Dag: 28. april 2023
34 hyttetomter vedtatt i Djupsjøen hyttegrend
Kommunestyret vedtok torsdag kveld en omstridt reguleringsplan som åpner for bygging av fritidsboliger i urørt natur. Saken ble gjenstand for stor debatt i kommunestyresalen, der noen argumenterte for at kommunen må følge kommuneplanens arealdel fra 2021, som setter av området til fritidsbebyggelse.
– Hvis vi sier nei til denne reguleringsplanen vil vi si at kommunen er totalt uforutsigbar. Da bør vi også behandle kommunen sin arealplan på nytt, sammen med retningslinjer for fritidsbebyggelse, sa Liv Hanne Tønset (AP) fra talerstolen.
Andre argumenterte med at nedbygging av naturen vil ha negative konsekvenser for klima og miljø, og at kommunen må ta hensyn til dette når de fatter beslutninger om utbygging.
– Det er her ønskelig å ta hull på et område som består av nærmest urørt natur. Feltet og område rundt har lite ferdsel, og er dermed ekstra verdifullt. Norge har signert avtaler som medfører både et nasjonalt og lokalt forpliktende ansvar innenfor klima, miljø og naturbeskyttelse. Venstre mener at når vi skal stemme i kveld, så bør det være basert på aktuell kunnskap og ikke gårdsdagens, det gjelder uansett hva som står i planen, sa Per Arne Gjelsvik.
Han fikk støtte fra Oskar Tørres Lindstad.
– Meget klokt sagt av foregående taler, sa Oskar Tørres Lindstad (AP).
Som argumenterte for at kommunepolitikerne hadde et stort ansvar i forvaltningen på vegne av kommende generasjoner, i et evighetsperspektiv.
– Alt for lenge har vi brukt enorme naturverdier og ressurser uten at det har blitt ofret en tanke til de som om 50 – 100 år skal skape seg et eksistensgrunnlag her i kommunen vår, sa Tørres Lindstad fra talerstolen.
Etter en grundig diskusjon stemte kommunestyret til slutt over reguleringsplanen, og flertallet på 14 stemmer mot 13 vedtok å godkjenne planen.
Reguleringsplanen åpner for bygging av 34 fritidsboliger på en dekar hver, med en størrelse på inntil 250 kvadratmeter bruksareal per tomt og en hovedhytte på inntil 180 kvadratmeter. Området, som ligger langs Svendsliveien nordøst for Røros sentrum, er i dag ikke tilrettelagt for friluftsliv eller rekreasjon. Det er heller ikke registrert rødlistede arter i planområdet, men det er registrert hekkende rødlisteartede fugler i omkringliggende områder og vassdrag.
Kommunen vil ikke være pådriver for felles fyrverkeri
På kommunestyremøte torsdag 27. april var saken om fyrverkeri på nyttårskvelden oppe til behandling. Brannfare i trehusbebyggelsen og omtanke for dyrevelferd var blant argumentene mot et felles fyrverkeri.
På kommunestyret ble det enstemmig vedtatt at Røros kommune ikke vil være pådriver av et felles fyrverkeri i 2023, men at kommunen gjerne deltar i et samarbeid om et alternativ til fyrverkeri. Da vil det eventuelt bli opp til næringslivet å arrangere felles fyrverkeri.
Diskusjonen startet etter en interpellasjon i kommunestyret i desember i fjor. Saken ble utsatt og ble behandlet av kommunestyret på torsdag.
Sagt på kommunestyremøtet:
– I dagens forslag til vedtak så ser jeg ingenting om at fyrverkeri skal forbys, om at sonen med forbud mot fyrverkeri i sentrum skal utvides, eller andre tiltak som forhindrer at det private forbruket øker som resultat av at felles fyrverkeri forsvinner, sa Marianne Moseng Breigutu ( SV)
– Det er ingen som er uenig i at fyrverkeri er vakkert, og det at det skal foregå innen en bestemt periode er mye bedre enn at det er spredd utover lang tid. Men jeg er kjent med, og det er også bekreftet av veterinærklinikken, at det er veldig trasig for en rekke husdyr og selvsagt også for vilt, sa Per Arne Gjelsvik (V).
Søkerliste: Fagleder verksted
Fire personer har søkt på stilling som fagleder verksted.
1 Andreas Sorken kjelsberg (30) bor i Røros og jobber som lakk sjef / monterings planlegger.
2 Per Roar Johnsen (59) bor i Holtålen.
3 Konfidensiell Konfidensiell Mann Konfidensiell Konfidensiell.
4 Frode Opdal Sundmoen (49) bor på Os.
Rapporterer fra Rødts landsmøte
Rødts landsmøte har skapt debatt etter at partiet åpnet for å støtte Ukraina med våpen. Leder i Rødt Røros, Johnny Johansen, var tilstede på møtet: – Det var mye følelser i sving.
Leder Rødt Røros, 3.kandidat valglisten Rødt Røros, styremedlem Rødt Trøndelag og landsmøtedelegat 2023, Johnny Johansen, var på sitt første landsmøte og forteller at det var mye debatt og sterke følelser i Stavanger i helga.
– Hva er inntrykket ditt etter å ha vært på landsmøtet?
– Hovedinntrykket var at det var et godt landsmøte og det var veldig mange deltakere som var glad for å se hverandre for første gang siden pandemien, sier Johnny, og forklarer at Rødt bare har landsmøte annethvert år.
En broket forsamling
Johansen forteller at det var en broket forsamling han traff på møtet.
– Vi har en arv i Rødt hvor vi stammer både fra RV og AKP. Vi er en sammensatt gjeng, med noen som ser ut som dem skulle vært på Høyre sitt landsmøte med dress og slips mens andre kommer i hjemmestrikket ullgenser, forteller Johansen, – Det er stort sett hyggelige folk, så det er et veldig greit parti å være en del av.
Våpenstøtte
I 2021 sa Rødts landsmøte nei til norsk våpenhjelp til Ukraina. Siden da har vinden vendt, og flere av partiets stortingsrepresentanter har argumentert for. Senest sluttet også Bjørnar Moxnes, leder for Rødt, seg til standpunktet.
Johnny forteller at også i Rødt Røros har de hatt diskusjonen i forkant av landsmøtet, og at det var bred enighet om det som ble utfallet på landsmøtet.
– Rødt ønsker først og fremst fredsforhandlinger fremfor våpen. Men våpen kan beskytte sivilbefolkningen og livsnødvendig infrastruktur, sier Johansen, og utdyper:
– Jeg støtter det som ble avgjort på landsmøtet. I utgangspunktet var jeg mot våpen til Ukraina, men nå ble det ja til våpenstøtte, på visse vilkår. Når det gjelder sporbarheten på våpen, så er det noe vi må kreve at skal være på plass. Den biten er veldig viktig for oss, slik at vi kan føre et visst regnskap over hvordan våpnene blir brukt. I tillegg er det viktig for oss at våpen blir levert i regi av Norge og ikke NATO, understreker Johansen, og legger til at han ser behovet for våpenstøtte, men at han er sterk motstander av et frislipp på våpen fra Norge.
Johnny forteller at Rødt, i motsetning til de andre partiene, har hatt en demokratisk behandling av saken. I de andre partiene er det styrene og ledelsen som har kommet fram til en konklusjon. Mens Rødt har stemt over det på landsmøtet hvor medlemmene har hatt en fri diskusjon.
Må være rom for å ytre seg
Gruppelederen til Rødt i Oslo kalte Jens Stoltenberg for «krigsforbryter» fra talerstolen på Rødts landsmøte.
– Hva synes du om det?
– Det føler jeg ikke at jeg kan stille meg bak, og det er ikke Rødt sitt standpunkt. Men det må være rom for at enkelte ytrer seg litt utenom rammene til partiet, uten at du skal holde partiet ansvarlig for uttalelsen, noe også Moxnes understreket.