Rørosaktører klare for å markedsføres internasjonalt som gastronomisk matregion. Foto: Tore Østby

Søker om tilskudd til mobilisering mot European Region of Gastronomy (+)

European Region of Gastronomy søker om tilskudd fra Røros kommune. Trondheim og Trøndelag har fått status som EuropeanRegion of Gastronomy (ERG). Dette skjer på bakgrunn av mange års innsats fra både offentlige og private aktører for å bygge en sterk matregion. Statusen tildeles gjennom organisasjonen IGCAT (Institiute for Gastronomy, Culture, Art and Tourism), og gir tilgang til et europeisk nettverk, oppmerksomhet og samarbeid med andre gode matregioner. Dette gi regionen mulighet til å se bredt på hvag maten betyr for regionen i dag, hva som mangler og hvordan det kan legges til rette for at flere skal kunne oppdage regionens kvaliteter innenfor mat i fremtiden.

Interkommunalt politisk råd Trøndelag Sør (Røros, Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu, Melhus og Oppdal) har gjennom sittVerdiskapingsprogram for næringsutvikling etablert tett samarbeid med regionens næringshage og Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Med støtte fra rådet har næringshagene arbeidet med prosjekter for regionen lokalmatmiljø.

Næringshagene fikk derfor oppdraget med å utarbeide en søknad for Trøndelag Sør- Interkommunalt politisk råd om et tilskudd fra fylkeskommunens regionale utviklingsmidler. Midlene skal brukes til et systematisk arbeid med regionens lokaltmatmiljø fram imot ERG 2022. Søknaden beskriver aktører i prosjektet, arbeidsoppgaver, aktivitetsplan, budsjett og finansieringsplan. Søknaden i sin helhet ligger vedlagt.

I søknaden beskrives prosjektet som følger:

«Prosjektet skal bidra til at aktørene innen mat og reiseliv i «Trøndelag Sør» og deres aktiviteter blir en del av innholdet som skaper verdi i og synliggjør Trøndelag som europeisk matdestinasjon. Gjennom å etablere et tydeligere samarbeid mellom miljøene og aktørene i «Trøndelag Sør» skal vi bidra til:
• Økt bruk av lokale (og trønderske) råvarer i matproduksjon
• Økt bruk av lokale produkter hos lokale (og trønderske) serveringssteder, arrangementer og aktiviteter
• Økt og tydeligere formidling knyttet til de 2 overnevnte punktene (fra jord til bord)
• At vi lærer av, utfordrer og utvikler hverandre
«Trøndelag Sør» og aktørene i de 6 kommunene har som ambisjon å være en ledestjerne i å benytte samhandling som strategi for å øke bruken av, tilgjengelig- og synliggjøring av lokal mat og drikke fra regionen. Vi ønsker at dette prosjektet skal bidra til at økt samarbeid mellom aktørene i regionen i et langsiktig perspektiv.»

Søknaden beskriver en kostnadsramme på kr 1.130.000 som dekker arbeid med arrangement/nettverksarbeid, markedsføring og innleie av prosjektleder.

Den første søknaden inneholdt et avvik i finansieringsplanen, og det ble derfor sendt inn en revidert søknad som ble behandlet av Trøndelag Fylkeskommune. Det er den reviderte søknaden som ligger til grunn for behandling av tilskudd fra Røros kommune. Søknaden ble imøtesett med et tilskudd på inntil kr 625.000 fra Trøndelag Fylkeskommune, dette utgjør 50% av prosjektets budsjett.

Finansieringsplanen beskriver at prosjektet finansieres av tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune og tilskudd fra deltakerkommunene i Trøndelag Sør-Interkommunalt politisk råd med henholdsvis 50%. I søknaden presiseres det at en tar forbehold om at avgjørelse om deltakelse og økonomisk bidrag i prosjektet skal behandles av den enkelte deltakerkommunes kommunestyre/formannskap. I Røros kommune behandler formannskapet søknaden.

De 6 deltakerkommunenes bidrag i prosjektet er på til sammen kr 625.000 og er en blanding av egeninnsats tilsvarende en verdi på kr 245.000 (2021: kr 150.000, 2022: kr 95.000) og direkte tilskudd på til sammen kr 380.000 (2021: kr 180.000, 2022: kr 200.000). Bidraget søkes delt likt på alle de 6 deltakerkommunene slik at Røros kommune søkes om et direkte tilskudd på kr 63.333 fordelt på 2 år: kr 30.000 for 2021 og kr 33.333 for 2022. Røros sin andel av egeninnsats i 2021 og 2022 blir på til sammen kr 40.833. Egeninnsatsen vil kunne dekkes gjennom andre aktørers medvirkning i prosjektet, slik som arbeid utført av næringshager eller andre.

I saksvurderingen står det at Røros ønsker å være Norges lokalmathovedstad. Dette er et eget innsatsområde i «Temaplan for næring» for Røros kommune med følgende delmål:
«Røros kommune skal stimulere til økt matproduksjon og økt lokal foredling av råvarer fra regionen. Kommunen skal, i samarbeid med andre, tilrettelegge for samarbeid knyttet til distribusjon, markedsføring og salg av mat produsert i Røros-traktene».

Reiseliv og lokalmat henger tett sammen, og dette er to viktige næringer i Røros kommune som til sammen står for mange arbeidsplasser. Gjennom tittelen «European Region of Gastronomy 2022» gis Røros og regionen som helhet en mulighet til å bruke lokal mat og lokale mattradisjoner for å skape et mer komplett bilde av Trøndelag som reiselivsdestinasjon og videreutvikle regionen som leverandør av lokalmat på høyt nivå.

ERG 2022 gir Røros muligheten til å jobbe enda mer målrettet og systematisk sammen andre viktige aktører innenfor lokalmat i Trøndelag.

I Landbruksplanen for Røros kommune som ble vedtatt våren 2021, er det satt høye og tydelige mål om at bruken av lokalt produsert og videreforedlet mat skal økes. Mat som en del av reisedesinasjonen Røros er også et viktig element i dette. Under hovedtemaet «Verdiskaping og foredling» står det:

«Røroslandbruket skal fremme verdiskaping som forsterker Røros som merkevare, er bærekraftig og tar hensyn til de særegne kulturminneverdiene». En systematisk satsing på godt forarbeid og gjennomføring av ERG 2022 i samarbeid med andre aktører innen lokalmat, vil kunne være et viktig bidrag for å nå disse målene.

Røros kommune har et marginalt budsjett, og næringsfondet er tomt. Like fullt er satsning på og utvikling av viktige næringsveier avgjørende for en fortsatt god utvikling av Rørossamfunnet og regionen som Røros er en del av. Derfor vurderes det som riktig å benytte «Reserverte tilleggsbevillinger» for å kunne imøtekomme søknaden fra Interkommunalt politisk råd – Trøndelag Sør om Røros kommunes deltakelse i mobiliseringen mot ERG 2022.

Ansvar 1105 «Reserverte tilleggsbevillinger» har en budsjettramme for 2021 på kr 100.000. Hittil i 2021 er det foretatt følgende bevillinger:

– Oi! Trøndersk Matfestival – et sted nær deg kr 20 000,-
– 50-årsjubileum for Femundsmarka Nasjonalpark kr 20 000,-

– Røros kommunes Miljøpris 2021 kr 15 000,-
– TV-aksjonen 2021 kr 15 000,-
Saldo ansvar 1105 Reserverte tilleggsbevillinger kr 30 000,-

Ved en eventuell innvilgning av søknaden fra Interkommunalt politisk råd – Trøndelag Sør, vil hele handlingsrommet på ansvar 1105 for 2021 være brukt. Tilsvarende vil kr 33.333 kr av rammen for 2022 være disponert før årets begynnelse.

Innstillingen til Formannskapsmøtet torsdag 7. oktober er at Formannskapet i Røros kommune stiller seg positiv til prosjektet «Mobilisering mot European Region of Gastronomy 2022» og bevilger kr 30.000 i 2021 og kr 33.333 i 2022 i tillegg til Røros kommunes egeninnsats tilsvarende kr 40.833 i prosjektet. Dette er i henhold til søknad om regionale utviklingsmidler fra Trøndelag Fylkeskommune med tilhørende kostnads- og finansieringsplan. Tilskuddet finansieres av over ansvar 1105 «Reserverte tilleggsbevillinger».

Facebook
Twitter
LinkedIn