I dag er det «Verdensdagen for psykisk helse» og mange ulike institusjoner og organisasjoner har vist sin støtte for viktigheten av psykisk helse. Elen Ravna er lederen i den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh og hun sier at denne dagen er veldig viktig for mer åpenhet rundt den samiske tausheten og psykisk helse generelt. Hun sier også at det er storsamfunnets særskilte ansvar å tilrettelegge for bedre samiske helsetilbud.
-Nå for tiden er der mye snakk om den samiske stillheten. Den samiske stillheten er slik at i det samiske samfunnet så skal man ikke snakke om følelser. På nordsamisk finnes det en frase som heter iešbirget, som uttrykker at man skal være sterk, selvstendig og ikke vise sine svake sider. Derfor synes Noereh det er veldig viktig at organisasjoner og institusjoner synliggjør denne dagen. Jeg synes også det er viktig å huske på at det er viktig å vise åpenhet andre dager i året også, og ikke bare i dag. Det er viktig at vi tørr å snakke om såre temaer for å skape åpenhet, og at det er viktig å huske at du ikke er svak selv om du ber om hjelp, sier Noereh sin leder Elen Ravna.
Elen Ravna sier at den samiske taushetskulturen og den samiske psykiske helsen er annerledes sammenlignet med den øvrige befolkningen, ettersom samer tilhører en minoritet i majoritetssamfunnet. Et eksempel som viser viktigheten av mer åpenhet rundt samisk psykisk helse, er Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) sin temarapport «Vold og overgrep i samiske samfunn» (2018) som viser at 49% av samiske kvinner har vært utsatt for vold og overgrep.
-Det er jo slik at som same har du flere kamper som må kjempes, og dette påvirker jo den psykiske helsen negativt. Derfor synes jeg det er veldig viktig at også det samiske samfunnet løfter fram denne dagen. Jeg tenker også at det er storsamfunnets særskilte ansvar å tilrettelegge for at de samiske helsetilbudene blir forbedret, sier Elen Ravna.
Til slutt sier Elen Ravna hvor viktig den samiske psykiske helsen er og hvordan storsamfunnet kan tilrettelegge for at den skal bli bedre. Et eksempel på dette er at når du går til legen din så skal du få snakke på ditt eget morsmål, og du skal bli møtt med forståelse og ikke spørsmål hvor du må svare på bakgrunn av din etnisitet og identitet. Elen Ravna sier at det er kunnskap som er nøkkelen til at den samiske stillheten brytes.