Vel seks av ti 1–5-åringer bruker NRK Super, mens tre av ti bruker Youtube, viser Medietilsynets undersøkelse Småbarn og medier 2022.
– Det er positivt at en så høy andel av de minste barna får med seg innhold fra en redaktørstyrt kanal, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
65 prosent av alle norske 1–5-åringer bruker NRK Super, mens Netflix, Disney+, Youtube og Youtube kids følger på plassene bak, med en oppslutning på rundt 30 prosent hver, ifølge Småbarn og medier 2022.
– For såpass små barn kan det være vanskelig å formidle dersom de kommer over innhold som gjør dem redde eller usikre. Derfor er det bra at en så stor andel bruker en redaktørstyrt kanal, som er pålagt å kvalitetssikre innholdet etter norske regler og krav, sier Velsand.
Nesten halvparten av 1–5-åringene bruker nettbrett
Norske barn er på nett fra tidlig alder. Litt under halvparten av 1–5-åringene har tilgang til nettbrett, og tilgangen øker med alderen. 13 prosent av 1–åringene har tilgang til nettbrett, mot 65 prosent av 4–5-åringene, viser Medietilsynets undersøkelse.
Litt under halvparten av barna ser på film, serie eller tv-program daglig, mens litt under en firedel ser på YouTube eller YouTube Kids daglig. Ifølge foreldrene ser nesten ni av ti av 1–5-åringene som har tilgang til mobil eller nettbrett på videoer, serier, film og tegnefilm, mens seks av ti spiller spill og to av ti hører på musikk.
Halvparten av foreldrene bruker ikke foreldrekontroll
Halvparten av småbarnsforeldrene bruker ikke foreldrekontroll, ifølge Medietilsynets undersøkelse. Det er mest vanlig å bruke foreldrekontroll til å begrense bruk på tv eller strømmetjenester, hvilke apper barna kan laste ned eller spill de kan spille, i tillegg til å begrense pengebruk knyttet til spill.
– Når barna er små, kan ulike former for foreldrekontroll bidra til å hindre at de utsettes for innhold som kan være skadelig. Foreldre bør derfor sette seg inn i hvordan de kan aktivere denne type innstillinger på nettbrettet, pc-en eller mobilen, sier Velsand.
Les hele undersøkelsen Småbarn og medier 2022 her
Råd til småbarnsforeldre om skjermbruk:
- Se sammen med barnet og snakk om det som oppleves underveis. Vis barnet hvordan det raskt kan skru av dersom det ser noe ekkelt eller skummelt.
- Test ut innholdet selv først og bruk gjerne foreldrekontroll. Dersom barnet har sett noe skremmende ved et uhell, gi trøst, snakk med og ro ned barnet.
- Pass på at barnet har flere aktiviteter enn skjerm, da mye skjermtid kan begrense tiden barn er aktive gjennom lek og annen fysisk aktivitet.
- Helsedirektoratet anbefaler at de minste barna bør sitte minst mulig passivt, og fraråder at barn som er ett år og yngre bruker skjerm.
- Prøv å unngå skjerm før leggetid.
Medietilsynet har også laget en veileder for småbarnsforeldre sammen med Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Redd Barna og Barnevakten. Les hele veilederen her
Fakta om 1-5-åringenes medievaner:
- 59 prosent har tilgang til tv, 46 prosent til nettbrett, 8 prosent til mobil, 5 prosent til pc og 3 prosent har tilgang til smartklokke.
- 89 prosent som har tilgang til mobil eller nettbrett, ser på film, serier eller tv-program.
- NRK Super er den strømmetjenesten som brukes av flest (65 prosent). Deretter følger Netflix (36 prosent), Disney+ (33 prosent), YouTube (32 prosent) og YouTube kids (31 prosent).
- 27 prosent spiller dataspill ukentlig eller oftere. Spilling er mindre utbredt blant 1-åringer (13 prosent spiller ukentlig eller oftere), men mer vanlig blant 4-5-åringer (65 prosent spiller ukentlig eller oftere).
- 49 prosent av småbarnsforeldrene sier at familien ikke bruker foreldrekontroll (filter/innstillinger for å beskytte barn) på nettbrett/mobil/pc.
- 62 prosent av foreldrene oppgir at de har delt bilder av barna i sosiale medier i løpet av de siste 12 månedene. Av disse oppgir 32 prosent at de gjør det ukentlig eller oftere.
- 61 prosent av foreldrene mener at de har den informasjonen de trenger for å kunne veilede barnet sitt om nettbruk.
- Få foreldre mener at deres barn bruker for mye tid på YouTube (12 prosent), dataspill/ spillapper (4 prosent), og film eller tv/strømmetjenester (12 prosent).
Kilde: Småbarn og medier 2022, som er en del av undersøkelsen Foreldre og medier 2022 (Medietilsynet). Foreldre har svart på spørsmål om 1–5 åringenes mediebruk og medievaner, og om hvordan de regulerer barnas mediehverdag. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar Public på oppdrag fra Medietilsynet.