Smerter etter forsøk på tvangsutsendelse

Nagga Hailemichael sliter med smerter i nakken og hodet etter forsøket på tvangsutsendelse onsdag 11. desember. Han har skrevet ned sin historie på ark, og tegnet bilder fra det som hendte. Ifølge Hailemichael ble han båret som en pakke inn på flyet, og holdt hardt fast i flysetet. Ifølge ham selv gjorde han ikke fysisk motstand, men protesterte hele tiden verbalt. 

Etter en stund på flyet, ble han tatt med ut av flyet igjen og transportert tilbake til Trandum. Han oppgir å ha blitt sett til av lege torsdag, men at smertene har blitt verre etter det.

Nagga Hailemichael sier han har store smerter i nakken og i hodet. Han sier at hodet flere ganger støtte inn i noe da han ble båret ombord i flyet. 

– Jeg har så vondt i hodet og nakken. Jeg klarer ikke å svelge, og jeg har store smerter i kjeven. Jeg forsøker å spise, men får ikke ned noe annet enn det som var veldig flytende. Jeg er redd, og får ikke sove, sier Nagga Hailemichal på telefon nå i kveld. Jeg har store smerter og klarer ikke å gå oppreist, sier Nagga Hailemichael på telefon nå i kveld.

Smerten Nagga Hailemichael beskriver kan være forenelig med en nakkeskade. 

– Legen ba meg ta varme dusjer, og jeg har fått en smertestillende salve. Legen sa jeg skulle spise Ibux og Paracet, og det gjør jeg, men det hjelper ikke. Jeg fikk ikke en krave for å støtte opp nakken. Jeg har ikke fått noe røntgen eller nærmere undersøkelse, sier Nagga Hailemichael til Rørosnytt.

Nagga Hailemichael ble pågrepet ved sitt hjem midt på natta 31. oktober. Foto: Tore Østby

PU har tidligere fremmet en påstand om utvisning for retten. Da endte det med at Nagga Hailemichael ble frikjent for brudd på utlendingsloven og ikke ble sendt ut av landet, men satt fri. 

Ved firetiden natt til 31. Oktober banket det på døra hos Nagga Hailemichael i Høsøien. Nagga forsøkte å flykte, men han ble pågrepet av Politiets Utlendingsenhet like ved sitt hjem. Etter et avhør, Naggas hus, og en ransakelse på eiendommen, ble han tatt med bort fra stedet. Deretter ble han kjørt til Trandum, der han har sittet internert siden.

Nagga Hailemichael flyktet fra borgerkrigen i Etiopia som barn for 32 år siden. Til Norge kom han fra Libya, der han levde som flyktning i flere år. Han kom til Norge som statsborger i Libya, og det kan være mot internasjonal rett å sende ham til Etiopia. Om han sendes til Libya vil han være i stor fare. Nagga Hailemichael flyktet fra Libya da det ble avslørt at han er kristen. Han levde under et falskt muslimsk navn i Libya. Nagga Hailemichael har bodd i Røros i 22 år. Han har hele tiden forsørget seg selv, og aldri mottatt penger fra det offentlige i Norge.

– Nå må vi gjøre det vi kan for at Nagga skal få bli i Norge. Det er helt meningsløst å bruke store ressurser på å kaste ut en mann, som har vært i mer enn 20 år. Nagga er en berikelse for lokalsamfunnet og naboskapet. Han har hele tiden klart seg selv. Han har satt i stand og driver et småbruk. Han driver sin egen bedrift. Det har han fått til uten å ha hatt noe skolegang etter barneskolen. Det er forferdelig at Norge igjen og igjen bruker makt mot Nagga. Det er umenneskelig å behandle ham slik. Vi må få på plass et amnesti for folk som har vært her så lenge får bli i landet, sier Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til Rørosnytt.

Politiets utlendingsenhet (PU) er gitt anledning til tilsvar på denne artikkelen.

Politiets utlendingsenhet (PU) har gjentatte ganger forklart ham situasjonen han er i, inkludert hvilke rettigheter og plikter han har. Likevel opplevde vi at han ikke samarbeidet da han skulle uttransporteres tidligere denne uken. Dette medførte at politiet vurderte det som nødvendig å føre ham ombord i flyet med makt. Maktbruk skal av politiet alltid vurderes ut ifra situasjonen og være hensiktsmessig og forholdsmessig i henhold til politilovens § 6.

I Norge så er det UDI og UNE som er vedtaksmyndighet når det gjelder oppholdstillatelser i Norge og ikke PU.  Påstanden om at PU fremmet en utvisningssak for retten er ikke korrekt.  PU er kjent med at lokalt politi hadde en straffesak mot Hailemichael i retten, og PU henviser derfor til lokalt politi for å gi tilsvar på det forholdet.

Kritisk til foreslått besøksbidrag

Visit Røros og Østerdalen er positive til prinsippet om besøksbidrag, men sterkt imot forslaget i sin nåværende form. Forslaget rammer reiselivsnæringen ujevnt og har betydelige svakheter. Dette går fram i høringssvar fra Visit Røros og Østerdalen til «Høringsnotat om forslag til lov om besøksbidrag»

Visit Røros og Østerdalen, destinasjonsselskapet for Rørosregionen og Østerdalen, har sendt sitt høringssvar til regjeringens forslag om besøksbidrag. Vårt innspill er basert på en bred medvirkningsprosess med innspill fra våre partnere, kommuner, markedsråd og styre, som er samlet i dette dokumentet.

Selskapet representerer medeiere og medlemmer i kommunene Holtålen, Røros, Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Engerdal, Rendalen, Stor- Elvdal, samt Fünesdalen i Sverige. Reiselivet i vår region består i stor grad av små og mellomstore bedrifter som allerede står overfor betydelige økonomiske utfordringer. Forslaget om besøksbidrag vil ha stor negativ innvirkning på disse aktørene.

Vi er positive til prinsippet om besøksbidrag, men sterkt imot forslaget i sin nåværende form. Forslaget rammer reiselivsnæringen ujevnt og har betydelige svakheter:

  • Manglende helhetlig tilnærming: Forslaget rammer primært kommersielle overnattingssteder og privatutleie, men unnlater å inkludere betydelige deler av reiselivet som bidrar til slitasje og behov for tilrettelegging slik som dagsturister, bobilturisme, villcamping og cruiseturisme. Dette skaper en svært urettferdig byrdefordeling der våre overnattingsbedrifter, som allerede bidrar positivt til lokalsamfunnet i form av sysselsetting og verdiskaping, skal være inndriver på vegne av kommunen. Dette innebærer at overnattingsbedriftene må dekke kostnadene for drift og vedlikehold av fellesgoder som offentlige toaletter, rasteplasser og andre fasiliteter, selv om disse primært benyttes av besøkende som ikke er deres gjester
  • Uklare effekter på fellesgoder: En alvorlig bekymring er mangelen på konkretisering rundt hvordan midlene som samles inn gjennom besøksbidraget, vil bli brukt i praksis. I foreslått ordning stilles det ingen krav til kommunene på dette. Regioner med verdensarv, slik som vår, trenger oppfølging og tiltak for å håndtere utfordringer med økt besøk, men forslaget gir ingen løsninger for hvordan midler fra besøksbidraget skal brukes til slike formål.
  • Redusert konkurranseevne og belastning på lokalt næringsliv: I vår region (Rørosregionen og Østerdalen, kilde SSB) var 83 % av de tilreisende i 2023 nordmenn. I Rørosregionen alene utgjorde norske besøkende hele 92 %. Dette betyr at avgiften først og fremst vil ramme nordmenn, enten de er på ferie, yrkesreise eller besøker familie. En ytterligere avgift på overnatting gjør bedriftene mindre konkurransedyktige i forhold til pris. Dette svekker konkurranseevnen, spesielt i distriktene, hvor det allerede er utfordrende å opprettholde besøkstallene. Samtidig vil en slik avgift legge ytterligere press på lokale bedrifter med små marginer, noe som kan tippe balansen for mange