Både krim fra virkeligheten og sang fra bjørkeskogen på programmet

Årets kulturhøst på Storstuggu inneholder både krim fra virkeligheten og sang fra bjørkeskogen og mye mye mer. Først på programmet står Litteraturfest Røros, Falkbergets rike fra 12. – 15. september. Som alltid blir det et bredt og godt program under Litteraturfesten. Kulturhusleder for Storstuggu, Anne Linn Vingelsgaard Schärer oppfordrer folk til å sjekke ut Litteraturfestprogrammet for det fortjener publikum. Store forfattere som Lars Mytting og Helga Flatland kommer på besøk. Det blir også konsert med Bjørn Tomren.

19. september kommer Kveli, Rånes og Bremseth til Storstuggu med forestillingen Humor og Kanari. De har besøkt Storstuggu mange ganger tidligere, og nå kommer de med et nytt show.

20. september blir det lokalt i Gropa. Tor Espen Aspaas skal ha høstkonsert der publikum blant annet kan få høre Arvo Pärt: Til Alina Domenico Scarlatti: Sonate i h-moll, K. 87 Franz Liszt: Sluttscene fra Richard Wagners opera Tristan og Isolde. På hjemmesiden til Storstuggu kan man se hva Tor Espen skal fremføre på konserten.

– For de som har opplevd han før tror jeg ønsker å se han igjen. For de som ennå ikke har hørt han spille så er det en perfekt måte å få en introduksjon av han som musiker på, sier Anne Linn.

Røros konserter er inne på programmet, og deres første konsert på Storstuggu i høst er en meget populær konsert. Den første konserten med Highasakite ble utsolt på få minutter. Den andre konserten ble også utsolgt på kort tid. Highasakite- konsertene er 21. september.

– Det blir stort å få dem på besøk, og det er veldig artig å teste ut Storstuggu som en sånn type konsertarena også i høst. Det er god plass å oppleve den typer konserter på, sier Anne Linn.

Det er mange utenfor Røros som har kjøpt seg billett til Highasakite-konserten. Dette er de to eneste konsertene Highasakite gjør i Trøndelag i denne omgangen. Det merkes på billettsalget. Storstuggu fikk telefoner fra stort sett hele Trøndelag den dagen billettene ble lagt ut for salg.

Anne Linn synes det er fint å ha et samarbeid med Røros Konserter, og få dem inn på huset.

26. september kommer Øystein Sunde på besøk til Storstuggu.

– Jeg tror folk flest kjenner til han, han er jo en entertainer. Det kan være vert å få med seg det også. Han er jo en opplevelse i seg selv, sier Anne Linn.

Stuggujazz er blitt et fast tilbud på Storstuggu. 29. september er høstens Stuggujazz og da kommer Hot Club de Norvege tilbake, de har vært på besøk på Storstuggu ved flere anledninger. De beskriver seg selv som hardt swingende. De har sitt arnested ifra Paris. De dro til Paris for å lære seg å spille sigøyner musikken. De er et band med lang fartstid.

Oktober

4. og 5. oktober kommer Arnfinn Strømmevold til Storstuggu med gitar og sang i bjørkeskogen. Arnfinn fylte to kvelder i Storstuggu i fjor høst. I følge Anne Linn er det en bragd. Som sist har Arnfinn med seg folk på scena som suplerer litt med humor. Arnfinn har bestilt en stor skog til konserten.

11. oktober blir det kabaret i Storstuggu. Da kommer Melhus Pensjonistkor på besøk for å synge viser av Vidar Sandbeck. Koret har vunnet Norgesmeterskapet for pensjonistkor. Det er en variert forestilling med tekst, musikk og forskjellige typer innslag.

13. oktober kommer Riksteateret på besøk med Bare Elling. Elling kommer tilbake med Per Christian Ellefsen og Anne Marie Ottersen i hovedrollene.

– Her må folk skaffe seg billetter altså, for jeg tror det blir en slik her skulle du vært opplevelse. Helt klart, sier Anne Linn.

19. oktober blir det Høgganes artut med Røros Sangforening som byr på seg sjøl og inviterer til verdens gøyeste Vazelina-fest.

20. oktober kommer Riksteateret på nytt besøk med familieforestillingen Jakten på Prinsessa. Dette er høstens store musikalopplevelse for hele familien. En fargerik forestilling med kjempefin musikk og stor underholdningsverdi.

19. – 27. oktober er det igjen klart for Artut Kulturfest og Samisk Språkuke. Artut Kulturfest er et arrangement som virksomhet kultur står for i tett samarbeid med frivillige lag- og foreninger. Hvor de ønsker å vise frem flere kulturuttrykk for og med lokalbefolkningen i Røros kommune. Det blir mye kultur som skjer på mange plasser på Røros. Artut samkjøres med Samisk Språkuke.

Raasten Rastah film, sør-samisk filmfestival arrangeres 22. – 27. oktober. Dette er en festival som blir arrangert annet hvert år. Programmet er fylt med sør-samisk film. Både langfilm og kortfilm. Det blir også en del urfolks-film. Under festivalen blir den nye samiske filmen Biru Unjarga vist. Filmen går for å være den første samiske ungdomsfilmen. Filmen har premiere i høst. Kinosjef ved Røros Kino, Jo Hage tror dette er en viktig samisk film.

November

Røros Konserter er tilbake 9. november med Anne Kat Hærland sin forestilling Don`t Panic! En guide til kunstig intelligens. Det er stand-up. Anne Kat er ei sylskarp og tøff dame som man kjenner fra Nytt på Nytt. Hun kommer nå med en forestilling som er bygd opp rundt det med kunstig intelligens. Anne Linn tror det blir kjempegøy.

Grand Kyiv Ballett kommer på besøk i høst også. 15. november kommer de med familie forestillingen Snøhvit. En forestilling som er med å setter litt julestemning. Dette er andre gang balletten besøker Storstuggu.

– Det er Snøhvit de har med seg nå, som er bygd opp rundt det klassiske eventyret. Du kommer rett og slett inn i en ganske fortryllende eventyrverden. Da tror jeg at ihvertfall jeg får julestemning, sier Anne Linn.

18. november kommer Turnèteateret i Trøndelag på besøk med Mistanken – stillhetens pris. Forestillingen bygger på historien om Arnfinn Nesset. Og tar for seg tiden før han ble arrestert. Det handler litt om dem som jobbet sammen med han og som begynte å få mistanke om at det var noe merkelig som skjedde. Hva gjør det med et kollegie når noen begynner å mistenke at her skjer det alvorlige ting, så begynner du å fortelle det til andre og så blir du motarbeidet.

Naturvernforbundet og Birdlife kommer til Storstuggu med Naturen kaller den 23. november. Det legges opp til en ren familiedag med et bredt program med både foredrag, filmvisning og utstilling.

Det er blitt en tradisjon at Røros Storband besøker Storstuggu en sen høstkveld med sin Fly me to the moon forestilling. Denne forestillingen er med på å sette julestemningen på Storstuggu og på Røros. Dette er 12. gangen storbandet besøker Storstuggu med Fly me to the moon. Konserten er 30. november.

Desember

Emil Solli-Tangen kommer til Storstuggu 1. desember med julekonserten Midnatt. Emil har med seg flere musikere på scena.

– Jeg tror at det rett og slett blir en nydelig opplevelse, sier Anne Linn.

Sannhet og forsoning på sakskartet

I kveld starter utredningen av hvilke tiltak Røros kommune skal sette inn for å oppfylle rapporten fra Sannhet- og forsoningskommisjonen. Utvalg for oppvekst har fått i oppgave å videreutvikle/revidere Rørosen evtiedimmiesoejkesje goh bielie saemien gïelen jïh kultuvren reeremedajveste/ utviklingsplan for Røros som del av samisk forvaltningsområde for språk og kultur med anbefalingene fra Sannhet- og forsoningskommisjonens rapport.

I 2020 laget utvalg for oppvekst en Rørosen evtiedimmiesoejkesje goh bielie saemien gïelen jïh kultuvren reeremedajveste/ utviklingsplan for Røros som del av samisk forvaltningsområde for språk og kultur (Utviklingsplan for samisk språk og kultur). Planen ble vedtatt i kommunestyret i september 2020.

Utviklingsplan for Røros som del av samisk forvaltningsområde for språk og kultur være et overordnet styringsverktøy for Røros kommune og skal ligge til grunn for alt arbeidet i å bevare og utvikle samisk språk- og kultur i kommunen. Målsettingen med planen er å styrke og forbedre tilbudet knyttet til utvikling og ivaretakelse av samisk språk og kultur som kommunen gir innenfor alle sine virksomhetsområder.

Kommunestyret vedtok i september 2023 kommuneplanens samfunnsdel 2024-2030 hvor samisk språk- og kultur er tydeligere beskrevet enn tidligere planer. Utviklingsplan for samisk språk og kultur skal bygge på de målene og de gjennomgående satsningsområdene i Kommuneplanens samfunnsdel.Sametinget forvalter tospråklighetstilskudd som årlig bevilges til samiske forvaltningskommuner.

Formålet med midlene er å bevare, styrke, fremme og utvikle bruken av samisk språk i offentlig sammenheng, jf. Samelovens språkregler. Kommunen sender hvert år inn aktivitets- og utviklingsplaner til Sametinget. Arbeidet for å styrke samisk språk- og kultur krever en langsiktig og kontinuerlig innsats på mange områder. Revidering av ny utviklingsplan skal samsvare med anbefalingene fra Sannhet- og forsoningskommisjonens rapport 2023.

Når Utvalg for oppvekst har gjennomført sin utredning, kommer saken opp i kommunestyret.