Berre bønder lengtar heim

24. april kommer Are Kalvø til Røros og Storstuggu med sitt show «Berre bønder lengtar heim». Are Kalvø har vore komikar i ganske mange år. Han har levd i endå fleire år. Og i alle dese åra er det ein konflikt som alltid vender tilbake: By mot land. Slike konfliktar har skapt dårlig stemning så lenge Kalvø har levd, på ulike måtar, både i Norge og i andre land: Sentrum mot utkant. Elite mot folk. Tida er inne for å legge desse konfliktane bak oss og heller bruke tida vår på å løyse dei store problema i verden. Tida er inne for å bygge bru mellom by og land. Og bli ferdig med dette, ein gong for alle.

Og kven er vel ein meir naturlig brubyggar enn nettopp Are Kalvø? Han har eitt bein i kvar leir. Han vaks opp på bygda, han bur i by. Han er ein storbyelskar som skriv nynorsk og snakkar dialekt. Han kan forstå og snakke med begge sider. Kanskje til og med like begge sider.  

For å verkelig sette seg inn i kva slike konfliktar handlar om, har Kalvø budd i ein månad i Europas største by London, ein bråkete, forvirrande, sjølvfornøgd og altfor stor metropol i elitetenkingas heimland, og ein månad i Norges minste kommune Utsira, ei øy utan fastlandsforbindelse, med to hundre innbyggarar på ein god dag, og stort sett stiv kuling.

Han har levd med veganarar med sykkelhjelm og fiskarar med termodress, han har snakka om motor og moderne dans, han har mista ferjer og håp. Men han har klart seg. Og han har gjort det for oss.

No er han tilbake for å fortelje. Og bygge bru. Og viss ikkje det går, for å slå fast ein gong for alle: Kva er best, by eller land?

Are Kalvø har skrive og framført humor og satire på mange ulike måtar i mange år. Han har turnert kulturhus-Norge før, og liker det svært godt, med sine tre soloforestillingar «Kalvø – ein time av livet du aldri får tilbake»(Komiprisen 2015), «Toppar VG-lista» og «Hyttebok frå helvete», basert på boka med same namn, som toppa bestseljarlistene i Norge i tretti veker og er omsett til tolv språk. Han har også skrive fleire andre storseljande humorbøker, som «Syden», «Harry» og «Bibelen 2».

Are Kalvø gleder seg hemningslaust til endelig å legge ut på ein turné med stoff som faktisk handlar om absolutt alle plassane han er innom på turneen. Denne forestillingen er basert på boken med samme navn, Berre bønder lengtar heim.

Are Kalvø har vært intervjuet om humorshowet i TrønderRush i Radio Trøndelag:

Midt i turneen i Trøndelag ble det en liten påskeferie. 

Tilskudd til skoleutstyr

305 kommuner får til sammen midler til å kjøpe inn utstyr for å gjøre skolen mer praktisk og variert. 157 197,- kroner er tildelt Røros kommune. Utstyret som kjøpes inn skal bidra til at elevene opplever mestring og læring.

Arkivfoto: Tore Østby

– Tilbakemeldingene er at dette er midler som treffer veldig bra, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

Ifølge Kunnskapsdepartementet mangler lærere ofte utstyr eller arenaer til å kunne få til en mer praktisk læring i alle fag. 

Utstyrspotten kan gå til å kjøpe inn utstyrspakker, inventar og apparater til for eksempel laboratorier, musikkrom, skolekjøkken og ulike verksteder, eller til fysisk aktivitet og tur- og friluftsaktiviteter. 

Tilskuddet kan også gå til å ruste opp uteområdene slik at man kan ha uteskole, eller til å etablere en moderne medielab, et Newton-rom eller til skolehager. 

– Skal elevene våre lære mer og bedre må de være motivert. Det gjør vi ved å legge til rette for at skolene kan ha mer praktisk og variert undervisning i alle fag, sier Nordtun.

Kreative prosjekter

Det er andre år på rad at regjeringen deler ut penger til en slik utstyrspott. I fjor fikk 328 kommuner tilskudd på 127 millioner kroner til dette. 

I år deles 160 millioner kroner ut til kommunene i et øremerket tilskudd fordelt etter elevtall. Kommuner med rundt 1000 elever får i underkant av 500.000 kroner i tilskudd. De aller minste kommunene vil være garantert et minstebeløp på 10.000 kroner.

I søknaden til Utdanningsdirektoratet har kommunene beskrevet hvordan de ønsker å bruke tilskuddet. 

Rælingen kommune i Akershus vil blant annet bruke midler på en skolehage slik at de kan dyrke egen mat som kan brukes i mat- og helsefaget. Skjervøy kommune i Troms ønsker nytt utstyr til skolebåten kommunen har. I Vinje i Telemark vil de gjøre om en tidligere prestegård til en opplæringsarena der elever kan komme flere ganger i året og få praktisk undervisning i alle fag.

–  Jeg gleder meg til å se resultatene på skolene i tiden framover, sier Nordtun.