Ser på muligheter for folkebad på Røros

På formannskapsmøtet førstkommende torsdag skal mulighetene for å etablere et nytt folkebad eller folkebasseng opp til behandling. Kostnadene er beregnet til rundt fire millioner kroner i året. 

I februar gjorde kommunestyret et vedtak om å inngå en avtale med Verket AS om et forprosjekt for å utrede muligheter for et badeanlegg/opplæringsbasseng. Det skulle bevilges 187.500 kroner for arbeidet, en bevilgning som dekkes over disposisjonsfondet. I arbeidet har det blitt sett på to alternative løsninger.

1. Et regionalt folkebad 

2. Et opplæringsbasseng

På torsdagens formannskapsmøtet er kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Mulighetsstudien «Nytt badeanlegg i tilknytning til Verket Røros» tas til orientering.

2. Eventuelt videre prosess vurderes i forbindelse med budsjett- og økonomiplan 2024 – 2027.

Mulighetsstudien:

Forprosjektet har blitt gjennomført av sivilarkitekt Hans Petter Kvikne fra Røros Entreprenør som har utarbeidet mulighetsstudien “Nytt badeanlegg i tilknytning til Verket Røros – en mulighetsstudie, april 2023.” Den ser på begge alternativene og vurderer besøkspotensiale med tilhørende inntekter, program, størrelse, tilskudd, byggekostnader og driftsøkonomi.

I studien anbefaler Kvikne at Verket Røros As og Røros kommune engasjerer en gruppe arkitekter og rådgivere som sammen utarbeider et forprosjekt til et folkebad. Målet for dette forprosjektet skal være å danne grunnlag for beslutning om realisering, eller ikke. 

Mulighetsstudien vurderer en rekke andre forhold som vil ha betydning for en endelig vurdering av realisering av et slikt prosjekt. Eksempel på dette er: 

– Attraksjonsverdi 

– Besøkende fra fastboende og reiseliv 

– Billettpriser – Størrelse på anlegget 

– Hva det skal inneholde 

– Parkering 

– Tilskuddsmuligheter 

– Inntektsmuligheter

Forprosjektet skisserer opp to mulige løsninger, et folkebad og et opplæringsbasseng. Begge løsninger vil koste Røros kommune cirka fire millioner i året.

Kommunedirektøren påpeker at det er grunn til å påpeke at en økt driftskostnad på det nivået som skisseres vil være meget utfordrende for Røros kommune.

Folkebad
Folkebadet er tenkt å være omkring 1300 m2 og vil bestå av familiebad, bad for mosjon og idrett med 25 meter svømmebasseng og stupeanlegg. en ungdomsavdeling med sklier og stupetårn, helsebad og velværeavdeling og et basseng som på dagtid brukes til svømmeopplæring og på kveldstid til velvære.

Badet vil kunne ha en kapasitet på inntil 250 personer samtidig, og være en attraksjon for fastboende og besøkende på og omkring Røros.

I studien står det at erfaringstall fra Asplan Viak og tilsvarende kommuner som Røros gjør at man mener at 30-35.000 personer vil betale for å besøke badet i løpet av et år. 

Basert på erfaringstall er et folkebad kostnadsberegnet til 140 millioner kroner pluss moms. Et slikt anlegg vil i følge studien koste kommunen i underkant av fire millioner kroner i året. Dette forutsetter driftsinntekter på 4,3 millioner, driftskostnader på 2,9 millioner og kapitalkostnader på nesten 5,4 millioner i følge mulighetsstudien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skisse av Verket Røros med Folkebad(grønt tak).
Planskisse av folkebadet.

Opplæringsbasseng
Et opplæringsbasseng vil tilfredsstille kravet til svømmeopplæring for elever på skolen, et kroppsøvingstilbud til skoler og barnehager, samt et tilbud til brukergrupper med ulike behov. Det vil i svært liten grad være et fritidstilbud og en attraksjon for fastboende og tilreisende. 

Investeringskostnadene for et slikt bad er beregnet til 75 millioner kroner pluss moms. Beregninger viser at et opplæringsbasseng vil koste Røros kommune i overkant av fire millioner kr per år. 

Kommunedirektøren påpeker at, som det også står i mulighetsstudien:

– De økonomiske beregningene har betydelige usikkerhetsmomenter. Spesielt er det viktig å peke på at de beregnede besøkstallene er basert på erfaringstall fra andre steder i landet, og ikke en konkrete markedsundersøkelser i og rundt Røros.

Verket Røros med opplæringsbasseng.
Planskisse av opplæringsbasseng.

Kurs i hverdagslydighet

Røros Hundeklubb inviterer til kurs i hverdagslydighet i juni og mai.

Kurset vil omhandle hverdagslydighet og kommunikasjon med hunden, basert på klikker/ros og godbit-teorien.

– Her kan alle hunder i alle aldre delta, både de som er nybegynnere og de som har trent lydighet tidligere, skriver Røros Hundeklubb på arrangementets Facebook-side.

Instruktør er Kristin Engan. Det er plass til tolv ekvipasjer på kurset.

Innhold:
Det trenes på grunnleggende hverdagslydighet med øvelser som kontak/ gå pent i båndet, sitt og innkalling ved bruk av klikker/ ros og godbit-teorien. Her er det mulig å lære om bruk av klikker til de som ønsker det, eller bare ros/ godbit til de som vil det. Kurset passer for hunder i alle aldre, der både nybegynnere og viderekomne er velkommen.

Instruktør:
Instruktør på kurset er Kristin Engan. Hun har irsk settere og har tatt hundetrener-utdanning gjennom Trondheim Hundeskole, samt flere kurs gjennom Canis med vekt på bruk av klikker.

Praktisk informasjon:
Det planlegges totalt seks kvelder med følgende tema:

– Mandag 22/5 og 29/5 med tema «kontakt og gå pent i bånd»

– Mandag 5/6 og 12/6 med tema «sitt»

– Mandag 19/6 og 26/6 med tema «innkalling»

Kurset gjennomføres over seks uker med en kurskveld per uke. Kurset vil foregå utenfor klubbens lokaler på Sollihagan dersom annet ikke er avtalt. Det ligger rett over veien for Røros Gummi og maskin. 

Påmelding og pris:
Bindende påmelding hele kurset innen 15. mai 2023 til rhk@roros.net.

Merkes med «kurs hverdagslydighet vår 2023», navn på ekvipasjen, fødselsår, postnummer og telefonnummer til fører, samt alder, rase og forkunnskap til hunden.

Plass for inntil tolv ekvipasjer, med minimum fem deltakere for oppstart.

Huskeliste til kurset:
Ta med bil med bur, slik at hunden kan få hvile mellom øktene. Det er også lurt med masse godbiter. Husk friskt vatn og vannskål til din firbente venn.

Tor Bukkvoll skal åpne Elden i sommer

Tor Bukkvoll er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og kjent for sine gode ekspertkommentarer i TV og radio. Han jobber hovedsakelig med forskning knyttet til sikkerhetspolitiske forhold i Russland. I sommer skal han stå for åpningen av Elden.

Han har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og en doktorgrad i samme fag fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Før han kom til FFI jobbet han som forsker ved Forskningsstiftelsen FAFO og Institutt for fredsforskning (PRIO) og som foreleser i internasjonal politikk ved Krigsskolen. Forskeren har vært ansatt som forsker ved FFI siden 1996.

Bukkvoll snakker russisk og ukrainsk og har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk i både bok, rapport og artikkelform. 

Rørosingen så Elden første gangen det ble satt opp innendørs i gymbygget i 1980, og har siden sett det flere ganger.

– Bukkvoll sier det er en stor ære å få oppdraget med å åpne Elden 2023. Stiftelsen setter meget stor pris at den anerkjente forskeren kommer til Røros på premieren 26.juli 2023, skriver daglig leder i Elden, Siri B. Gellein i en pressemelding.

Femundløpet får en million over revidert Statsbudsjett

Femundløpet får 1 mill kr over revidert Statsbudsjett. Tilskuddet er et engangsbeløp og kan brukes til å planlegge og forberede neste års hundeløp: – vi er veldig glade for å få slippe denne nyheten, sier Heidi Greni, Guri Heggem og Kristoffer Tamnes fra Senterpartiet. 

Pressemelding fra Røros Senterparti: Femundløpet har gjennom mange år bygd en sterk merkevare som betyr mye for mange men som mange andre større arrangementer har de fått merke økt inflasjon, renteøkning og økte materialkostnader. 

Femundløpet er et av verdens lengste hundeløp og har både start og målgang midt i verdensarven Røros. Løpet går av stabelen i starten av februar og svært mye av innsatsen som legges ned i arrangementet utføres av frivillige, både lag/organisasjoner og ildsjeler som ser verdien av å gjøre noe sammen med andre for å skape gode opplevelser. 

De viktigste aktørene er selvfølgelig hundene og hundekjørerne. I 2023 deltok ca 160 hundekjørere fra 14 forskjellige nasjoner. Samtidig har arrangøren knyttet til seg opp mot 700 frivillige som hver for seg og ikke minst sammen er viktige bidragsytere for å få gjennomført et arrangement i denne størrelsen. 

Femundløpet har både offentlige og private samarbeidspartnere i tillegg til sponsorer, samtidig betaler deltakerne startkontingent. Det er likevel vanskelig å få disse inntektene til å dekke mer enn det høyst nødvendigste utgiftene til ordinær drift. Samtidig har Femundløpet som andre større arrangører fått merke økte driftskostnader, økt rente og økt inflasjon.

– Med denne ekstra summen håper vi at Femundløpet klarer å styrke arbeidet med å videreutvikle hundeløpet» sier Guri Heggem, fylkestingsrepresentant for Trøndelag Senterparti.  

Femundløpet har i de senere årene jobbet med å videreutvikle forretningsmodellen sin, blant annet ved å se på muligheter for å utvikle tjenester som øker publikumsopplevelsen og gjør løpet mer tilgjengelig for publikum og samarbeidspartnere utenfor løpstraseen og sjekkpunktene.

– Femundløpet har klare ambisjoner om å ha økonomi til helårs drift, jeg synes det er bra og jeg håper at de lykkes» sier Kristoffer Tamnes, ordførerkandidat for Røros Senterparti. 

– Femundløpet betyr mye for mange, sier Heidi Greni. De som deltar i løpet kan fortelle mange sterke historier om mestring, trening og utholdenhet i barske omgivelser. De mange frivillige og ildsjelene som brenner for å gjøre noe og skape noe sammen med andre forteller om begeistring og engasjement som er viktige bidrag inn i å skape gode lokalsamfunn. Dette er viktige verdier og vi ønsker å bidra ved å gi 1 mill over revidert statsbudsjett til Femundløpet slik at de kan utvikle seg videre og sikre en framtidig bærekraftig økonomi. 

Foretaksendringer fra den siste tiden

Se hvilke endringer som er registrert i Brønnøysundregisteret i det siste. 

Eiendomsmegleren i Fjellregionen AS har endret forretningsadresse til Kjerkgata 3 på Røros.

Jordbærpikene Røros AS har registrert Mats Haugen som ny daglig leder.

Sameiet Hyttelva har endret forretningsadresse fra Tollef Bredals vei 2A til Tollef Bredals vei 2G.

Sameiet Hyttelva har registrert endringer i styret. Inger-Lise Fremstad Strickert er styreleder, Lars Jostein Frisvold er nestleder, mens Per Olav Skolmli og Mari Sofie Sørensen er styremedlemmer.

Røros kommune inviterer til sentrumsseminar

Røros kommune inviterer til seminar for å drøfte skiltbestemmelser, solceller og arrangementer på Bergstadens Hotel 9.mai.

Arrangementer:

Kommunen ønsker å finne ut hvordan de kan bli bedre på arrangementer, og hvordan de kan utvikle seg for at arrangementer skal fungere enda bedre. Det skal være fokus på hvilke utfordringer, hva som fungerer godt, og hva som ikke fungerer like godt med tanke på arrangementer. 

Arrangement veileder/ forskrift med kultursjef Morten Tøndel, virksomhetsleder tekniske områder, Dag Øyen og virksomhetsleder Interkommunal brann- og redningstjeneste, Frode Skogås.

Sentrumsplan med skiltbestemmelser:

Med kommuneplanlegger Øystein Engan og byantikvar Magnus Borgos.


Med ny revidert sentrumsplan er nye bestemmelser om skilting på plass. Hvordan kommunen tilpasse seg verdiene i verdensarven med måten skilting utformes og brukes på?

Bruk av solcellepanel innenfor hensynssoner kulturmiljø 

Med byantikvat Magnus Borgos

Her skal det drøftes hvilke hensyn som må tas i forbindelse med bygging av solcellepaneler i kulturmiljø.