Bokkafé og mye mer på biblioteket

Under Artut Kulturfestival skjer det mye hos Røros bibliotek. Det er bokkafé på mandag 21. oktober som drar det hele i gang. Biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten forteller at de går friskt ut og bruker seg selv. Det er hun og Mari Snortheim som skal ha bokkafé. De to skal snakke om bøker som de liker. Inspirere til å lese. Det blir litt biteti og mulighet til å kjøpe kaffe fra kaffemaskinen. Dette blir den første bokkafeen i det nye biblioteket. Det gleder Ellen Vibeke og Mari seg til.

– Når det er flere som har en bokkafé så oppstår det en god synergieffekt som er mellom det vi har valgt ut uten å avtale, og så syr vi det sammen. Mari har gode bøker og jeg selv er fornøyd med det jeg har tatt ut, sier Ellen Vibeke.

Det skal ikke diskuteres eller analyseres. Opplegget er at de Ellen Vibeke og Mari snakker, forteller og viser noen bilder. Så blir det åpningstid, da kan folk snakke med dem, snakke om bøkene og låne med seg bøker. Litteratur inviterer gjerne til samtaler og refleksjon.

Ønsk meg heller en god tur

Den store kulturuken på Røros bibliotek fortsetter onsdag kveld 23. oktober med foredrag ved Alf van der Hagen. Arrangementet har fått tittelen Ønsk meg heller en god tur, som er tittelen til boka som Alf van der Hagen har skrevet. Det er en intervjubok med Ingvar Ambjørnsen. Alf har dratt ned til Hamburg og snakket med Ingvar Ambjørnsen, som er syk. Boka handler om livet hans og litteraturen.

– Å lese boka er å være litt sånn flue på veggen hos Ingvar Ambjørnsen. Dette foredraget har Alf van der Hagen hatt flere plasser, og det får utrolig gode mottakelser. Og boka har fått glitrende omtaler. Alle bøkene til Alf van der Hagen får det. Han er for enkelte et kjent navn. Han har vært redaktør i bokklubben, avisredaktør, forfatter og mye forskjellig. Han er en flink forteller. Så dette håper jeg at mange, mange mange kommer på. Det er ikke et gratis arrangement fordi det koster å få tak i folk utenfra, men jeg håper mange kommer likevel, sier Ellen Vibeke.

Hvordan skal nå dette gå ?

På FN-dagen, torsdag 24. oktober, kommer et alvorlig tema opp. Røros bibliotek sitter i styret til Folkeakademiet på Røros. Folkeakademiet er hovedarrangør mens biblioteket er medarrangør på arrangementet Hvordan skal nå dette gå? Vi står foran store ting i verden med det forekommende valget i USA. Lars Os kommer til biblioteket og skal snakke om valget. Han har vært NRK sin korrespondent i Washington.

– Og han er fra Os. Så dette er en lokal kar med nasjonalt tilsnitt. Eller motsatt, sier Ellen Vibeke. Hun legger til at de kommer til å få mye kunnskap og gode refleksjoner rundt dette. Det er også satt av tid til spørsmål etterpå.

Lørdagen

Eventyrlig lørdag pleier å være på biblioteket, men under Artut er det av paraktiske grunner flyttet til Storstuggu. Det blir fortellerstund på sørsamisk med Jenny-Krihke Bendiksen. Hun skal lese fortellingen Tannan snjågloe, som handler om ei jente som må passe på ei ugle som ikke vil reise hjem.

Det skjer ting på biblioteket også på lørdag 26. oktober. Røros Quiltelag viser seg frem i åpningstiden til biblioteket. De syr gammelt og nytt, puter, vesker og duker. Quiltelaget skal ha en liten utstilling og salg.

Det blir også konsert med Røros kulturskole.

– Da må den som sitter og studerer og jobbe tåle at det er litt livat musikk her en liten time, sier Ellen Vibeke. Hun legger til at det blir en aktiv lørdag, og det er trivelig. De liker at ting skjer.

Mikkjel Fønhus

Biblioteket forlenger Artut litt, og tirsdag 29. oktober blir det temakveld om Mikkjel Fønhus. Biblioteket fikk en henvendelse fra Nasjonalparksenteret for Femundsmarka og Gutulia som hadde et opplegg der de setter fokus på Mikkjel Fønhus. Han er en kjent og kjær forfatter for mange. Mye naturskildringer og opplevelser.

– Jeg tror dette er noe som favner bredt. Mange som er interessert. Og så synest vi det er arti når organisasjoner utenfra kommer og vil bruke biblioteket som en arena for sine arrangement. Det liker vi veldig godt, sier Ellen Vibeke.

Høgganes artut med Røros Sangforening og Hagen Band

De som startet helga med Røros Sangforening og Hagen Band sin premiere på Høgganes artut i Storstuggu i går kveld fikk en fin start på helga. Konserten tar publikum med på en reise i Vazelinas Bilopphøggers sitt univers.

Åpningsnummeret er historien om min første Vazelina-plate. En sann historie skrevet av Christian Bakken. Deretter følger 16 Vazelinasanger på rekke og rad med noen konferansier innslag innimellom. Alle sanger er fra Vazelina Bilopphøggers sitt sangunivers. Vazelina har satt norske tekster til melodier av flere komponister. Synnøve Sætre Hveem og David Hveem har arrangert sangene for mannskor. Sangene «Feil side av Mjøsa» og «Ferje over Mjøsa» er spesialarrangert for Røros Sangforening av David Hveem.

Konserten inneholder låter med masse energi, og litt rolig. I tillegg er det mye humor. I sangforeningen er det noen medlemmer som er skuespillere og som byr på seg selv til glede for publikum.

Her er en smakebit fra konserten:

Video: Tove Østby

Christian Bakken er egentlig ikke medlem i koret, men ble med for Vazelina-prosjektet sin del.

– Røros Sangforening hadde bestemt at de skulle ha dette Vazelina-prosjektet på modell etter Løiten Sangforening, som gjorde det samme stuntet for noen år siden. De fikk masse nye medlemmer, så det var sikkert delvis bakgrunnen for Røros Sangforening her også om at de ville ha mer folk til å være med å synge til vanlig. Så de lyste ut på nettet og i aviser om du ville være med å synge Vazelina? Du trenger ikke å kunne noter. Det var bare å møte opp. Så ble det så jeg gjorde det. Jeg har jo sunget mer eller mindre hele livet fra før, så jeg er veldig glad i å synge. Så det passet jo bra, når jeg er glad i Vazelina i tillegg, sier Christian Bakken. Han har ikke bestemt seg enda om han blir ved videre i Røros Sangforening. Men han synes det er veldig artig å synge.

Dirigent for Røros Sangforening er Lindsay Winfield-Chislett. Konferansierer på Høgganes artut er Nils Martin Tidemann og Bjørn Aasen. Høgganes Artur vises i Storstuggu også i kveld, lørdag 19. oktober.

Du kan høre reportasje fra Høgganes artut i TrønderRush på Radio Trøndelag onsdag 23. oktober.

Bærekraftpris betyr mye

Anita Galåen sier prisen for bærekraft til prosjektet Grønn Samskaping betyr mye. Hun har ledet prosjektet, der flere av medlemsbedriftene i Rørosmat har deltatt. Hvert år deler Dagligvareleverandørenes forening ut priser i kategoriene innovasjon, merkevare, verdiskaping og bærekraft. Disse prisene henger høyt, og betyr mye i forhold til salg av vinnernes varer i dagligvarebutikkene fremover.

Konsert for TV-aksjonen i ettermiddag

I ettermiddag er det tradisjonene tro konsert til inntekt for TV-aksjonen. Konserten starter klokken 17. Det er gratis inngang og alle er velkommen. TV-aksjonskomiteen i Røros ønsker velkommen til konsert i Røros kirke klokken 17 til en flott musikalsk og kulturell opplevelse.

– Det vil bli gitt info om TV-aksjonen til Barnekreftforeningen, og det blir mulig for de som ønske å støtte aksjonen enten med kontanter eller Vipps. Vi er utrolig glad og takknemlig for at så mange artister bidrar gratis og at menighetsrådet låner ut kirka. Dette viser god oppslutning om TV-aksjonen, og årets gode formål som hjelper barn og familier rammet av alvorlig sjukdom, sier Christian Elgaaen som er leder i aksjonskomiteen i Røros.

Artister som opptrer i dag er Røros kulturskole, Anna Lundquist Langen og Ole Jørgen B. Engen, Amalie Sivertsgård Holmgren, Åsmund Lockert Rohde, Ida Sofie Engan-Holden og Julie Nordpoll Sagli.