Utstilling og bildespill om Daniel Mortenson

I går, 3. september var det 100 år siden Daniel Mortenson (1860 – 1924) gikk bort. På Røros ble dagen markert med minnetaler ved Daniel Mortensons minnestein på Røros øvre kirkegård. Etterpå var det åpning av miniutstilling om Daniel Mortenson i Smelthytta hos Rørosmuseet. Utstillingen ble åpnet av ordfører Isak Veierud Busch. Kvelden ble avsluttet med foredrag om Daniel Mortenson med Ann Kristin Solsten som er sørsamisk rådgiver ved Rørosmuseet.

Utstillingen

Til utstillingen har Rørosmuseet har fått lånt inn noen gjenstander i tillegg til at det også finnes gjenstander på magasin på Rørosmuseet. Det gjorde at de hadde mulighet til å lage en miniutstilling som handler om mannen Daniel Mortenson.

Utstillingen inneholder gjenstander som sønnen til Daniel Mortenson, Lars Danielsen, donerte til Rørosmuseet. Lars jobbet flere år for Rørosmuseet, så det var naturlig for han å donere gjenstandene til Rørosmuseet. Nå synes museet det er fint å kunne vise frem gjenstandene.

Portrett

Utstillingen inneholder også et portrett av Daniel Mortenson. Det er et bilde som er malt av Ludvig Marius Eggen i 1950. Det ble malt noen år etter at Daniel Mortenson døde. Sørsamisk rådgiver ved Rørosmuseet, Ann Kristin Solsten forteller at det er et ganske stort bilde som er i deponi. Det er familiemedlemmer, etterkommere som har deponert det til Rørosmuseet. Solsten synes det er fint å kunne vise det frem i denne sammenhengen. Utstillingen skal står oppe hos Rørosmuseet til over 6. februar.

Avis

Daniel Mortenson var redaktør og startet samisk avis som også har fått plass i utstillingen. Avisen het Waren Sardne og ble startet i 1910, da ble den utgitt frem til 1913. Da ble det et lite opphold frem til 1922. Etterpå ga han ut Waren Sardne frem til han døde i 1924. Avisen ble også utgitt noen år senere med sønnen Lars Danielsen som redaktør.

Bildespill

Salg- og serviceleder ved Rørosmuseet, Ingeborg Anna Ødegaard forteller at i forbindelse med 100 årsdagen siden Daniel Mortenson gikk bort har Rørosmuseet fått laget et bildespill som går i resepsjonen til museet. Det er bilder av Daniel sitt liv med litt informasjonstekst til. Bildespillet er laget av Fride Johnsen som er ansatt hos kulturhistorisk avdeling på Rørosmuseet. Hun har også jobbet med utstillingen om Mortenson.

Trygve Skaug til Røros

Pressemelding fra Røros Konserter:

En av Norges mest siterte poeter som er kjent for å synge og skrive om de virkelig nære tingene i livet kommer endelig til Røros med sin populære juleturné, fredag 6.desember blir det «Seine Natt Desember» i Røros Kirke.

Jul uten gull og glitter
Trygves juleplate, som bærer samme navn som turnéen, omtales som et tidløst og annerledes julealbum, og dette preger også konsertene. Dette er en julekonsert uten gull, glitter og nisser. Trygve kombinerer sine egne julesanger med klassisk julemusikk i ny musikalsk drakt og skaper med det sin helt egen julemagi.

Låtskriver og poet
Skaug er låtskriver, musiker og en av Norges mestselgende poeter. Tekstene hans deles vidt og bredt. Diktsamlingene «Følg med nå» (2019) og «Ikke slipp» (2020) er alene trykket i over 40 tusen eksemplarer. Også senere samlinger, som «Hjemmekamp» (2020), «Opprykk» (2021) og «Dikt til navngitte menn» (2022), har blitt oppsiktsvekkende suksesser.
Han har også gitt ut fire soloalbum, og i 2017 ble den folkekjære poeten og artisten nominert til Spellemannprisen for albumet «Sanger du skal få når jeg dør». Våren 2021 deltok han i TV2s populære program Hver gang vi møtes. Senere samme år ble han tildelt Bjørg Vik-prisen for «… evnen til å nå ut, treffe og gi litterære opplevelser for mange med sine dikt.

Poesi gjennom sosiale medier
Ved bruk av nye formidlingskanaler som instagram og andre sosiale medier, har prisvinneren fått nye generasjoner til å lese poesi.»
I et intervju med VG sier Trygve Skaug selv om suksessen: – At folk finner trøst i mine ord, trøster meg også. Tekstene mine er skrevet veldig nakent, ærlig og upretensiøst. Derfor treffer det meg hardt når jeg kan være der for andre.

Besøker Røros under Julemarkedet
Juleturneen har de siste årene gått for utsolgte hus over hele Norge, endelig kommer «Seine Natt Desember» også til Røros, og det under selveste julemarkedet fredag 6.desember.
Billettsalget starter onsdag 4. september, nummerte plasser.

Befaring langs fylkesveiene

Torsdag skal trafikkutvalget ut på befaring på fire steder i Røros sentrum. Trafikksikkerhetsutvalget gjennomfører årlig befaring sammen med både politisk og administrativ ledelse i kommune og fylkeskommune. I år er det Gjøsvika, Kulverten ved Gjettjønna, Krysningspunktet over Falunveien ved Rema og Gang- og sykkelveien ved An-Magrittsveien det skal ses nærmere på. Formålet er å se på trafikksikkerhetstiltak og mulige tiltak som er tilknyttet fylkeskommunal veg.

Røros kommune ser det som svært formålstjenlig å opprettholde tett og god dialog med fylkeskommunen knyttet til utfordringer rundt trafikale løsninger og trafikksikkerhet. Befaring gir en større felles forståelse og et helhetlig bilde av utfordringer, skriver kommunedirektøren i innkallelsen til befaringen.