Tekniske tjenester overskrider budsjettet med millioner

Røros kommune opplevde betydelig merforbruk innenfor de tekniske tjenesteområdene i 2022. Selvkostområdene vann, avløp og renovasjon (VAR) sto for det største merforbruket. Økte rentekostnader og strømpriser var hovedårsaken til avviket. I tillegg hadde området for kommunalteknikk og brann- og redningstjeneste også regnskapsmessige merforbruk. Økningen i strømpriser, lønnsutgifter og andre uforutsette kostnader bidro til det negative resultatet.

Røros kommune har blitt rammet av betydelig merforbruk innenfor de tekniske tjenesteområdene i løpet av 2022. Rammeområdet for tekniske tjenester, som omfatter ulike virksomheter, rapporterte et samlet merforbruk på omtrent 9,7 millioner kroner. Dette merforbruket har ulike årsaker og har skapt utfordringer for kommunen.

Det mest bemerkelsesverdige merforbruket kommer fra selvkostområdene vann, avløp og renovasjon (VAR). Disse områdene skal normalt sett være i balanse, hvor gebyrene som betales av brukerne av disse tjenestene skal dekke kommunens kostnader for å levere dem. Imidlertid har rentekostnader og spesielt økte strømpriser i 2022 overskredet det som var forventet, og dermed har gebyrene ikke vært tilstrekkelige for å dekke utgiftene. Dette har resultert i et uvanlig merforbruk på nesten 4 millioner kroner for VAR-området. For å sikre at VAR-områdene ikke går med underskudd som belaster kommunens driftsregnskap, ble det nødvendig å øke gebyrene betydelig for 2022.

Innenfor området for kommunalteknikk ble det også registrert et merforbruk på 2,6 millioner kroner. Økte strømpriser utgjorde rundt 1 million kroner av dette avviket. Budsjettjusteringene som ble gjort i løpet av året, var ikke tilstrekkelige til å dekke de totale kostnadene. En ytterligere million kroner av merforbruket stammer fra veivedlikehold, hovedsakelig brøyting. Kommunen har over tid sett at driftsutgiftene til kommunale veier er høyere enn det som ble budsjettert.

Uforutsigbare værforhold med mye snø og vind har vært en hovedårsak til disse utfordringene. Selv om det kontinuerlig jobbes med å effektivisere veidriften, har de betydelige kostnadene knyttet til brøyting og andre kortsiktige tiltak resultert i begrensede midler tilgjengelig for forebyggende vedlikehold og andre tiltak på det kommunale veinettet. Den resterende delen av merforbruket innenfor dette området skyldes lavere inntekter enn budsjettert på kommuneverkstedet.

Brann- og redningstjenesten, som opererte som en interkommunal tjeneste i sin nåværende form gjennom hele 2022, opplevde også et merforbruk på 2,5 millioner kroner. Dette var tjenestens første hele år etter sammenslåingen, noe som førte til en viss usikkerhet i budsjettet. Utgifter knyttet til økte strømpriser, lønnsutgifter, økte priser på nødvendige lisenser og merkostnader i forbindelse med virksomhetsoverdragelsen bidro til avviket. Den største årsaken til avviket var lønnskostnader, som utgjorde omtrent 1,2 millioner kroner. Dette avviket var ikke direkte relatert til sammenslåingen, men snarere resultatet av hendelser og utrykninger. Det er utfordrende å budsjettere tilstrekkelig med midler for å dekke alle eventualiteter i en slik hendelsesstyrt virksomhet som brann- og redningstjenesten. I løpet av 2022 ble lønnsbudsjettet derfor ikke tilstrekkelig for å dekke alle nødvendige aktiviteter. Det er blitt implementert flere tiltak for å gjøre lønnsutgiftene mer forutsigbare innenfor de gitte rammene, og dette er reflektert i budsjettet for 2023. Videre har det blitt gjort grep når det gjelder lisenser og vedlikehold av utstyr i 2022, som forventes å bidra til et regnskapsresultat mer i tråd med bevilgningen for 2023.

Røros kommune sitt årsregnskap skal behandles i kommunestyret 25. mai.

Norgescup i diskgolf på Glåmos

Glåmos IL diskgolf er vertskap for Norgescup 2023 helgen 28.-30- juli.

– Dette hadde vi aldri sett for oss for et år siden, så vi gleder oss helt vilt til å få vist frem banen vår og virkelig få testet om den holder mål på et høyt konkurransenivå, skriver Glåmos IL Diskgolf på arrangementets Facebook-side.

Høyt rangert bane
Banen ligger på Glåmos, 10 Km nord for Røros og ble tatt i bruk sommeren 2022. Banen har fått en rating på 4.8 på appen UDisc, og er dermed blant de høyest rangerte banene.

– Banen er en skogsbane, men den er bygget rundt en fotballbane, noe som gjør at noen hull blir inn og ut av skogen, og delvis åpne. Turnerings layouten blir en fin mix, og utfordrende, både teknisk og for de med lengde, skrives det videre. 

– Banen er godt skiltet og med lange fine teepads med filtdekke, som vi har fått mye skryt for, så her skal ingen verken rote seg bort eller få problemer med avsparket.

– Nytt av året så lager vi 3 nye hull som virkelig setter presisjon og lengde på dagsordenen. Vi gjør også om på 5 av dagens hull, slik at de også blir litt vanskeligere til «eliten» kommer på besøk. På sikt vil også alle hull få både rød, hvit og blå tee, slik at banen kan brukes av alle ferdighetsnivå.

Turneringen spilles over tre dager. Dette for at så mange som mulig skal få delta. 

Omspillshull:
Følgende rekkefølge hull 1, 2, 3, 17 og 18. Spilles runder til vinner er kåret.

Caddybok kommer etter hvert.

Det vil bli kafeteria på banen med både drikke, varm og kald mat.. Toalett er i samme bygget, 10 meter fra banen.

Bobilcamp under Norgescup 2023
Det vil bli  opprettet en bobilcamp ved Glåmos samfunnshus. Der vil det være mulig å stå med bobil hele helga, fra torsdag 27. til søndag 30 juli. Her vil dere ha tilgang på strøm, toalett og dusj.

Inviterer til kvinnesirkel

Marie Lee ønsker å samle kvinner og skape et rom for å finne en dypere forbindelse med hverandre og seg selv. Oppstarten er på Fjøsakademiet 3. juni, og alle kvinner er velkomne.

Marie er innflytter på Røros, og ønsker å samle likesinnede som kan treffes og støtte hverandre i stort og smått. 

– Jeg har reist og bodd mye rundt omkring, og har i mange år savnet det dype fellesskapet med andre kvinner. Det å ha et genuint fellesskap hvor man støtter hverandre, og hvor man kan tåle å se og bli sett for den man er, er noe som veldig mange synes er vanskelig i dagens samfunn, forklarer Marie.

Av med maska
Lee forklarer at det legges opp til at man skal kunne slippe å ha på seg en “maske” eller en fasade, og at litt av målet med sirkelen er å kunne finne et trygt sted for å åpne seg og være seg selv. 

Marie er for tiden i gang med å utdanne seg som holistisk healer, og ser en stor styrke i det å søke innover i seg selv, noe hun legger opp til at sirkelen skal ha fokus på. 

– Vi skal ha noen meditasjoner, for det å søke innover og nå det stille, indre rommet i seg selv, tenker jeg kan være styrkende for alle, sier Marie.

Hun poengterer at man ikke må ha erfaring med meditasjon eller være spesielt interessert i åndelighet for å delta, og at sirkelen er åpen for alle kvinner uansett bakgrunn. 

Bli bedre kjent med seg selv
Det handler om å bli bedre kjent med seg selv, få samhørighet med andre kvinner, la masken falle og skape et rom hvor det blir enklere å tørre å være seg selv, forklarer Lee. Påmeldingsfristen for oppstartskvelden til kvinnesirkelen i Fjøsakademiet er 28.mai. Marie Lee sier at hun håper å etterhvert kunne arrangere kvinnesirkel både på Røros og Glåmos. 

– Jeg håper mange dukker opp. Jo flere vi får med, desto bedre, sier Marie, og legger til at hun gleder seg veldig til å bli bedre kjent med mange bra damer.