Ispinner og papp er de foretrukne råmaterialene når Mari Jøkulsdottir konstruerer sine populære og unike miniatyrhus. For tiden jobber hun med en fast Flåklypa-utstilling til Ronalds Leketøysmuseum i Bergen.
Mari har bygget miniatyrhus i cirka seks år. For to år siden flyttet hun til Røros, og siden da har hun blitt fascinert av den lokale trehusbebyggelsen. En bebyggelse som skulle vise seg å passe godt til å lage miniatyrhus av.
– Jeg starter for seks år siden, og det startet med at jeg ble inspirert av sånne små miniatyrhus som du kan ha i hagen, også har jeg utviklet en teknikk etterhvert. Etter det har det bare ballet på seg, sier Mari.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etter hun flyttet fra Trondheim til Røros forsto hun at hennes kunstneriske stil og konstruksjonsteknikk passet særdeles godt til Røroshusene.
– Det var det jeg fant ut, og det jeg har pleid å gjøre er å dra opp i gata og fotografere hus. Noen ganger lager jeg rene kopier, og andre ganger bruker jeg dem til inspirasjon og lager noe mer originalt, sier Jøkulsdottir.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Flåklypatoppen
De fleste arbeidene tar hun på bestilling, og da kan det være at noen for eksempel vil at hun skal konstruere en miniversjon av et hus som har hatt mye betydning for dem.
Hjemme på kjøkkenbordet har hun en boks med ispinner, linjaler, kniver, limpistol og ymse verktøy som hun bruker til å bygge husene med. For tiden er hun i gang med utarbeidelsen av en stavkirke som skal sendes til Ronalds Leketøysmuseum i Bergen hvor den skal inngå i en utstilling
– Det er et oppdrag fra Ronalds Leketøysmuseum. Det er hus og bygninger inspirert fra Flåklypa Grand Prix, blant annet Flåklypatoppen og bygda, sier Mari, og forklarer at oppdraget byr på nye utfordringer som å bygge fjell, landskap og naturstein. Vanligvis fokuserer hun mer på selve bygningene, mens det nå er snakk om et sammensatt miniatyrlandskap.
Jøkulsdottir forklarer at hun kommer til å være ferdig med oppdraget i juni.