Arbeiderpartiet og SV strides om boplikt i kommunestyret på torsdag. Det forhindrer ikke at de to partiene og LO på Røros og Holtålen går sammen om å feire arbeiderbevegelsens dag 1. mai.
Dagen starter med frokost, før det blir taler og bekransninger på Øvre Kirkegård. Senere på dagen blir det samling på Nilsenhjørnet med musikk og appeller, før det blir 1. mai-tog. Røros Janitsjarorkester spiller på Nilsenhjørnet og i toget.
Hovedarrangementet etter toget foregår som i fjor i Eldresenteret. Hovedtaler er første nestleder i Handel og Kontor (HK Norge), Elisabeth Sundset. Handel og Kontor er Norges tredje største fagforening, med over 80 000 medlemmer. I Eldresenteret blir det også appeller, allsang og servering.
Komiteen ønsker å ha et sterkt internasjonalt perspektiv på årets 1. mai-feiring, og både krigen i Ukraina og Gaza vil naturlig være i fokus. 1. mai-komiteen oppfordrer alle til å støtte Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon, som i år handler om å stå sammen med folk i Palestina.
Noen av de andre parolene er «Styrk kommuneøkonomien», «Fred på Gaza», «Likelønn nå», «Elektrifiser Rørosbanen», «Styrk norsk matproduksjon» og «Solidaritet med Ukraina».
I forbindelse med bygging av den nye Hengfonna barnehage / Gåeblie maanagïerte i Røros kommune, er de to lokale kunstnere Per Lysgaard og Christer Tronsmed tildelt kunstoppdrag inne i barnehagen.
Røros kommune har satt ned en kunstkomité i forbindelse med bygging av den nye store barnehagen som nå er i ferd med å reise seg i Vola. Kunstkomiteen består av Nina Broen, Marit Hatli Nysetvoll, Kine Fredriksen, Caroline Oksdøl Søberg, Isak Digre og ledes av kunstkonsulent Ellen Kristine Klemmetvold.
Kunstkomiteen har lagt vekt på at kunsten og utsmykningene i barnehagen skal kunne brukes i det daglige pedagogiske arbeidet. De har vært opptatt av innspill fra de ansatte for å utstyre den nye barnehagen med kunst og utsmykkinger barna kan ha et forhold til. Nå har Christer T. Tronsmed og Per Lysgaard fått oppdraget med å utsmykke allrommene i barnehagen.
Christer T. Tronsmed er en figurativ maler som har vært opptatt av bilder så lenge han kan huske. Som elev av Odd Nerdrum på Island opparbeidet han seg en kompetanse han har bygget videre på gjennom selvstudier. Det er ofte Røros som er det sentrale motivet i bildene til Christer T. Tronsmed. Christer bor og arbeider på Røros og låner for tiden det gamle atelieret til Olav Dille.
Keramiker Per Lysgaard har verksted og utsalgssted i Kjerkgata på Røros. Arbeidene hans er vel kjent både for fastboende og besøkende. Hver sommer er tusenvis av besøkende innom bakgården hans. Lysgaard har tidligere laget utsmykking til blant annet Tveterås skole i Bergen. På Røros kan arbeidene hans sees både i badeanlegget på Røros Hotell, på Øverhagaen bo-, helse- og velferdssendet, og på toalettet på Reiselivets Hus. Per Lysgaard sine utsmykninger gir gjennom spennende former og taktile* overflater et godt grunnlag for inspirasjon til barn. *Taktilt betyr å oppleve gjennom å ta på noe.
Kunstkomitéen ved Hengfonna Barnehage / Gåeblie maanagïerte arbeider i tråd med Røros kommune sine retningslinjer for kunst i det offentlige rom. Hensikten er blant annet å gi innbyggere i Røros kommune mulighet til å oppleve kunst i kommunale bygg, bidra til økt trivsel gjennom opplevelse av kunst, bidra til økt forståelse av kunst og sikre arbeidsoppgaver for profesjonelle kunstnere. Ved kommunale nybygg, tilbygg og større restaureringsprosjekter skal det budsjetteres med 0,5-1,5 % av byggets totale investeringskostnad til kunst. Summen begrenses oppad til 500 000 kroner, og budsjettposten skal dekke alle kostnader forbundet med utsmykningsarbeidet, også utgifter til kunstnerisk konsulenthjelp.
Konrad Galåens serie «Spire», produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik er nominert til klassikerpris. Nå er serien nominert til en av Norsk Industri – Designindustriens høythengende bransjepriser. Da Spire-serien gikk ut av produksjon for en del år siden, ble den raskt ett av de mest populære og etterspurte servisene på bruktmarkedet. Nå er det gamle designikonet til Konrad Galaaen (1923-2004) relansert, og er blitt en av bestselgerne til Porsgrunds Porselænsfabrik.
– Vi har redesignet Spire slik at serviset kan brukes sammen med deler fra 50- og 60-tallet. De som har arvet eller kjøpt Spire brukt, skal enkelt kunne bruke nye og gamle deler om hverandre. Spire er produsert i høy kvalitet og varer gjennom flere generasjoner. Dette er bærekraftig design som legger til rette for gjenbruk og forlenger levetiden på produktene, sier Stine Gjørtz, administrerende direktør i Porsgrunds Porselænsfabrik.
Hun forteller at de nye delene i Spire-serien er tilpasset dagens behov og spisevaner. For eksempel er de nye krusene større enn kaffe- og tekoppene i den originale designen, mens det gamle sausenebbet har blitt til en frokostbolle som passer perfekt til granola og havregrøt. De seneste nyhetene i serien er et etasjekakefat og kakefat på stett, og nye slipp i serien kommer i løpet av 2024.
– Vi er utrolig stolte av å bli nominert til årets Klassikerpris. Spire er et klassisk servise som er blitt elsket gjennom 70 år, og er fortsatt like aktuelt i dag som da det ble lansert, sier Gjørtz.
Denne uken gjennomfører Nidaros biskop Herborg Finnset visitas i menighetene i Brekken, Glåmos, Hitterdal og Røros. Første post på programmet var Falkbergetgudstjeneste på Glåmos i dag klokken 10.
Reporter Tore Østby var med sokneprest Harald Hauge på bakrommet i kirka, mens forberedelsene pågikk for fullt.
Rørosnytts reporter i Glåmos kirke Tore Østby var den første biskop Herborg Finnset møtte, da hun ankom Glåmos kirke.
Anne Talsnes Flatmo er ny prest på Røros. Hun er ansatt som prest under utdanning, og går alt etter planen, er hun ferdigutdannet i 2025.
I dag ledet hun gudstjeneten i Glåmos kirke. Det var første post på programmet for biskop Herborg Finnsets ukelange bispevisitas i menighetene på Røros. Anne Talsnes Flatmo var spent på den store oppgaven hun var tildelt.
Stortingsrepresentant Åslaug Sem Jacobsen (Sp) jobber for en permanent ordning med tilskudd til musikkteateret Elden. Etter å ha sett Elden første gang, har hun jobbet med å få til en fast ordning med regionale kulturfond til teateroppsetninger som Elden. Modellen for de regionale fondene er utviklet. Nå handler det om å få gjennomslag for tiltaket politisk.
Elden kom på statsbudsjettet for første gang i 2023. Da var det i form av en ekstrabevilgning for å bøte på store tap under pandemien. Elden kom inn på statsbudsjettet med en bevilgning på 500.000,- kroner. Dette skjedde etter at SV foreslo det i forhandlingene med regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet om statsbudsjettet. Bevilgningen var ikke med i Regjeringens forslag til statsbudsjett.
Åslaug Sem Jacobsen sitter på Stortinget som representant for Telemark, og Marispelet i Telemark vil også kunne nyte godt av Regionale fond. Det var likevel etter at hun så Elden, hun satte i gang arbeidet med regionale kulturfond. Nå er det flere politikere i flere partier som støtter en slik tanke.