I ettermiddag, fredag 30. april blir den årlige ryddeaksjonen Rent Røros arrangert. I følge Hanne Feragen er målet å gjøre Røros fint til 1. mai. Det ska plukkes søppel i Bergstadens grøfter og langs Hitterelva. De som ønsker å delta kan møte opp utenfor Smelthytta.
Hanne Feragen var for noen år siden med på å starte opp prosjektet Rent Røros. Alle folk på Røros har vært invitert med til å rydde langs Hitterelva, langs Kvitsanttjønna, litt i gatene og rundt Slegghaugene.
– Vi har snakket med kommuneoverlegen både i fjor og i år. Det går bra å møtes bare vi holder avstand, sier Hanne. Hun legger til at i år har de sagt at de skal rydde til 1. mai. Røros kommune feier gatene, men de får ikke tatt grøftene med maskinene derfor skal Rent Røros i hovedsak ta for seg grøfter i sentrum og rydde langs Hitterlva.
– Hver tyggegummibit, hver snuspose, hver sigarettsneip inneholder plast. Det blåser og det havner i vassdragene. Det blir Hitterleva, Glomma og havet, sier Hanne.
Søppelrydderne har lagt merke til at mye av søpla kommer fra bedrifter i nærheten.
– Vi har etterlyst det før at vi godt kunne tenke oss at bedriftene kanskje kunne ryddet opp sin egen søppel. Men ellers er det fint at vi alle privatpersoner kan hjelpe til, sier Hanne. I fjor etterlyste Rent Røros at Røros kommune kunne tatt intiativ til en felles ryddedag, at det ble en større dugnad.
MDG Røros ønsker at de lokale politivedtektene åpner opp for at parkeringsvaktene kan få ha mandat til å bøtelegge forsøpling.
– Vi bor i en turistby og en verdensarv så alle sneiper, snusposer og tyggiser det ser ikke bra ut. Men samtidig, jeg plukker jo søppel nesten hver dag og jeg merker at søppelmengden i sentrum øker med turistsesongen. Det er litt trist at turistene ikke respekterer oss da, byen vår, bergstaden vår, sier Feragen. Hun synes ikke at det er bra at kommunen fortsatt dumper snøen i ei skråning ned mot elva. Der er det enorme menger med søppel. De voksne, bedriftene og kommunen må gå foran, slik at barna ser hvordan ting skal være. Barna er kjempeflinke, de plukker søppel, sier hun.
Kaffestuggu liker rene gater og spanderer kaffe etter dugnaden i ettermiddag. Arrangøren ordner søppelsekker, men de som skal delta anbefales å ta på grove sko og hansker, og ta eventuelt med rake.