Hilde Danielsen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Ærespris til sørsamiske språkarbeidere

Sørsamiske språkarbeidere fikk Kulturrådets ærespris for 2022. Med prisen ønsker Kulturrådet å løfte fram et utrettelig og i stor grad frivillig arbeid som er gjort for å holde det sørsamiske språket levende.

Røros ble samisk forvaltningskommune i 2018, og det har siden blitt arbeidet mye lokalt på mange fronter for å bevare det utrydningstruede sørsamiske språket. 

Grunn til å være stolt

Kommunestyrerepresentant for SV, Hilde Marie Gaebpie Danielsen, sier at det sørsamiske språkarbeidet i Røros kommune er noe å være stolt av.

– Jeg føler at det har blitt en oppblomstring etter at Røros ble forvaltningsområde for samisk språk. Det betyr veldig mye å få et sånt ansvar, også er det veldig mye positivt som har skjedd, og det skal man applaudere og være stolt av, sier Danielsen.

Fremtidens språkbærere

Hun trekker frem den samiske avdelinga på Ysterhagaen barnehage, Brekken oppvekst- og lokalsenter, og skolene som har språktilbud med sørsamisk både som 1. og 2. språk. I tillegg er det mulig å ta sørsamisk som valgfag på ungdomsskolen. 

– Det er ungene som er fremtidens språkbærere, så får vi ikke dem med, så ramler jo språket vårt bort, konstaterer Danielsen.

Mange språkarbeidere

Kulturrådets ærespris er på 600 000,- i tillegg til en skulptur av billedhugger Elena Engelsen. Prisbeløpet overføres til Saemien Sijte, det sørsamiske museet og kultursenteret i Snåsa, som vil forvalte pengene til beste for det videre arbeidet med å formidle og styrke det sørsamiske språket.

– Det er veldig viktig at arbeidet blir løftet fram så folk får se hvordan det arbeides og hva som gjøres, for det er mye arbeid som ligger bak det her. Språkarbeidere er ikke bare en ting; det er alt fra kulturarbeideren til læreren til studenten til ungdommen i organisasjonene til politikere, sier Danielsen.

Sametingsrådet gratulerer

Sametingsrådet er svært glad da det i dag ble offentliggjort at sørsamiske språkarbeidere får Kulturrådets ærespris for 2022. 

– Vi gratulerer de ivrige språkmedarbeidere som daglig utvikler sørsamisk språk, og med denne æresprisen som er 600 000 kroner, så kommer prisen til stor nytte for Saemien Sijte, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen. 

På norsk side av Sápmi er Gïelem Nastedh Snåsa, Gielearnie Røyrvik, Aajege Røros og Sijti  Jargne Hattfjelldal språksentre som får støtte fra Sametinget.

Kulturrådets begrunnelse

Kulturrådets ærespris 2022 tildeles sørsamiske språkarbeidere. Med prisen ønsker Kulturrådet å løfte fram et stort, utrettelig og i stor grad frivillig arbeid som er gjort for å holde det sørsamiske språket levende – og å bidra til at dette arbeidet fortsetter.

I etterkrigstiden var sørsamisk et usynliggjort og sterkt truet språk, og utviklingen kunne ha ledet mot språkdød. Men takket være målrettet innsats av enkeltpersoner er språket levende og i bruk i dag. Språkinnsatsen har bidratt til en samlet styrking av samisk historie og kultur. Med anslagsvis 1 500 språkbrukere på norsk og svensk side er det samtidig avgjørende å fortsette arbeidet med å holde sørsamisk språk levende. Kulturrådet vil særlig løfte fram betydningen av å gjøre litteratur på sørsamisk tilgjengelig for barn og unge.

Gruppen av språkarbeidere som har bidratt gjennom mange tiår omfatter forfattere, ordbokforfattere, bibeloversettere, salmediktere, barnebokoversettere og lærere. Før har vi hatt pionerer som Anna Jacobsen, Ella Holm Bull og Julie Axman. I dag har en ny generasjon profesjonelle og frivillige overtatt arbeidet med, og kampen for, det sørsamiske språket. Ethvert språk representerer et særegent tankesett, en unik måte å se verden på. Ved å holde språket i hevd bidrar sørsamiske språkarbeidere til å bevare en innsikt og et perspektiv av uvurderlig betydning både for den sørsamiske befolkningen selv og for samfunnet som helhet. Det er disse vi vil hedre med årets ærespristildeling.

Om Kulturrådets ærespris

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Iver Jåks, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jon Fosse, Mari Boine, Tor Åge Bringsværd, Inger Sitter, Jan Erik Vold og Synnøve Persen. Æresprisen for 2021 gikk til Karin Krogh.

Kulturrådet inviterer hvert år alle til å foreslå kandidater til æresprisen. I år kom det inn 42 nominasjoner. Rådet takker for stort engasjement og for alle velbegrunnede forslag som ble sendt inn.