I går kveld hadde årets Elden premiere. Ordfører Isak V. Busch ønsket velkommen. Han oppfordret publikum til en stor applaus for 30 år med Elden. Åpningstalen var ved Marte Heian-Engdal. Hun er historiker, forfatter og en av våre fremste eksperter på Midtøsten. Marte har nettopp gitt ut boka «Et Gaza-liv». Den handler om en palestinsk familie, Gazastripens historie som hjem og slagmark i over hundre år, og fram til de dramatiske ukene høsten 2023 – da de måtte flykte for livet. I sin åpningstale fortalte Marte om en 11 år gammel gutt som måtte ut på en farefull reise. Han fikk ta med seg en ting fra hjemmet sitt. Han valgte å ta med seg en undulat.
Magi
I følge daglig leder for Elden, Siri B. Gellein er årets Elden et stykke magi. Det er en tydelig fortsettelse av det arbeidet som regissør Maren Bjørseth har gjort de to tidligere årene. Dette er det siste året hun er regissør for Elden. Nå har hun finjustert, polert og utvklet noen scener enda litt mer. Noe flere detaljer blir kanskje publikum også oppmerksom på på scena. Det er også mange nye skuespillere i nye roller, det gir også en annen energi, en drivkraft. De fire soldatene som er kamerater er nye i alle sine roller. En av dem er Elden-veteran, Håkon Dille som er 19 år gammel og har allerede vært med i Elden i mange år. I år spiller han Håkan Modig.
Daglig leder Siri B. Gellein hadde en god følelse før årets premiere. Og det med god grunn. Premieren satt perfekt både for de på scenen og de bak scenen. Mange timer med øving de siste ukene ga et flott resultat. Elden 2024 inneholder en god blanding av humor, alvor, håp, kjærlighet og sorg. Og masse farger, både varme og kalde. Elden gir også mulighet til å reflektere over kriger som er ute i verden for tiden. Siri gledet seg til å vise publikum årets Elden-utgave. Ei fullsatt tribune avsluttet premieren med stående applaus.
– Det er en karusell av følelser gjennom hele forestillingen, sier daglig leder i Elden Siri B. Gellein
Her er en liten smakebit fra Elden 2024: (Saken fortsetter under TV-vinduet)
Deltakere
I år er det rekord med deltakere på scenen. Det er over 120 aktører på scenen. I tillegg er det 230 aktører bak scenen. Det er masse funksjoner i Elden, på og bak scenen og mange detaljer som skal passe. Det betjenes av mange frivillige som går inn og tar ansvar.
– De har et eierskap til det de holder på med, at den lagfølelsen man får når alle sammen tar 100 % ansvar, da blir ting bra. Da kjenner jeg at jeg blir litt rørt som leder når man ser folk bruke hele sommerferien sin på dette. Det er ingen som tvinger dem til å gjøre Elden altså. Men det gjør dem med liv og lyst. Og en utrolig innsatsvilje, sier Siri.
Mange frivillige stiller opp år etter år. Det kommer frivillige langveisfra som Tromsø og Moss. Det rekrutteries også nye frivillige hvert år.
Elden 2024 spilles frem til 3. august, unntatt søndag 28. juli. Det blir ikke tomme tribuner på Elden i sommer for det selges meget bra med billetter. Det er ikke alle kulturarrangører som gjør det. Det kan handle om vær eller økonomi. Det er mange som opplever at det er blitt tøffere økonomiske tider, da er det ofte at man kanskje kutter ut kulturtilbud.
– Jeg er veldig takknemlig for at vi er en av dem som faktisk blir prioritert av publikum i år. Det er veldig alright. Billettsalget går som hakka møkk. Så dersom folk skal regne med å få billetter så må de være litt tidlig ute, man kan ikke sitte å vente på gjerdet slik som de kanskje har gjort litt tidligere, for da blir det plutselig utsolgt, sier Siri.
Restaurant
Restaurant Slagg har det vært utsolgt i noen dager. Restaurant Slagg er Elden sin egen restaurant. Faste Grøt fra Grøt matkultur i Haltdalen styrer restauranten. Han ivrer for lokale mattradisjoner. Elden er tuftet på ting som har med lokalt å gjøre, også restaurant Slagg. Blant annet blir det servert rein og rabarbra i restauranten.
– Vi er heldige som bor her på Røros, for vi har jo mye deilig mat rundt oss. Det vi ikke har er mye grønnsaker så det må vi få fra Frosta. Men det er jo Trøndelag det også, sier Gellein.
På menyen står blant annet en rabarbra dessert som heter Tilslørt kjærlighet. Den inneholder rabarbra, rester fra pjaltproduksjonen på Kalsa Gårdsbakeri og rester fra marengs produksjonen på Galåvolden Gård, som strøs over. En lokal rett basert på rester.