Gråtrosten har utseendet til en tøffing og størrelsen til en liten tøffing. Foto: Tore Østby

+ Fra matfatet til fuglebrettet

Denne fuglen har vært jaktet på i nesten alle tider. På bordet og på markedet ble den sammen med stæren omtalt som kramsfugl. Det er fortsatt åpent for jakt på Gråtrost fra 10. august til 23. desember.

Denne gråtrosten kan se ut til å ha fått en del å spise i sommer.
Foto: Tore Østby

Jakt på gråtrost foregikk tidligere i stor grad med snarer. I etterkrigsårene var den å finne på menyen også på finere restauranter. «Rognebærfetede kramsfugl» kunne det stå på menyen. De som har spist trost, sier det er en velsmakende fugl, men det må en del fugler til for å mette en familie. En fullvoksen gråtrost veier fra 80 til 130 gram.

Gråtrosten er likevel en av våre mest tillitsfulle fugler, og er ofte å se på fuglebrettet, i hagene på Røros vår, sommer og høst. Den har stor apetitt, og dominerer ofte de andre brettfuglene, som er noe mindre. Den utmerker seg også med å rote mye når den spiser. Det spruter rundt en sulten gråtrost.

Gråtrosten er mer fargerik enn navnet skulle tilsi. Det er en fin fugl, med spraglete fjærdrakt og klart definerte ansiktstrekk. Gråtrost tilhører fuglefamilien troster. Det er den vanligste arten av troster i Norge. Fuglebøkene er litt uenig om gråtrosten er en trekkfugl eller en standfugl. Gråtroster samler seg i flokker på høsten, men trekker ikke særlig langt. De flyr ofte bare litt sørover og ut mot kysten. Det ble observert gråtrost på Røros tidlig i april i år.