Neste uke starter en storstilt aksjon med moderne utstyr for å lete etter et mystisk objekt som skal ha kommet ned fra himmelen for så å synke ned i Djupsjøen mellom Røros og Brekken, sommeren 1947. Etter at hendelsen ble gjort kjent på slutten av 60-tallet, ble det satt i gang leteaksjoner som den gang ble skrevet mye om i nasjonale medier. Nå fortsetter letingen.
Historien ble ikke offentlig kjent før 1967, og et UFO-rapportskjema ble da fylt ut av hovedvitnet Bernhard Sollie, gårdbruker og ordfører i Røros kommune i perioden 1956-1959.
Det Sollie og flere andre skulle bevitne den augustdagen i 1947, har senere blitt beskrevet som “egg fra en annen verden”.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvis det er noe der så finner vi det
På den tiden ble lignende observasjoner av lysende, flygende gjenstander omtalt i mediene som “spøkelsesraketter”. Forfatter av boken “UFO – spökraketer, ljusglober och utomjordingar”, Clas Svahn, er blant UFO-forskerne som skal delta i leteaksjonen ved Djupsjøen. Andre som kommer er Arnulf Løken, en profilert UFO-forsker som blant annet er kjent fra Brennpunkt-dokumentaren “Spor i fjorden”, og Ole Brænne, som sitter på det største UFO-arkivet i Norge.
Fotograf Rune Røstad er initiativtaker bak prosjektet, og er en av karakterene i en dokumentarserie som er under utvikling av UpNorth Film. Serien planlegges som en produksjon for en av de store strømmegigantene. Planen er en Serie i to sesonger, som tar for seg seks personer.
Neste uke settes søket i Djupsjøen i gang, og et team på tolv personer pluss et filmcrew fra UpNorth Film kommer.
– Uansett om vi finner noe eller ikke, så er det like sensasjonelt, sier Røstad, som i tillegg til å være interessert i fenomenet som ble bevitnet på 40-tallet, også er interessert i historiene og fortellingene rundt hendelsen, og hvordan det har blitt snakket om i lokalmiljøet.
– Hvis det er noe på bunnen så har vi såpass moderne utstyr at hvis det er noe der så finner vi det, og viser det seg at det er et objekt, så er det med å sprenge mytologien som går helt tilbake til spøkelsesluftskipene på slutten av 18 tallet, sier Røstad. Røstad har tidligere vært på et tilsvarende søk i Namsfjorden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Scanner hele sjøen
Røstad er også involvert i Project Hessdalen, og på søndag, i forkant av leteaksjonen, vil hele teamet møtes til foredrag av Claes Svahn i Hessdalen.
Mandag starter søket, og teamet vil sette opp en camp ved Djupsjøen hvor det blir servering av vafler og utveksling av historier og UFO-mytologi.
– Da scanner vi hele sjøen med side scan, en missil vi drar etter båten, så vi ser hva som er på bunnen, sier Røstad.
I tillegg skal de benytte seg av “Multi Beam», som er en sonar som vil bli sendt ned under muddet, for å kartlegge hele bunnen i 3D. Med seg på søket har Røstad selskapet Nordic Subsea, en nyskapende aktør på det maritime inshore markedet innen ROV og Survey relaterte tjenester.
Ble undersøkt av froskemenn
Det gikk ni år etter hendelsen før Bernard Sollie gikk ut med med historien om hva han hadde bevitnet sammen med slåttekaren Harald Engvik.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I 1967 begynte den første undersøkelsen av sjøen, og da var det Trondheim UFO-forening som sto for søket.
Senere, i 1973, ble det gjennomført en ny undersøkelse, og da kom dykkere fra Trondheim for å undersøke.
Både Adresseavisen, Arbeidets Rett, Fjell-Ljom, Østlendingen, Dagbladet, magasinet NÅ og Allers var til stede under søket. Saken fikk mye nasjonal oppmerksomhet, og havnet på forsiden av Dagbladet.
Røstad vil gjerne høre fra noen som kan stille med en robåt. Det er også ønskelig at folk som har kjennskap til historien, eller som kan kaste lys over hendelsen og fortellingene rundt det, tar kontakt. På campen ved Djupsjøen vil Os Brakkens venner stå for catering, og det blir vafler og sosialt samvær. Her er det bare å ta seg en tur og bli med på campen mens søket foregår. Røstad forteller at han har blitt godt mottatt og at folk har vært positivt innstillt til prosjektet.
Kontakt Rune Røstad på telefon 91578487