I hele sommer har Rørosmeieriet hatt daglige omvisninger i lokalene, og invitert inn besøkende på guiding i fabrikken.
Som det eneste meieriet i Norge som åpner lokalene sine for besøkende, har Rørosmeieriet lagt opp en rundtur gjennom fabrikken hvor publikum får innblikk i historien til meieriet, og lærer om hvordan de ulike produktene blir produsert. I løpet av den times lange omvisningen får man utdelt smaksprøver, og får mulighet til å være med og lage meieriprodukter selv.
Vi ble med på en reise gjennom Rørosmeieriets utvikling og historie.
Omvisningen startet i utsalgsbutikken i meieriet, hvor mange hadde møtt opp for å delta i guidingen. Marked og opplevelsesleder Hilde Myhren sto for omvisningen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I takt med naturen
Etter smaksprøver av meieriets egen yoghurt, gikk turen videre til inngangspartiet til butikken på meieriet, hvor Myhren fortalte om meieriets historie og visjon.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Rørosmeieriet sin visjon er «I takt med naturen», og det er noe som preger oss i hverdagen, for vi gjør hele tiden grep for å bli bedre på det. Rundt på veggene her så ser dere at det er bilder av noen planter, og økologisk melk som kommer fra kyr som lever tettere opp mot dyrenes naturlige atferd. Det er et større biologisk mangfold, som gir dyrene et mer variert kosthold, forteller Myhren.
Historien
Det første meieriet på Røros var i gata ved siden av Domus-senteret og var åpent mellom 1953 og 1970. Melka pleide da å bli levert på store spann som kan sees i bildet over.
I 1970 ble det bygget meieri der Rørosmeieriet står i dag, og siden da har det vært Trøndelag Meieri, Tine Meieri og Røros Meieri AL, før det ble Rørosmeieriet.
– På midten av 90-tallet var det Tine som drev her, og da fant de ut at de skulle begynne å sentralisere flere meierier rundt i landet, blant annet her. De som jobbet her da hadde allerede kommet i kontakt med øko-miljøet i regionen, og de ville ikke legge ned arbeidsplassene sine. De ville ha et meieri på Røros, og da måtte vi ha noe som var spesielt for oss. Tjukkmjølk, rømme og skjørost er tradisjonsmat i regionen, så da ble det bestemt at det skulle lages hel-økologiske produkter av det, forteller Myhren.
Tine la til slutt ned, og noen ansatte på Meieriet startet opp igjen med startskapital fra blant annet Innovasjon Norge.
– Så fra 5. januar 2001 så har vi vært Rørosmeieriet AS, og vi har vært et heløkologisk meieri hele veien, og vi er det eneste og største heløkologiske meieriet i Norge, sier Hilde.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Røros Smør
Vi fikk så en gjennomgang av hvordan Røros Smør blir produsert, og ble fortalt litt om historien til det etterhvert svært anerkjente og etterspurte produktet. Inspirasjonen til smøret har kommet fra Ingrid Skancke fra Djupsjølia.
– Ingrid la ned produksjonen sin i 1996, og det var den verste dagen i hennes liv da hun måtte levere kyrne sine. Vi var så heldig å få Ingrid som læremester, og hun lærte oss å lage smør på samme måte som hun gjorde, og vi startet med smørproduksjon i 2002, forteller Myhren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– De fleste i Norge lager smør på fløte, mens vi lager på langtidssyrnet rømme, og vi er de eneste i Norge som verken har fargetilsetning, eller smørsmaktilsetning. Det eneste vi gjør er å salte det med havsalt, forklarer Hilde.
– Vi startet med å produsere tre tonn i 2002, og i dag er vi oppe i 164 tonn i året. Vi har begynt å eksportere smør til USA, og der heter det Røros-butter, og nå er det til og med folk fra Norge som har ringt og ville ha Røros-butter etter å ha lest om det i mediene, forteller Myhren.
Artikkelen fortsetter under bildet.