Ønsker omkamp om Djupsjøen

Seks kommunestyrerepresentanter har fremsatt en klage på mangelfull saksbehandling i saken om reguleringsplan for Djupsjøen Hyttegrend, som ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer. 

Brevet er undertegnet Hilde Danielsen (SV), Per Arne Gjelsvik (V), Henriok grønn (Ap), Stein Petter Haugen (Sp), Oskar Tørres Lindstad (Ap) og Reiddun Roland (Røroslista).

Saken ble behandlet i kommunestyret 27. april.

I brevet skriver representantene at saken er mangelfullt utredet, og at det kan ha hatt betydning for utfallet ved avstemming. 

De undertegnede har konsentrert seg om tre momenter i klagen:

1.Statsforvalter har i en uttalelse til reguleringsplan for Djupsjøen Hyttegrend datert 04.11.22 minnet Røros kommune om konsultasjonsplikten kommunen har med reindriftsnæringa i saker som berører samiske interesser etter sameloven § 4. Statsforvalter ga “faglig råd” om å ta initiativ til å avholde konsultasjon med Gåabrien sitje om denne reguleringsplanen. Dette er ikke gjort og det bekreftes av reinbeitedistriktets leder Inge Even Danielsen.

2.Røros kommune er i dag eier av brua over Djupsjøhåa. Denne må oppgraderes til akseltrykk 10 tonn. Det ble i kommunestyret spurt om hvilken kostnad dette ville innebære for kommunen. Teknisk sjef Øien opplyste at det var en dialog med utbygger om spleis av kostnader. Utbygger skulle senere danne et veilag sammen med tomtekjøperne. Formålet var så å overta eierskapet til brua. Øien kunne ikke opplyse om prosjektets totalkostnad eller hvilken fordelingsnøkkel som var avtalt med utbygger. Vi mener denne usikkerheten i kommunens økonomiske forpliktelser ikke er akseptabel.

3.Konsekvenser for natur og artsmangfold. Vi har mottatt en redegjørelse fra Naturvernombudet avdeling Røros som gir en omfattende og grundig oversikt over de negative sider utbygging av hyttefeltet kan få for artsmangfold, kulturminner og øvrig naturbelastning. Denne informasjonen er utdypende og preget av stor faglig kunnskap med lokal forankring. Vi som fremmer klagesaken, mener dette er viktig utfyllende informasjon og vi støtter Naturvernforbundets vurderinger fullt ut. 

Innspill fra Naturvernforbundet i Røros og Holtålen

Videre henviser brevet til et innspill fra leder i Naturvernforbundet i Røros og Holtålen, Gunn Merethe Prytz, hvor hun poengterer at kunnskapsgrunnlaget kommunestyret hadde var mangelfullt, og at vedtaket derfor er tatt på feil grunnlag. I innspillet legges det blant annet vekt på at undersøkelser gjort rundt artsmangfoldet i området er mangelfulle. Det vektlegges også at ferdsel fra og til hyttene samt utflukter fra hyttene vil forringe naturren, og at kommunedirektørens vurderinger kan leses som en bagatellisering av konsekvensene ferdselen fra det planlagte hyttefeltet vil få.  

Det understrekes også at kommunens kunnskapsgrunnlag ikke i tilstrekkelig grad har tatt opp ny kunnskap om arealbruk og nedbygging av natur, og viser blant annet til en ny rapport som sier at arealendringer og utbygginger er en stor kilde til utslipp av klimagasser. I tillegg nevnes er revidert versjon av rødlista for arter fra 2021, hvor flere arter er listet som truet enn ved forrige vurdering. 

Videre skrives det at de aktuelle berørte kulturminnene i det aktuelle området kanskje burde få en form for vern, og det refereres til ei godt bevart torvløe/torvhus der det fortsatt ligger torv bevart, som står ved de gamle torvtakene øst for planområdet. 

Sentraladministrasjon for 57 millioner

Røros kommune oppnådde et mindreforbruk på ca 3 millioner i Sentraladministrasjonen for 2022, med et samlet beløp på rundt 57 millioner, mot et budsjett på 60 millioner kroner. Dette til tross for store kostnader og utfordringer knyttet til innføringen av Helseplattformen. Selv med store ressurser investert i prosjektet, klarte administrasjonen å holde kostnadene lavere enn budsjettert, og dette er hovedårsaken til det positive regnskapsavviket.

Det skriver Røros kommune i sin årsmelding for 2022.

En annen faktor som bidro til mindreforbruket var en mindre utbetaling av konsesjonskraftinntekter for 2021, som ble inntektsført på Sentraladministrasjonens budsjett for 2022. Disse inntektene betraktes som tilfeldige, da Røros kommune normalt ikke mottar faste konsesjonskraftinntekter. Likevel har kommunen initiert en utredning av mulighetene for å sikre fast tilgang til slike inntekter i fremtiden.

De største negative avvikene i rammeområdet finnes innenfor postene for politisk ledelse og felleskostnader. Samlet sett hadde politisk ledelse et merforbruk på omtrent 700 000 kroner, som skyldes en kombinasjon av møtegodtgjørelser, reisekostnader og generelle driftsutgifter som abonnementer og lignende. Felleskostnader hadde et avvik på ca. 857 000 kroner, hovedsakelig på grunn av dyrere forsikringer enn forventet (189 000 kroner), utgifter til stillingsannonser og markedsføring (140 000 kroner), samt generell prisøkning på forbruksmateriell og tjenester.

Budsjettet for felleskostnader er spesielt utfordrende å planlegge, da det omfatter tilfeldige kostnader som ikke naturlig kan tilskrives en spesifikk virksomhet. Prisendringer på varer og tjenester som følge av den ustabile verdensøkonomien, samt uforutsette utfordringer gjennom året, gjør det vanskelig å fastsette et budsjett som tilstrekkelig dekker slike variable utgifter i Sentraladministrasjonen.

– Det bør være et overordnet mål å øke budsjettposten for felleskostnader til et nivå som er tilstrekkelig for å takle uforutsette utfordringer som påløper administrasjonen, skriver kommunedirektøren i årsmeldingen.

Røros kommune sitt årsregnskap skal behandles i kommunestyret 25. mai.

To uker igjen av våpenamnestiet

Våpenamnestiet varer til ut mai, så det er fortsatt mulig for de som har ulovlige uregistrerte våpen å levere dem inn til politiet uten å få straff.

– Vi er veldig fornøyde med at så mange har levert inn uregistrerte våpen. Dette er med på å forebygge ulykker og kriminalitet. Nå oppfordrer vi de som ennå ikke har benyttet seg av amnestiet til å gjøre det i løpet av 31. mai, sier Siw Hind, leder for Felles enhet for Utlending og Forvaltning i Trøndelag politidistrikt. 

Flest innleverte våpen i Trøndelag
Oversikt over våpen innlevert i Trøndelag i amnestiperioden så langt: 

Januar: 380 – Februar: 291 – Mars: 453 – April: 350  – Totalt Trøndelag: 1474
Amnestiet har vart siden 1. januar, og til nå har politiet totalt i Norge fått inn 8103 våpen.

Er man usikker på om våpenet er registeret, er det mulighet til å kontakte politiet uten å risikere straff. Det er også adgang til anonym innlevering av våpen til destruksjon.

– Skal du levere våpen så vær sikkerhetsbevisst. Skal du selv levere våpen til politiet må du sjekke at våpenet ikke er ladd. Husk også å pakke ned våpenet før det transporteres, sier Siw Hind, leder for Felles enhet for Utlending og Forvaltning i Trøndelag politidistrikt.

Festkveld med rå tolkninger av gamle sjantier og sjømannssanger 

10.juni inviterer Røros Folk Festival til festkveld med Storm Weather Shanty Choir og Os Mannskor i Sangerhuset.

På festkvelden vil du få høre gamle sjantier og sjømannssanger av Storm Weather Shanty Choir. Oppvarminga er ved Os Mannskor.

I 23 år har Stordbandet Storm Weather Shanty Choir levert rå og energiske tolkninger av 150 år gamle sjantier og sjømannssanger. 

Den tidligere seilskutesjømannen Haakon Steinar Vatle startet Storm Weather Shanty Choir etter inspirasjon fra seilskipet Statsraad Lehmkuhl, hvor han jobbet på dekk over flere år. Da han kom tilbake til Stord samlet han vennegjengen og dannet dette rockekoret. De har til sammen gitt ut syv plater. 

Musikalsk favner de bredt, og har blitt kjent som et fargerikt innslag i både folkemusikk- og rockemiljøet. De har turnert verden flere ganger, spilt på festivaler som Folkelarm og by:Larm og har i en årrekke spilt for utsolgte hus i Oslo, Trondheim og Bergen.

Mannskap:
Haakon Steinar Vatle – sjantimann, gitar

Roald Kaldestad – gitar, mandolin, kor

Gisle Østrem: trekkspill, kor

Rune Nesse: perkusjon, kor

Vidar Vedå: perkusjon, kor

Ronny Sætre: perkusjon, kor

Trøndersk Matfestival- et sted nær deg

Helga 2.-4. juni er det Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg i hele Trøndelag, og på Røros deltar aktører som Røros Hotell, Rørosrein, Kalsa Gårdsbakeri, Stensaas Reinsdyrslakteri, Rørosmeieriet og Galåvolden Gård. 

Treff lokalmatprodusenter på matmarkedet på Domussentret, besøk gårdsbutikken på Galåvolden Gård og nyt samtidig en fersk is, lag pølser hos Stensaas, eller du kan innta en middag hos Rørosrein eller Røros Hotell.

Noe av det som skal foregå lokalt:

Omvisning og åpen butikk og kafé på Rørosmeieriet

Fredag 2. juni

Under omvisningen får du et innblikk i den spennende historien til Rørosmeieriet, og du får sett hvordan produktene våre blir produsert i takt med naturen. Det blir flere smaksprøver underveis, og det blir også mulighet til å delta på aktiviteter. Omvisningen passer for voksne og barn over 6 år.

Gårdsbesøk

Lørdag 3. juni

Vakker natur, historisk sus i følge med god mat og drikke. Ta turen rundt Aursunden

Få et innblikk i reindriftsnæringa og Stensaas Reinsdyrslakteri, møt tradisjoner på Skottgården, færdasgården fra 1600-tallet og hils på Brynhild på Kalsa Gårdsbakeri. Ta sykkelen fatt, eller sett deg i bilen og møt alt dette i runden rundt i Aursunden. Smaksprøver, måltider og utsalg. Og ikke minst mye kunnskap og historie.

Matmarked på Domussesnteret

Lørdag 3. juni

Hvem kjenner vel produktene bedre enn produsenten selv? Kom, slå av en prat, smak og gi deg selv anledning til å kjøp med deg en godsak eller to, hjem. 

Servering av reinskjøtt og tilbehør i koia til Rørosrein

Lørdag 3. juni

Rørosrein tilbereder og serverer ulike produkter av rein ved Koia på gården.

Rørosrein fyrer opp grillen og serverer hamburger og pølser av reinsdyrkjøtt. I tillegg tilbys en wrap med kjøtt vi har tilberedt i kokegrop. Uteservering om været tillater det.

Ut på tur og vi spiser sammen

Lørdag 3.juni

– Bli med på tur! Opplev et fem-retters måltid, vi spiser sammen, gjennom en vandring i Røros. Syn, hørsel, smak, lukt, lyd, – alt er med i å gi oss en smaksopplevelse. Vi vil ta deg med på en matvandring i Røros og gi deg en opplevelse ut over mat og drikke.

Pølsemakeri hos Stensaas

Lørdag 3. juni

Stensaas Reinsdyrslakteri gjentar fjorårets suksess og inviterer til spekepølsekurs på vårt eget pølsemakeri. Bli med pølsemakerne og lag din helt egen spekepølse. Her får du selv velge krydder og smakstilsetninger – og spekepølsene får du levert når de er ferdig tørket i etterkant!

Biff og Bad på Røros Hotell

Lørdag 3. juni

Nyt litt tid i basseng-området etter en lang dag på farten. Om du har vært ute på sykkel, gått en lang tur i gata eller på fjellet er det alltid godt å slappe av i vårt basseng-området. Etter badet er du hjertelig velkommen i restauranten Brasseriet hvor du vil bli servert en 160 gram biff av tørrmodnet ytrefilet fra Røroskjøtt. Til biffen serveres madeirasjy, rørossmør med hvitløk, råstekt mandelpotet, bakt småtomat og aspargesbønner. Lokal drikke kan være et godt følge.

Fersk RørosIs rett fra iskrem-maskina og åpen gårdsbutikk hos Galåvolden Gård

Lørdag 3. juni.

Kom på gården og kjøp fersk RørosIs rett fra iskrem-maskina.

– I gårdsbutikken vår selger vi bærdrikker fra Røros Bryggeri, og vi har ei kaffemaskin der kan man velge ulike kaffedrikker man måtte ønske. Om dere ønsker å kjøpe ulike lokalmatprodukter i butikken vår, er den også åpen, skriver Galåvolden Gård.