Politikerpraten med Oskar

Til høsten er det kommunestyrevalg. Vi har snakket med lokale politikere om hvilke politiske saker som betyr mest for dem og om hvordan de tilbringer sommeren.

Oskar Tørres Lindstad er 23 år, bor i Feragen og er nylig utdanner som miljøterapeut. Lindstad er Arbeiderparrtiets femte kandidat til kommunestyrevalget 2023.

– Hvis du skulle fått gjennomslag for en politisk sak, hvilken ville det vært?

Jeg tror vi alle må bli flinkere til å ta bedre vare på ressursene vi har rundt oss. Ressurser i form av menneskene og naturen. Det er mange saker vi må være bevisst det.

– Hva fikk deg til å gå inn i politikken?

Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 åpnet øynene mine for at det betyr noe hvilke krefter som får råde her i verden. Jeg ble engasjert i hva og hvem som bestemmer samfunnsutviklingen, lyttet til ulike politiske partier og meldte meg inn der jeg følte jeg hadde mest sammenfallende verdier to år etterpå.

– Hvordan tilbringer du sommeren?

Vi skal hersje en god del hjemme på gården. Det er mye arbeid, men ærlig arbeid og gjør så vi har et antastisk vinterfôr til sauene våre. Ellers så skal jeg tilbringe mye tid men den nye gjeterhundvalpen min, samt være mye i gode venners lag.

Eivind anbefaler: Vauldalen

Salgs – og Markedssjef ved Røros Hotell, Eivind Biong har på oppdrag fra Visit Røros og Østerdalen reist hele regionen på langs, fra Koppang i sør til Hell i nord. I denne serien lar vi Eivind være vår guide gjennom en rekke opplevelser regionen har å by på.

Eivind besøkte Røros for første gang i 1974, og siden midten av 90-tallet har han vært her jevnlig både i privat- og jobbsammenheng, fram til han begynte i jobben på Røros Hotell for snart seks år siden. I sommer presenterer Rørosnytt en serie hvor Eivind anbefaler lokale opplevelser. 

– Har man Røros som base, så er det utrolig mye en kan oppleve innenfor en time/halvannen, sier Eivind. Eivind sammenligner ofte regionen med et land han selv har en særskilt forjkjærlighet for: Italia, – Jeg vil si at regionen vår har mye av det samme som Italia har. Man byr på mye ekthet, mye natur, man er stolt av lokalmaten, og samles rundt det sosiale, forklarer Eivind, og legger til at nettopp det med ekthet og natur er noe av det han trekker fram når han reiser rundt og snakker om Røros i jobbsammenheng.

I Rørosregionen vil Eivind anbefale en tur til Vauldalen Fjellhotell og Skottgården.

– Med vertskapet der, er det en utrolig opplevelse bare å få lov å komme inn på Skottgården og høre historiene som Jorid Skott Svendsen og familien forteller. Jeg tror ikke du finner så mye av det på andre steder i Norge, sier Eivind, – Det er bare en gammel gård, men når du kommer inn og får historien fortalt på den måten, så kan du få en aha-opplevelse.

Politikerpraten med Mattis

Mattis Danielsen er 46 år, er født og oppvokst på Røros og i den sørsamiske reindriftskulturen. Til daglig jobber Danielsen blant annet med formidling, samiske kulturminneprosjekter og som vikar. 

Til høsten er det kommunestyrevalg. Vi har snakket med lokale politikere om hvilke politiske saker som betyr mest for dem og om hvordan de tilbringer sommeren.

– Hvis du skulle fått gjennomslag for en politisk sak, hvilken ville det vært?

– At Røros kommune ser verdien av urørt natur i mye større grad.

Naturen er det eneste virkelige bærekraftige vi har. Derfor burde naturens premisser være førende for vår samfunnsutvikling her på fjellet.

Jeg ønsker også at den naturkompetansen som faktisk finnes her, løftes opp, og gis en reell verdi til en medvirkende nasjonal og lokal forvaltning.

Jeg ønsker at våre primærnæringer må få de beste premisser for i sluttende kunne levere våre produkter, i et mye større egenforsyning- og matsikkerhets perspektiv.

– Hva fikk deg til å gå inn i politikken?

– Nå føler jeg det kanskje ikke ennå som om har gått inn politikken. Men jeg tror at vi alle er nødt å tenke helt nytt og annerledes i fremtiden som kommer.

Vi må kraftsamle personer og stemmer som ønsker et reelt bærekraftig, vitalt samfunn. Som tar valg ut ifra en mye mer kollektiv tankegang, men igjen, i størst mulig grad etter naturens premisser.

Og der ønsker jeg gjerne å bidra.
Og det håper jeg at mangle flere ønsker.
For det er det som trengs.

– Hvordan tilbringer du sommeren?

– Sommeren er som regel ganske så planlagt hvert år, og er på mange sett som den perioden en har mest å gjøre.

Jeg er ute i felt(fjellet), leter og dokumenterer både kjent og ukjent historie.

Puslespillene for en mye mer sammensatt og spennende historie legges i fjellet og fjelldalen.

Nå jobber vi særlig i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark, Sylan, og Skardsfjella og Hyllingsdalen verneområder.

En utrolig givende jobb, på så mange måter. En vandring i landskapet blant formødre/forfedre, i fortid, nåtid og fremtid.  En kommer tett på de eldre naturverdiene. På levd liv, og det livet som stadig eksisterer der ute, hvor byen og bygda er det perifere.

De samme premissene over tusenvis av år. 
Samtidig; ennå viktigere for fremtidens generasjoner.

Så er det jo selvsagt kalvmerkingen som oftest foregår i midten av juli. I Skarpdalen, Tydal for vårt vedkommende, som tilhører Saanti Sijte (Essand reinbeitedistrikt).

Et meget viktig-, både næringsmessig, men også kulturelt møtepunkt, for båatsoe (det mer dekkende ordet enn det norske ‘reindrift’).

Her møtes storfamiliene, man jobber da på natten, før varme og åte gjør reinen mer utilpass.
Et av årets selvsagte milepæler.

Så fortsetter min jobb i «felt» utover høsten til snøen kommer.
Så prøver vi innimellom å smette inn en liten ferietur.
Gjerne ut mot havet, blant annet der Hildes familie har tilhold på Tustna.
Det er noe med havet altså. Med lukta og urkrafta.

Kanskje har jeg vært fisker og/ eller sjøsamisk i mitt tidligere liv.