Han begynte journalistkarrieren på 70-tallet da aviser fortsatt ble laget på gamlemåten, med settemaskiner og håndsats i bly. Nå har Jan Erik Øvergård i samarbeid med medforfatter Annikki Torgersen snart utgitt 75 bøker.
Jan Erik er født på Os og er egentlig odelssønn, men forsto tidlig at livet på gården ikke passet for han, og fant det mer naturlig å satse på skrivetalentet.
I 1973 begynte han som journalist i Fjell-Ljom, og arbeidet der de to siste åra som avisa ble produsert med bly, settemaskiner og den gamle trykkpressa som nå brukes til å lage museumsavis en gang i året.
– Jeg skjønte vel at det egentlig ikke bodde så mye bonde i meg, så jeg begynte som journalist i Fjell-Ljom da jeg var 17, forklarer Øvergård, som senere har jobbet i Arbeidets Rett og flere andre aviser.
I dag er han styreleder i Fjell-Ljom og Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner. I tillegg er han med i styret i Forfatterforbundet. På Røros er han en kjent skikkelse, men rørosing er en benevnelse han ikke kjenner seg igjen i.
– Selv om jeg er født på Os, og har jobbet på Røros i noen år, har jeg egentlig aldri bodd på Røros før nå i 2019 når vi flytta oppover, forklarer Jan Erik, – Nå bor jeg på Øra, men å kalle seg rørosing, det vil jeg nå aldri finne på å gjøre.
Mer enn gruvehistorie
Øvergård har lenge vært opptatt av avishistorie, og med sitt engasjement i Pressemuseet Fjeld-Ljoms venner, har han kommet tett innpå lokalhistorien. Pressemuseet er Europas eneste bevarte førdigitale avishus.
– Det er ikke bare gruvehistorien som er viktig, for det er også mye annet i Røroshistorien som er interessant, forklarer Jan Erik, – Røros hadde på starten av 1900-tallet tre avishus, altså tre separate trykkerier og tre separate produksjonsorganisasjoner. Hver av de kunne teoretisk ha blitt bevart som et pressemuseum, men i dag er Fjeld-Ljom det eneste førdigitale avishuset som er igjen i hele Europa, som fortsatt er operativt.
Øvergård forteller at avisene spilte en større rolle før, ettersom det stort sett var der man fikk med seg nyheter.
– Hvis du går hundre år tilbake var avisene eneste kilde til informasjon, i tillegg til at man traff hverandre utenfor kirka etter gudstjenesten og prata sammen, men bortsett fra det, så var det avisene som brakte informasjon, og sånn var det langt opp i vår tid, forklarer Øvergård, og legger til:
– Da jeg jobbet som journalist på 70-tallet var det heller ikke internett eller sosiale medier. Den eneste kringkastingen var NRK, og det var ikke mange timene de sendte for dagen. Så det har vært en enorm utvikling på de 50 årene som har gått.
Snart skrevet 75 bøker
I samarbeid med Annikki Torgersen har Øvergård skrevet en rekke bøker under pseudonymet Annikki Øvergård. Først ga de ut en romanserie som heter Rosemalt. Deretter kom serien Anna fra Røros, og nå er de i gang med bokserie nummer tre, Cathinkas Døtre.
Anna fra Røros ble først utgitt i 2017, og etter det kom det en seks-sju bøker hvert år. Nå er totalt 30 bøker om Anna fra Røros.
– Når den siste serien på 20 bøker blir ferdig, så har vi skrevet 75 bøker til sammen. Jeg ville aldri kunne deltatt i noe quiz eller spørrekonnkurranse om det vi har skrevet, for navn og detaljer blir borte, for du er liksom et annet sted og har gått videre. Så når folk vil snakke om en bok vi skrev for fem år siden, så kan det være litt vanskelig å henge med, sier Jan Erik.
Tilsvarer Tolstoj
Å skrive seks bøker i året kan i seg selv være krevende, forklarer Jan Erik, men prosessen med å skrive bøkene er langt mer omfattende enn selve skrivingen.
– Det er jo en egen form for produksjon. Man må vanligvis skrive seks bøker i året. Én ting er at du skal skrive, men så skal boka gåes igjennom noen ganger før vi sender den fra oss. Deretter går den til en redaktør som har noen synspunkter, og så får vi den tilbake igjen for å omskrive i henhold til forbedringsforslag, også går det en runde til. Vi går faktisk gjennom disse bøkene en åtte-ti ganger før det går i trykken, sier Jan Erik.
– Når folk lurer på hvor mye det er, så pleier jeg å si at ti av våre bøker tilsvarer Krig og fred av Tolstoj i antall bokstaver, for den er på cirka 550.000 ord, uten sammenligning for øvrig, presiserer Øvergård.
Populært forfattertreff
I høst arrangerte Forfatterforbundet samtidige forfattertreff rundt om i landet, og Jan Erik samlet lokale forfattere og forfatterspirer på Kaffestuggu.
– Det var en prøveballong vi skøyt ut, for Forfatterforbundet skulle ha treff på ulike steder i landet. Det var meningen at det skulle være på litt flere steder, men det ble faktisk bare Oslo, Bergen og Røros, forklarer Øvergård.
– Faktum er at vi var mange fler på Røros enn de var i Bergen. Vi ble nesten 20 oppmøtte, så det var veldig ålreit, og folk var veldig positive til å følge opp møtet, så konklusjonen ble at vi nedsatte en uformell gruppe som skal ta det videre, sier han, og forklarer at han tror det finnes en underskog av spirende forfattertalenter på Røros.