Fra første januar fikk Trøndelag status om «European Region of Gastronomy«. 30 september signerte nesten hele reiselivsbransjen som sponsorer for markedsføring av den nye gastronomiregionen. Reiselivet så ut til å få et kjempeløft i sine markedsmuligheter mot Europa.
Hadde alt gått etter planen skulle europeerne snart strømme til Trøndelag og Røros på jakt etter store matopplevelser. Omikron ble tidenes festbrems, og forskjellen mellom hvordan det kunne blitt, og hvordan det faktisk er for reiselivet, er enorm. Fylkesordfører Tore O. Sandvik er fortvilet over det enorme tapet pandemien påfører Trøndelag.
– Røros kommune ønsker å bidra videre til utviklingen av lokalmathovedstaden Røros. Vi har statusen som supporter/støttespiller for ERG. Det betyr at vi støtter arbeidet med ERG, er opptatt av å samarbeide med aktører som produserer eller foredler råvarer, mat og mattradisjoner, og vi vil fremme kunnskap om matregionen hos ansatte, innbyggere og samarbeidspartnere, sa fungerende ordfører Christian Elgaaen like etter at Røros kommune signerte for sitt engasjement.
Statusen «European Region of Gastronomy» tildeles gjennom organisasjonen IGCAT (Institiute for Gastronomy, Culture, Art and Tourism), og gir tilgang til et europeisk nettverk, oppmerksomhet og samarbeid med andre gode matregioner. Dette gi regionen mulighet til å se bredt på hvag maten betyr for regionen i dag, hva som mangler og hvordan det kan legges til rette for at flere skal kunne oppdage regionens kvaliteter innenfor mat i fremtiden.
Interkommunalt politisk råd Trøndelag Sør (Røros, Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu, Melhus og Oppdal) har gjennom sitt Verdiskapingsprogram for næringsutvikling etablert tett samarbeid med regionens næringshage og Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Med støtte fra rådet har næringshagene arbeidet med prosjekter for regionens lokalmatmiljø. Trøsten får være at det er lenge igjen av 2022 ennå.