Roboter og automatiseringsløsninger var tema da medlemmer i Rørosklyngen møttes for seminar om mobile roboter i Røros Metall sine lokaler på torsdag.
Representanter fra sju lokale industribedrifter fikk besøk fra Intek og Omron, selskaper som jobber med robotisering og automatisering. I tillegg var Sintef og NTNU tilstede da Rørosklynger og Røros Metall inviterte til fagdag. Over 30 interesserte dukket opp for å bli orientert om muligheter for automatisering og bruk av roboter i produksjonen.
Automatisering og mobile roboter
Fabrikksjef ved Røros Metall, Torbjørn Bendixvold, var initiativtaker. Han forteller at ideen kom fra da Røros Metall ble invitert til en messe hos Intek på Lillestrøm i fjor, og der fikk de en demonstrasjon av mobile roboter fra selskapet Omron.
– Da tenkte jeg at på Røros er vi ei klynge, og kanskje det er flere av industribedriftene som kan være interessert i det her. Ette det har vi snakket litt sammen i sommer og i høst, og nå er vi glad for å ha fått til at såpass mange møtes her i dag, forklarer Bendixvold.
Omron og transportautomatisering
Martin Lillebjerka fra Norbit sier at det alltid er interessant å høre om hva som skjer innen automatisering og robotisering, et felt hvor utviklingen skjer raskt.
– Norbit på Røros er veldig automatisert, og vi har masse produksjonsroboter, men vi har foreløpig ikke en eneste transportrobot. Det ønsker vi å gjøre noe med, og derfor driver vi og skal i gang med et forprosjekt for å finne ut hva som kan gjøres innen transportautomatisering, forteller Lillebjerka, – Sist jeg snakket med Omron hadde de en modell, og i dag har de presentert tre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Rørosindustrien er satt på kartet
Lars Skjelstad, seniorforsker ved Sintef, forteller at de har jobbet med bedrifter fra Røros i mange år,og at de nå er i gang med et prosjekt som handler om kundetilpasset produksjon sammen med fire lokale bedrifter.
– Når du får mange forskjellige produkter i fabrikken, så er det lurt at transportsystemet er fleksibelt. Vi synes denne automatiseringen og digitaliseringen hjelper kundespesifikk produksjon. Det er også et miljøpoeng med kundespesifikk produksjon, for alternativet er å lage store serier med standardprodukt, som havner i hyllene med et håp om at kundene kommer og kjøper det, sier Skjelstad, og fortsetter:
– Vi synes det er helt supert at Røros går foran og viser denne type produksjon, for det passer godt her. Rørosindustrien er satt på kartet i Norge, og vi synes de er på en veldig god retning.