Frykter nytt laboratorium blir for lite

Per Arne Gjelsvik (V) frykter det nye legesenteret som er under bygging på Røros skaper problemer for samarbeidet med St Olavs hospital. I legesenteret bygges et nytt laboratorium, som ifølge det politiske vedtaket skal bygges stort nok til å betjene både legesenteret og sykehuset. Per Arne Gjelsvik mener laboratoriet som bygges nå er alt for lite. Det er om lag tre kvadratmeter større enn det gamle laboratoriet ved legesenteret. Det kommer i tillegg et nytt laboratorium knyttet til rusmidler på om lag åtte kvadratmeter. 

Per Arne Gjelsvik mener det planlagte laboratoriet er for lite til å kunne brukes av begge.

Per Arne Gjelsvik intervjuet av Tore Østby

Rørosnytt har gjort noen undersøkelser rundt det nye laboratoriet. En del av bildet er ifølge de som har ansvaret for byggeprosjektet at det nye moderne utstyret som skal brukes i laboratoriet er mindre plasskrevende enn det gamle utstyret. Det har så langt Rørosnytt har registrert ikke kommet innvendinger fra ledelsen ved St Olavs hospital mot størrelsen på det nye laboratoriet. 

Den endelige dommen om laboratoriet er stort nok eller ikke vil komme når det nye legesenteret står ferdig. Det synes klart at det ikke vil komme noen endringer nå.

Skuffet over nei til økt satsing på skole

Høyre la fra et eget forslag til kommunebudsjett under behandlingen i kommunestyret i dag. I avstemmingen endte det med at alle forslagene ble stemt ned. Kjell Magnus Krog er skuffet over det, og aller mest skuffet over ikke å få kommunestyret med seg på en økt satsing på skole. Ingen av Høyres forslag fikk flertall i kommunestyret i dag.

Kjell Magnus Krog intervjuet av Tore Østby

Stor kontrast mellom Stortinget og Kommunestyret

Hilde Danielsen har deltatt i budsjettprosessen, som ført fram til enighet mellom Regjeringen og SV. Det endte med flere milliarder i påplussinger og endringer, uten at resultatet er i nærheten av å true handlingsregelen på pengebruk fra oljefondet.

I dag var hun med å behandle kommunebudsjettet for Røros kommune, der det er tomt i disposisjonsfondet. Kontrasten mellom den statlige og den kommunale virkeligheten i Norge er enorm.

Hilde Danielsen intervjuet av Tore Østby

,

Kommunebudsjettet i havn

Røros kommunestyre har vedtatt Handlings- og økonomiplan 2025-2028 og budsjett 2025. Det skjedde i et relativt avmålt møte uten store trefninger, men heller ikke med stor entusiasme. Det var tidlig varslet dramatiske kutt, men i det vedtatte budsjettet ligger ingen slike. Det er gjort noen gap, for å få ned forbruket, men det er nye inntekter, som har hatt størst innvirkning i det siste.

Regjeringens budsjettforslag sikret fem millioner ekstra i kommunekassen. I budsjettforhandlingene mellom Regjeringen og SV kom det en million til. Det kommer også som et godt bidrag at oppgjør for konsesjonskraft for årene 2021-2024 utbetales i 2025.

Møtet i dag ble ledet av Christian Elgåen (SV), og han pustet i likhet med de fleste andre lokalpolitikerne, lettet ut etter dagens kommunestyremøte.

Christian Elgåen intervjuet av Tore Østby

Julemarked nr 15 i gang

Klokken 13 i dag åpnet Julemarked Røros, ett fire dagers marked som avsluttes søndag. Selve markedet foregår i Bergmannsgata og inne i Sangerhuset. 55 bodselgere fra hele landet, og noen fra vårt granneland Sverige, frambyr alt fra søtsaker og julemat til håndtverk, skinn og ullvarer. Røros er pyntet og klart for julemarked nummer 15.

Snøscena nederst i Bergmanngata byr på gratiskonserter hver dag, og søndag er det hele tre konserter: Røros Barnegospel, Røros Soul Children og som avslutning Snorre Ryen Tøndel.
Nissefar kan man hilse på hver dag, og nisseungene er også i farta med sang og nissestreker. Nisseorkesteret blir å høre både fredag og lørdag.

Magisk på Høylemmen

Publikum fikk en varm og fin konsertopplevelse på Høylemmen hos Fjøsakademiet i går kveld. Thomas Brøndbo var på besøk og han fremførte både julesanger og andre sanger som varmet publikum denne førjulskvelden. Det var applaus, latter, allsang og stillhet i lokalet. Thomas Brøndbo synest det i år som i fjor var en magisk aften på Høylemmen.

Sverige

Mange publikummere var fra Glåmos, men det var også noen som kom langveis fra. Et par publikummere som har hytte på andre siden av grensen, men som kommer fra Öland i Sverige var i salen.

Følelser

Thomas ga publikum låter med følelser i. Det var ikke bare julelåter som ble spilt på konserten. Thomas tar med andre låter også som har med tiden vi er inne i med å bringe folk sammen, ettertanke, forsoning, kjærlighet, være glad i folk og ta vare på hverandre.

– Det er mye det julen handler om. Derfor synes jeg at både julesangene og de andre sangene passer godt da, sier Thomas Brøndbo.

Thomas hadde hyllest til Hans Rotmo og fremførte blant annet Elgesæter bru. Thomas møtte aldri Hans Rotmo. Men sangene hans har han sunget, både de som er artige og de andre.

– Hans var en legende. Dersom evig tid er noe så tror jeg de sangene hans kommer til å være med frem til det, sier Thomas.

Melding

Et par timer før konserten på Høylemmen fikk Thomas ei melding på Messenger fra et par som giftet seg i 2022 som hadde ønske om å høre sangen Livet, håpet og dæ på konserten. Paret hadde brukt låten som bryllupsvals. Teksten handler om at når det er litt trist og mørkt så er det håp. Paret satt på første rad på konserten.

– Det er fint å ha med seg om det er bryllup eller hva det er så det var et flott valg av dem når det gjelder bryllupsvals synes jeg, sier Thomas. Han legger til at han synest det er veldig fint å få ei slik melding om musikkønske. Det er for lite av slikt, det skulle gjerne vært mere. Men når den først kommer tenker han jøss det var hyggelig. Han blir stolt og tenker nå har han funnet livets rett, han skal holde på lenger.

Kultur

Thomas gir applaus til Fjøsakademiet for at de satser på kultur for dem som lever av det. Alt er blitt så stort. Folk vil gå på store arrangementer.

– Det skjønner jeg, sier Thomas. Men de som er bak skal også leve og etter korona har ikke det blitt like enkelt. Så de som satser på kultur er viktig og da må de som bor i bygda møte opp og det gjorde de på Fjøsakademiet i går kveld.

Thomas skal ha flere julekonserter i Trøndelag før jul. Han skal blant annet til Meråker, Kyrkseterøra og hjembyen Namsos.

Du kan høre intervju med Thomas Brøndbo i TrønderRush på Radio Trøndelag i morgen kl 13 – 17.

Eiere av hytter og fritidsboliger inviteres til åpent møte

Eiere av hytter og fritidsboliger inviteres til åpent møte med Røros kommune på ettermiddagen lørdag 7. desember. Møtet skal være i Falkbergetsalen på Storstuggu. Påmeldingsfristen er i dag 5. desember.

Røros kommune arrangerer møtet fordi hytteeiere og fritidsbeboere er en viktig del av rørossamfunnet.

– De gir nye impulser, og bidrar til utvikling og ikke minst er det hyggelig å møte dem i ulike sammenhenger og på ulike arena i kommunen vår, sier Hanna S. Tollan – kommunalsjef organisasjon og samfunn i Røros kommune.

Kommunen arrangerer åpne møter for hytteeiere og fritidsbeboere for å styrke dialogen, informere om aktuelle saker som kommunen jobber med og som kan påvirke dem, og få verdifulle innspill. Slike møter bidrar også til bedre samarbeid, økt forståelse for kommunenes planer og prioriteringer, samt tilrettelegging for et godt forhold mellom faste innbyggere og fritidsbeboere. 

I år er det 3. året Røros kommune arrangerer åpent møte, og folk har vært veldig flinke å møte opp. I 2023 var det hele 283 personer som hadde meldt seg på.

– Det sier litt om både behov for slike arenaer og interesse, sier Hanna.

Tema for møtet er blandt annet ROBEK situasjonen-info på landingssiden til kommunen. Utviklingsprosjekter og planer fremover v/ Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås. RenRøros informasjon om fiberutbygging og diverse info. Info fra Rørosregionen næringshage rundt leie av midlertidige kontorplasser v/ daglig leder Aina Midthjell Repp. Orientering fra virksomhet tekniske områder v/ Dag Øyen, Feiing og tilsyn v/ Virksomhet brann og redning.

– Det er viktig for kommunen å ha åpne møter for hytteeiere og fritidsbeboere for å fremme dialog, sikre god informasjonsflyt og få innspill som bidrar til bedre beslutninger. Slike møter styrker relasjonen mellom kommunen og hytteeiere/fritidsbeboere, og sikrer at deres perspektiver blir tatt med i utviklingen av lokalsamfunnet, sier Hanna.