Kaninyngling ved Doktortjønna

I løpet av natt til mandag og natt til tirsdag ble det født hele 15 kaninunger hos Rørosmuseet Doktortjønna Familiepark på Røros! Litt av en overraskelse for Rørosmuseets ansatte, da begge kaninene er hunner.

15 nyfødte kaniner. Foto: Rørosmuseet


Doktortjønna åpnet for sesongen nå i helga, og tilbyr et stort aktivitetstilbud for barn og familier. Det finnes blant annet pedalbåt, robåt, kano, spellflåte og tømmerrenne (miniatyr av utgaven som ble brukt i gruvedrifta). Barna kan prøve seg på å fløte tømmer, snekre, spikke, gå naturstien, lafte små hus og mange andre spennende aktiviteter. Doktortjønna ligger nære Røros sentrum, omkranset av både vann, skog, jorder og ørkenen Kvitsanden.

Sommerbolig for dyr

Hver sommer flytter det inn mange dyr ved Doktortjønna, og en av de mest populære aktivitetene er å mate dyrene som bor der. I år bor det griser, 3 sauer, 3 lam, 3 Røroskyr, 2 haner og 8 høns i parken. Også bor det to stk hunn-kaniner der, men regelrett over natta hadde antallet kaniner steget til 17 stk!

Denne kantinen møter mange besøkende i Doktortjønna i sommer. Foto: Rørosmuseet

Kaninene kom til Doktortjønna torsdag, og i løpet av 4 dager har antallet vokst betraktelig. Det viser seg nemlig at begge kaninene var drektige da de ankom Røros.

Kaniner er kjent for å formere seg raskt, og de fleste velger seg kaniner med samme kjønn for å unngå at det blir familieforrøkelse.

«I år fikk vi to damer, for å være sikre på at antallet kaniner ikke skulle vokse gjennom sommeren, men nå har vi altså fått en skikkelig moderne stor-familie her til gards» sier avdelingsleder for formidling og verdensarvsenter på Rørosmuseet, Kirsti Sæter.

Gir bort kaninunger

«Kaninungene er foreløpig veldig små og skjøre, og i begynnelsen vil vi fokusere på å skjerme dem så de får muligheten til å vokse seg store. Det kan skje at mor frastøter seg barna hvis vi mennesker griper for mye inn».

Rørosmuseet har i skrivende stund 15 kaninunger, som de håper får ny bolig hos familier i regionen i løpet av sommeren.

Sæter oppfordrer de som har lyst på kaniner til å ta kontakt.

Mange sommeraktiviteter for barn, unge og familier

Aktivitetsoversikten Giesie Plaassjesne/Sommer-Røros er fylt opp med masse aktiviteter for barn, unge og familier, alle aktivitetene er gratis. I aktivitetsversikten fylles det fortløpende opp med aktiviteter man kan være med på i sommer. Noen har påmelding – da står det spesifisert.

Blandt aktivitetene man kan være med på er tur til klatreparken Høyt & Lavt i Trondheim, prøve golf på Røros golfbane, kanotur med Røros Guide, dansecamp med Mina “Bubbles” Skjervheim og Trine “Goldielock” Kjøsnes, introkurs i diskgolf, bålkos og orientering, artut hele juli på Øra, Sommerles på biblioteket, mal en meter fred og se Mini-Elden. Dette er noen av aktivitetene som barn og unge kan være med på i sommer. Hele oversikten over aktiviteter for barn og unge ligger ute på Røros kommune sine hjemmesider.

– Aktivitetsoversikten Giesie Plaassjesne/Sommer-Røros er nå fylt opp med masse kule aktiviteter for barn, unge og familier, og alle aktivitetene er gratis, sier kulturkonsulent i Røros kommune, Caroline Oksdøl Søberg.