Livreddende medisin blir endelig tatt i bruk

Styreleder i Brystkreftforeningen Ellen Harris Utne er rørt etter å ha fått nyheten om at den livreddende medisinen Trodelvy endelig skal bli tatt i bruk i Norge: – Det har vært en lang kamp.

Brystkreftforeningen har lenge jobbet for at medisinen skal bli godkjent for bruk i Norge. Nå har endelig beslutningsforum vedtatt å ta i bruk medisinen.

– Det er en god nyhet med litt bitter smak, sier Utne, og forklarer at hvert år dør 600 kvinner av brystkreft. Det er mellom 50-60 kvinner som har ventet på Trodelvy.

– Men de har stått i kø og ventet på denne medisinen, og noen har vi mistet på veien, og derfor kommer nyheten med en bismak.

Dør i kø
Trodelvy kan vesentlig forlenge livet til 50-60 kvinner med uhelbredelig trippelnegativ brystkreft. Allerede i midten av juli vil medisinen tas i bruk på offentlige sykehus i Norge. Men det har tatt lang tid å komme hit.

– Folk jeg kjenner har gått bort i kø i påvente av å få medisiner som kan være livsforlengende eller eventuelt kan bidra til overlevelse, sier en rørt Utne, og legger til:

– Det er vondt å tenke på disse familiene som mister sine i en kø mens de venter på at noen skal få betalingsviljen.

Treigt system
Utne forklarer at systemet for å få inn nye medisiner via beslutningsforum er for treigt, og at det legges for stor vekt på betaling og pris.

– Både legemiddelindustrien og beslutningsforum burde legge godviljen til når det gjelder medisiner som er livsviktige. Det er mange medisiner de må behandle, men det er noen som er mer livsviktige enn andre, sier Utne.

Har ikke tid til å vente
Til nå har medisinen kun vært tilbudt på private klinikker i Norge, hvor pasienten har måttet betale for behandlingen selv. Beslutningsforum har tidligere sagt nei til medisinen, blant annet på grunn av den høye prisen. Men nå har de snudd i saken.

– Trodelvy kan hjelpe folk med  trippelnegativ brystkreft med spredning, og de har ikke tid til å vente, for de har fått en dødsdom, og når det kommer sånne medisiner, så mener jeg at vi må ta de i bruk så fort som mulig så vi kan redde flest mulig liv. 

Brystkreftforeningen har jobbet med å få godkjent Trodelvy i over 430 dager, forteller Utne,og det har vært vanskelig å vente mens dødssyke kvinner har gått bort i påvente av at medisinen skal tas i bruk ved offentlige sykehus.

Foretaksendringer: nyregistrering, sletting og nye styrer

Se den siste tidens foretaksendringer.

Det er åpnet konkurs ved Trøndelag tingrett i boet til Bergstaden Mur og Puss AS. Konkursen åpnet 16.06.2023, og alle henvendelser inkludert krav i boet meldes til bobestyrer advokat Terje Linum innen 14.07.2023.

Fjell-Ljom har nytt styre

Styrets leder: Jan Erik Øvergård

Styremedlemmer:

Torild Gunbjørg Løvdal
Johanne Stensaas
Pål Eskås
Hans Inge Moan

Varamedlemmer:
Ole Anders Holden
Thomas Rinden
Maren Todal

Nytt styre i Fjelljentan Agape AS

Styrets leder: Anne Lise Hansen Aspaas

Styremedlemmer:
Christina Undhjem (fratrådt)
Anne Hellen Westum

Sigrun AA Engzelius er nyregistrert i foretaksregisteret. Enkeltpersonsforetakets formål er å tilby helsefremmende aktivitet, yoga og mindfulness.

Gjettjønna eiendom AS har endret forretningsadresse fra Jamtveien 34 7374 Røros til Femundsveien 89, 7374 Røros.

30.000 i prosjektstøtte 

Formannskapet i Røros kommune har bevilget tilskudd på 30.000 fordelt på kunst- og kulturprosjekt som bidrar til kvalitet og mangfold i Røros kommunes kunst- og kulturtilbud. Se hvem som har fått innvilget støtte her.

Tilskuddsordningen Prosjektstøtte skal støtte kunst- og kulturprosjekt som bidrar til kvalitet og mangfold i Røros kommunes kunst- og kulturtilbud. I henhold til støtteordningens retningslinjer, kan tilskuddsordningen søkes av både profesjonelle kunst-/kulturaktører, frivillige lag/foreninger og institusjoner. Tiltakene det søkes midler til, skal være i tråd med mål og tiltak i Kommunedelplan for kultur 2017 – 2029 Med kultur for kultur.

De som fikk er:

Bergstadcupen – jubileumsarrangement Røros IL fotball 5 000 

Innsamling og registrering av stedsnavn Røros Museums- og historielag 3 000 

Informasjonsmateriell til flyktninger Røros IL hovedlag 4 000 

Artut hele juli Røros IL hovedlag/fotball 10 000 

Arrangementsserie «Kunst og kontekst» Kunst & Kaos 4 000 

Skrivekonkurranse Fjell-ljom 4 000 

Total søknadssum 30 000

Ikke noen krisesituasjon enda

Flere nyhetsmedier har skrevet om frykten for en tørkekatastrofe, og at det spesielt fryktes for avlingene til bønder på Sør- og Østlandet. På Røros, forteller Jan Håvard Solhus fra Bakken gård, er det ingen krisesituasjon enda.

Solhus forteller at vi ikke ser den krisa lokalt som man ser på Østlandet enda. 

– Snøen lå forholdsvis lenge og vi hadde noe nedbør i vår, så vi har ikke noen krisesituasjon enda, sier Jan Håvard.

Solhus forteller at sist det var kriseår for han, var i 2018, og da var det kriseår for hele Sør-Norge. 

Håper på regn
I år har han ikke den helt store frykten for en dårlig sommer. 

– Det er meldt regn utover uka, så hvis det blir som det er meldt så går det nok rimelig bra. Det er ikke noen krise enda, men når det er sagt så håper vi på regn, forklarer Solhus og sier at når det er som nå så vokser ikke ting fullt ut, men athan ikke har sett noen skade enda.