Røros Røde Kors ønsker å starte opp et nytt tilbud med besøksvenn. I løpet av oktober blir det et informasjonsmøte på depoet. Røros Røde Kors er mest kjent for hjelpekorpset som deltar på søk, let og sanitetsoppdrag. Mens omsorg har vært litt inn og ut i korpset. Tidligere har de hatt blant annet hatt tilbudet med besøksvenn med hund. Korpset har også vært engasjerte i kvinnekaféen MIA i samarbeid med Røros Frivilligsentral, Røros Voksenopplæringssenter og Røros Sanitetsforening.
– Det er jo noen sånne brikker, og vi har jo Avholdshytta, og hatt med flyktninger inn der. Men nå tenker vi at vi skal få strukturert det enda mer. Og prøve å få til noen faste besøksvenner, sier styremedlem i Røros Røde Kors, Gitte Iren Søberg Dahlen.
Hun har vært i kontakt med Frivilligsentralen for at de ikke skal tråkke på hverandres arenaer, og hørt litt om hva som allerede finnes. Det er landet litt på at det er de yngre som Røde Kors skal fronte seg mot.
– Men vi tenker at de som er interessert i å kunne være besøksvenn. Der tenker vi alle aldre. Men at man har fylt 18 år. Det handler litt om ansvar, møte med andre og kunne stå i ting.
De som melder seg som besøksvenn hos Røros Røde Kors blir ikke utkalt på søk, let og sanitetsoppdrag. Dersom de gjerne vil bidra med det, så er de selvsagt mulighet til det også. Men tanken er at alle aldre uansett yrke eller om man har noen utfordringer i forhold til helse så trenger Røde Kors dem.
– Vi tror at de fleste har mange rundt seg, men det er mange som er ensomme. Og trenger kanskje bare en å ta en kaffekopp med, sier Gitte Iren.
Under pandemien har det vært en periode man ikke har kunnet ha besøksvenner og lignende tilbud. Nå er man kommet dit at dette kan gjøres, og Røros Røde Kors ønsker å komme i gang. Gitte Iren håper at de får mange frivillige, som også er med å styrer litt i forhold til hvilken brukergruppe de kan rette seg mot.
– Det skal stemme med hver enkelt. Kjemi er veldig viktig. Her skal det kartlegges, og det skal kjennes riktig både for den som mottar en besøksvenn og den som er besøksvenn, sier hun. Gitte Iren har selv vært besøksvenn. Hun flyttet til Røros fra Elverum, og har vært med i Røde Kors der som besøksvenn.
– Jeg synes det var kjempetrivelig. Det gir meg mye med å kunne bidra, og gi noe til noen som er ensomme. Det behøver ikke å være mer enn å komme på en kaffekopp og ta en prat. Mens yngre kanskje har mer behov for å komme seg ut på ting. Vi skal ikke erstatte noe støttekontakt og slike ting, vi skal være et tillegg. Det skal ikke være imot at man har det fra før, så kan man også få en besøksvenn, sier hun.
I første omgang trenger Gitte Iren en henvendsele fra de som ønsker å vite mer om hva en besøksvenn er. Hva det vil si å være i omsorgstjenesten i Røde Kors. Hun håper at så mange som mulig ihvertfall møter opp og får litt informasjon.
Onsdag 14. oktober skal Røros Røde Kors ha et informasjonsmøte. På møtet kommer det besøk fra Trondheim. Hun som er leder for distriktet med omsorg, og en som fungerer som besøksvenn i dag.
– Møtet har vi satt til 14. oktober klokken 18 her på depoet. Det er sikkert mange spørsmål, og det forplikter ikke noe å møte. Ønsker man å vite mer, ønsker man å prøve seg. Vi har et enkelt kurs for de som skal være besøksvenn, for det handler litt om å bli kjent med hva Røde Kors er. Grunnleggende førstehjelp er viktig for Røde Kors. I tillegg er det den psykososiale førstehjelpen, og det å vite hva besøksvenn går inn på. Det handler litt om å sette litt grenser for seg selv også. Man kan jo oppleve at noen har det veldig vanskelig, og hva gjør man da. Men man får en kontaktperson her på Røde Kors som man ta de tingene med. Man står ikke alene, sier Gitte Iren.
Det tas hensyn til den som er besøksvenn hvor mye tid som skal brukes, og det tas hensyn med hvem som Røde Kors får inn som har et behov, slik at det blir tilpasset riktig.
– Har du mulighet til en time i uken, så er det kjempe topp. Det holder massevis det, sier Gitte Iren.
Hver besøksvenn får en fast som de er sammen med. Det er en trygghet for både den som er besøksvenn og den som får det. Man kan også styre det ganske mye selv sammen med den man skal være hos. Hvordan de tenker det skal fungere som, om besøksvennen bare skal komme hjem og ha en prat eller om de skal ut og gå en tur. Hvilken dag, hvilke tidspunkt det avtales dem imellom. Det er slike ting som Gitte Iren kommer til å spørre litt om i forkant. Hun vet at behovet for besøks venn finnes i Røros. Dette kan også være en vinn-vinn situasjon for andre som er ensomme.
– Folk som er ensomme selv, kan være en god ressurs for andre som sitter ensomme, sier Gitte Iren. Hun legger til at dersom folk er nysgjerrige og har spørsmål rundt besøksvenn, og kanskje ikke får til å møte på informasjonsmøtet, kan de gjerne ta kontakt på mail eller telefon.