Seks kommunestyrerepresentanter har fremsatt en klage på mangelfull saksbehandling i saken om reguleringsplan for Djupsjøen Hyttegrend, som ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer.
Brevet er undertegnet Hilde Danielsen (SV), Per Arne Gjelsvik (V), Henriok grønn (Ap), Stein Petter Haugen (Sp), Oskar Tørres Lindstad (Ap) og Reiddun Roland (Røroslista).
Saken ble behandlet i kommunestyret 27. april.
I brevet skriver representantene at saken er mangelfullt utredet, og at det kan ha hatt betydning for utfallet ved avstemming.
De undertegnede har konsentrert seg om tre momenter i klagen:
1.Statsforvalter har i en uttalelse til reguleringsplan for Djupsjøen Hyttegrend datert 04.11.22 minnet Røros kommune om konsultasjonsplikten kommunen har med reindriftsnæringa i saker som berører samiske interesser etter sameloven § 4. Statsforvalter ga “faglig råd” om å ta initiativ til å avholde konsultasjon med Gåabrien sitje om denne reguleringsplanen. Dette er ikke gjort og det bekreftes av reinbeitedistriktets leder Inge Even Danielsen.
2.Røros kommune er i dag eier av brua over Djupsjøhåa. Denne må oppgraderes til akseltrykk 10 tonn. Det ble i kommunestyret spurt om hvilken kostnad dette ville innebære for kommunen. Teknisk sjef Øien opplyste at det var en dialog med utbygger om spleis av kostnader. Utbygger skulle senere danne et veilag sammen med tomtekjøperne. Formålet var så å overta eierskapet til brua. Øien kunne ikke opplyse om prosjektets totalkostnad eller hvilken fordelingsnøkkel som var avtalt med utbygger. Vi mener denne usikkerheten i kommunens økonomiske forpliktelser ikke er akseptabel.
3.Konsekvenser for natur og artsmangfold. Vi har mottatt en redegjørelse fra Naturvernombudet avdeling Røros som gir en omfattende og grundig oversikt over de negative sider utbygging av hyttefeltet kan få for artsmangfold, kulturminner og øvrig naturbelastning. Denne informasjonen er utdypende og preget av stor faglig kunnskap med lokal forankring. Vi som fremmer klagesaken, mener dette er viktig utfyllende informasjon og vi støtter Naturvernforbundets vurderinger fullt ut.
Innspill fra Naturvernforbundet i Røros og Holtålen
Videre henviser brevet til et innspill fra leder i Naturvernforbundet i Røros og Holtålen, Gunn Merethe Prytz, hvor hun poengterer at kunnskapsgrunnlaget kommunestyret hadde var mangelfullt, og at vedtaket derfor er tatt på feil grunnlag. I innspillet legges det blant annet vekt på at undersøkelser gjort rundt artsmangfoldet i området er mangelfulle. Det vektlegges også at ferdsel fra og til hyttene samt utflukter fra hyttene vil forringe naturren, og at kommunedirektørens vurderinger kan leses som en bagatellisering av konsekvensene ferdselen fra det planlagte hyttefeltet vil få.
Det understrekes også at kommunens kunnskapsgrunnlag ikke i tilstrekkelig grad har tatt opp ny kunnskap om arealbruk og nedbygging av natur, og viser blant annet til en ny rapport som sier at arealendringer og utbygginger er en stor kilde til utslipp av klimagasser. I tillegg nevnes er revidert versjon av rødlista for arter fra 2021, hvor flere arter er listet som truet enn ved forrige vurdering.
Videre skrives det at de aktuelle berørte kulturminnene i det aktuelle området kanskje burde få en form for vern, og det refereres til ei godt bevart torvløe/torvhus der det fortsatt ligger torv bevart, som står ved de gamle torvtakene øst for planområdet.