarka. Menneskelig avføring utgjør størstedelen av avfallet.
Norsk institutt for naturforskning har sett nærmere på hvordan forsøpling legger en demper på opplevelsene ei nasjonalparkene våre. De har sett på Femundsmarka og Lofotodden og oppsummerer resultatene i et nytt temahefte.
Det var lokalbefolkingen omkring Lofotodden som la merke til mer avfall i nasjonalparken, og nasjonalparkforvalterne var bekymret for hvordan de økte besøkstallene de senere årene påvirket naturen. Norsk institutt for naturforskning (NINA) gikk derfor inn for å undersøke omfanget av problemene i 2021.
– Vi fant at menneskelig avføring utgjorde størstedelen av avfallet, og at det påvirket vannkvaliteten i området, forteller prosjektleder NINA-forsker Rose Keller. Sommeren 2022 fulgte de opp med videre undersøkelser med et spesielt blikk rettet mot menneskelig avføring både i Lofotodden og i Femundsmarka. I et nytt temahefte oppsummerer forskerne resultatene, og evaluerer mulige tiltak for å minske avføringsproblemet.
Forskerne fant menneskelig avfall konsentrert på steder hvor folk kunne gjemme seg for andre, men i nærheten av noen av disse stedene renner det bekker som forskerne har observert at det hentes drikkevann fra. Forskerne tok deretter vannkvalitetsprøver for å kunne kartlegge hvilke bakterier og parasitter som befant seg i vannet.
– I den ene bekken påviste vi svært høye nivåer av E-coli-bakterier som sannsynligvis stammer fra menneskelig avføring. Så høye nivåer av E.coli gir en risiko for sykdom ved inntak av vannet, forteller Keller.
Både observasjonsstudier og intervjuer bekrefter at folk som regel tar med seg søpla si hjem i Femundsmarka. Et unntak er bålplasser hvor folk har forsøkt å brenne avfall. Det er også lite kunnskap om hvor det finnes søppelkasser i området.
Nasjonalparkstyret vil bruke resultatene videre for å iverksette tiltak neste sommer. Hvis du vil lese mer om hvordan man kan redusere forsøpling i naturområder finner du NINAs temahefte her: NINA Brage: Hvordan kan vi redusere forsøpling i naturområder?