Lokal bandhistorie: Sjarmørligaen/Band of Others

Dette er en serie hvor vi presenterer lokale band fra musikkhistorien i regionen. Tekst og bilder er hentet fra boken “Ett…to…! Bandhistorie for Nord-Østerdalen og Røros-regionen 1948-2016” skrevet av Sindre Hagen og Per Roar Øian og utgitt i 2016. 

– Fra gitarduo til seksmanns orkester.

Sjarmørligaen oppsto som en gitarduo bestående av Einar Ødegård Gjelten (Alvdal) og Henrik Feragen (Røros) rundt 2003/2004. Duoen tok på seg spillinger på puber og utesteder på Tynset og Røros (Blant annet Hjørnet og Rammkjellarn, i begynnelsen gjerne betalt med øl. Einar og Henrik opererte under diverse navn, blant annet Gratis Øl, men navnet Sjarmørligaen kom på plass da Christian Stai Lien (Røros) etter hvert ble med på vokal. Som trio spilte de mye på Kronestua på Tynset og diverse utesteder på Røros, samt i private lag. 

Rundt 2010 ble trioen til et band som fikk navnet Band of Others, og faste medlemmer ble etter hvert Bruno Svendsen (Os, bass), Lars Erik Reinertsen (Fåset, trommer) og Lars Anda Berg (Røros, tangenter) i tillegg til de tre ovennevnte. Bandet har siden den gang tatt på seg både offentlige og private spillinger, og hara de siste tre årene blitt et mer eller mindre fast innslag på Rørosmartnan.

Repertoaret har vært i stadig utvikling, men har utelukkende bestått av coverlåter. Gjengangere er norsk rock fra band som Dum Dum Boys og CC Cowboys, rock- og popklassikere fra 70- og 80-tall, samt nyere poplåter. 

Einar Ødegård Gjelten, gitar, vokal

Henrik Feragen, gitar

Christian Stai Lien, vokal

Brruno Svendsen, bass

Lars Erik Reinertsen, trommer

Lars Anda Berg, tangenter

70.000 til arrangementer

Formannskapet har vedtatt utdelinger på til sammen 70.000 til lokale arrangement.  

Tilskuddsordningen skal bidra økonomisk til gjennomføringen av store arrangement på Røros. Med store arrangement menes her arrangement som foregår over flere dager eller er av en viss størrelse. Ordningen gjelder både eksisterende og framtidige arrangement i kommunen. Gjennomføringen av arrangementet skal være i tråd med mål og tiltak i Kommunedelplan for Kultur 2017 – 2029 Med kultur for kultur. 

Ved fristens utløp har det kommet inn 10 søknader, og de som har fått er:

Røros Litteraturfest 14 000 

Røros IL/Artut hele juli Fått fra prosjektstøtte 

Alstad musikk og lydproduksjon 4 000 

Klangen av Christianus Sextus 9 000 

Opplev Røros – Julemarked 8 000 

Røros styrkeløftklubb/ regionmesterskap 4 000 

HEG IL, bueskytterstevner 4 000 

Kunst i Bergstaden 9 000 

Nissen som mista trua på seg sjøl 4 000 

Røros Folk Festival 14 000

Slapp ny singel på fredag

Anne Linns knallsterke debutsingel «Støv» fikk varm mottagelse av både publikum og anmeldere. 16. juni kom oppfølgeren «Flyr».

Singelen er nummer to i rekken og blir å finne på Anne Linns debutalbum «Perlemorsky», som slippes denne høsten. Den første singelen ble også godt mottatt av pressen:

«Både vakkert og særegent, dette vil vi høre mer av!»
Adresseavisen

Det er ingen grunn til å forvente noe mindre av «Flyr».

– Sangen forteller om hvordan vi kan møte et menneske på et dypere plan, selv ved første møte, og er en låt jeg føler er veldig meg», forteller Anne Linn i en pressemelding.

Musikken på det kommende albumet er produsert av Kristoffer Lo (Pelbo, Highasakite). I tillegg til vokalist, pianist og låtskriver Anne Linn, medvirker Olav Luksengård Mjelva (Sver, The Nordic Fiddlers Bloc) og Jon Even Schärer (Gåte, Maraton)

Om Anne Linn:

Anne Linn V. Schärer (1988) er musiker, låtskriver, barnebokforfatter og prosjektleder. Hun er opprinnelig fra Kvikne i Østerdalen, nå bosatt på Røros. I dag jobber hun som kulturhusleder på Storstuggu. Hun har skapt universet «Historier fra Lilletun», og gitt ut bøkene «Papegøyen fra Amazonas» (2017) og «Ruskevær på Lilletun» (2019). Tidligere musikkutgivelser: Krast: «Tusenvis EP», «Verdenshemmelighet» (album, 2016), «Mitt mørke» (singel, 2017), «100 dager» (singel, 2019), Siri & Anne Linn: «Mennesker som oss» (album, 2019), Anne Linn V. Schärer: “Stevnemøte” (singel, 2020), “Støv” (singel, 2023), “Flyr” (singel, 2023).

Forbereder sommeren på Doktortjønna

Den 24. juni åpner Doktortjønna, og blant aktivitetene du vanligvis finner, inviterer Rørosmuseet til et autentisk setermiljø i Løkkjsetra, som nå innredes og gjøres klar for bruk.

I friluftsparken ved Doktortjønna er aktivitetene mange. Fisking, padling, lafting, snekkering, spikking, insekstjakt, naturstier og dyreliv er bare noe av det du kan oppleve hver eneste dag i sommer etter at parken åpner den 24.

– På åpningsdagen vil det bli en rekke aktiviteter, blant annet ridning med Connie Vorreiter og Marianne Elven. Det blir barnekonsert med Bare fjas og blågras, og Birdlife Røros skal ha fuglekassesnekring, sier avdelingsleder formidling og verdensarvsenter ved Rørosmuseet, Kirsti Sæter.

Nytt for året
Nytt for året er plattdans. Plattdans, forteller Sæter, handler om å arrangere dans på en platting, no som var veldig utbredt i bygdene før. 

– Vi kaller det sommerkveld ved Doktortjønna. Det foregår den 30. juni, og da arrangerer vi plattdans med musikk fra Mari Eggens Kvintett, Gro Kjelleberg Solli og Knallkameratene. 

Autentisk seteropplevelse
Det vil også bli holdt åpent i Løkkjsetra, som nå gjøres klart for å formidle til besøkende i alle aldre hvordan et tradisjonelt setermiljø må ha sett ut. 

– Vi innreder det som en seter, forklarer Sæter, og sier at det vil foregå formidling og fortellerstunder for hele familien i den ny-innredede Løkkjsetra.

– Også er det noe med å formidle kvinnene sine arbeidsplasser, som vi kanskje ikke har gjort så mye i museumssammenheng, for det har vært fokus på bergverksdriften. Det er fint å kunne fortelle denne type historie, om ikke annet ved å vise hva som foregikk i et seterbygg.