Viggo Valle har ledet Påskelabyrinten i 36 år

Den har blitt et like fast innslag som appelsinen og kvikk-lunsjen, Påskelabyrinten, på NRK Radio.

Saken ble først publisert i samarbeidsavisa Trøndelagsnytt.

Nå har det gått 36 år siden starten og fortsatt er det Viggo Valle sin umiskjennelige stemme som leder deltakerne og lytterne gjennom geografioppgavene. (saken fortsetter under fakta)

FAKTA PÅSKELABYRINTEN
  • Skattejakt på Radio NRK P1/NRK P1+ og TV NRK 1
  • Startet som Julelabyrinten i 1986
  • Påskelabyrinten fra 1987
  • Hadde 1.288.000 lyttere på NRK P1/P1+ i 2022 (kilde NRK)
  • Er det lengstlevende programmet med samme programleder i Norsk radiohistorie

Studietur

Det hele begynte tilfeldig med en studietur til Malmø.

-Der hørte Gunnar Uglem og jeg på et rollespillprogram som inspirerte oss. Når vi kom hjem, foreslo vi dette for P2-ledelsen og fikk ja, forteller Viggo Valle.

Han forteller om ei pionertid med mye arbeid bak de første sesongene.

-Programmet lagde vi de første årene på frilansbasis, og det startet med julelabyrinten i 1986, og så ble det både Påskelabyrint og Julelabyrint et par år. Og resten er historie, som man sier.

Viggo har vært programleder i alle år, og Påskelabyrinten er nå det radioprogrammet på norsk radio som har gått lengst med samme programleder.

-Det var jo aldri planen, det har jo bare blitt sånn. Det var jo en hobby til å begynne med. Jeg gjorde det på fritida som frilanser i NRK mens jeg var tekniker i andre programmer og produksjoner. (saken fortsetter under bildet)

Viggo Valle har ledet Påskelabyrinten i 36 år. Det er lengst i norsk radiohistorie. (Foto: Finn O. Fosmo)

Leksikon i pulk

Da den første Påskelabyrinten skulle lages i 1987, dro Viggo og medprogramleder Gunnar Uglem til fjells.

-Da tok vi med oss et 20-binds leksikon i en pulk og gikk på ski til hytta som foreldrene til Gunnar hadde oppi Stuggudalen. Der var vi ei helg og laga samtlige oppgaver den første Påskelabyrinten, forteller Viggo.

Programmet ble raskt en suksess og med årene en tradisjon både for de i hytter på fjellet, og i resten av landet.

-Ja og det tenker jeg mye på om dagen. Jeg har ett år igjen i NRK før jeg fyller 70 år og blir pensjonist. Hva skjer med Påskelabyrinten når jeg blir oppsagt etter påska 2024? For der er det likt for alle, ingen får være ansatt utover fylte 70 år, forteller han og blir litt stille et lite sekund, før han fortsetter:

-Jeg har gått mange runder med meg sjøl om dette. Hva svarer jeg hvis jeg får tilbud om frilansjobb i NRK etter fylte 70 år? Da vil jo ringen på mange måter være sluttet.

-Jeg er litt usikker på om jeg vil bruke pensjonisttilværelsen min på det. Nå har jeg laget ca 2.600 oppgaver, det er nok.

Nye tider krever nye grep

Den teknologiske verden har forandret seg i rekordfart siden siste del av 1980-tallet. Nå har alle tilgang til nettet og det er gode søkemotorer som kan hjelpe lytterne til å finne riktig svar på oppgavene.

-Det har jo tendens til å bli et usjarmerende radioprogram når folk sitter og trykker på et tastatur og ikke hører hva jeg sier, men bare er opptatt med å google, og faktisk ikke hører at de får hjelp.

-Så vi har kommet fram til noen «kjøreregler» og har gjort tre grep, forteller Viggo.

-For det første er vi blitt flinkere til å instruere deltakerne om at de er medvirkende i et radioprogram og at de ikke er der bare for sin egen del. De må faktisk spille på lag med meg som programleder, forteller Viggo Valle.

Han forteller at de gjerne må bruke hjelpemidler og ha et apparat rundt seg, men ikke bruk tastatur, for vi ønsker å lage et sjarmerende radioprogram.

-Nummer to er at de nå får kortere betenkningstid.

Det tredje grepet vi har gjort er å forsøke å lage spørsmål som ikke kan googles.

-Det viktigste er nok at de som blir med på lufta, lytter til programlederen, da vil de få mange hint og mange ledetråder. (saken fortsetter under bildet)

Bak denne mikrofonen står Viggo Valle under sendingen av Påskelabyrinten (Foto: Finn O. Fosmo)

Det går mye i quiz

Viggo Valle lager ikke quiz bare til påske. Han får stadig vekk flere henvendelser fra forskjellig hold.

-Ja jeg får mange henvendelser, noe jeg synes er hyggelig og så fremt jeg har tid og mulighet stiller jeg opp, forteller han.

-Jeg noterer hele tiden ideer til spørsmål og oppgaver. Da bruker jeg mobilen flittig og samler notatene der. Så starter jeg å jobbe med årets sesong i januar. Da har jeg permisjon fra jobben som programleder i P1+ og kan jobbe på heltid med Påskelabyrinten.

-Det handler om at da kan jeg gå inn i denne kreative bobla, og da vet alle som driver med kreativt arbeid hva jeg snakker om. Da er det veldig greit å holde på med det, og bare det, sier han.

-Og så er jeg så heldig at jeg har fått gjennomslag for å jobbe fra hjemmekontor med dette og sitter da i «hula» mi på Stjørdal, alene og bare konsentrerer meg om Påskelabyrinten.

-Da hender det rett som det er kona mi, Lillian, ringer og lurer på om jeg har tenkt å spise middag, ler han. Da kan klokka ha blitt 19 på kvelden.

-Det er herlig å kunne jobbe sånn, sier han.

-Den ene ideen tar den andre og plutselig har jeg laget 10 oppgaver på en dag.

I de siste tjue årene har det blitt en tradisjon at det er noen andre enn Viggo som leser inn noen av oppgavene.

-Da finner jeg først ut at den eller den personen kan jeg tenke meg skal være med i Påskelabyrinten. Så lager jeg en oppgave som passer til vedkommende, og så hender det til og med at noen spør om å få bidra. (saken fortsetter under bildet)

Viggo Valle har laget over 2.600 spørsmål til Påskelabyrinten (Foto: Finn O. Fosmo)

Blir snart pensjonist

Viggo har som sagt laget 2600 oppgaver til Påskelabyrinten. Snart går han over i pensjonistenes rekker og grubler på om han skal fortsette med Norges mest hørte radioprogram.

-Fram til nå har jeg gledet meg til påske hvert år, men jeg kjenner på at jeg har laget alle de 2.600 oppgavene. Så jeg har tenkt på at det kunne vært deilig å slippe dette presset. Jeg konkurrerer ikke med noen andre enn meg selv.

-Presset ligger hos meg selv i at jeg må prestere bedre i år enn forrige år, og det presset føler jeg at det kan bli deilig å slippe.

-Et nytt element er at Påskelabyrinten fra i fjor også ble et TV-program. Det førte til mye mer oppmerksomhet, men også til å jobbe på en annen måte.

-For meg så er TV mer arbeid og heft, enn glede. Det høres litt blasert ut, men det er så mye mer å forholde seg til som sminke, klær.

-Heldig vis er kona mi mye mer stilsikker enn jeg så det går greit, men du skal se i riktig retning, og skal du klø deg bak øret, ikke begynn på nesen.

-Et annet moment er at radio skaper illusjoner og bilder hos de som hører på. Vi har jo skapt en illusjon av at Sven Nyhus sitter i kroken og kommer fram og spiller Kari Pers Polska. Korrespondentene hjelper deg hjem hvis du tipper feil. Hvordan skal vi gjøre det på TV?

Oppsummert blir det i år den 36. sesongen av Påskelabyrinten fra og med 3.april, og skal vi tro Viggo Valle blir det en 37. sesong også.

-Ja det ser sånn ut, men etterpå fyller jeg 70 år og da får jeg ikke jobbe i NRK lengre, annet enn som frilanser.

-Så får tiden vise. Jeg har så mye å holde på med på fritida så kjedelig blir det ikke og pendlinga fra Stjørdal kan jeg godt tenke meg å være for uten, sier stemmen fra Påskelabyrinten på NRK-radio.

Trøndelagsnytt møtte Viggo Valle på Cafe Rampa i Hommelvik. (Foto: Finn O. Fosmo)

Her står UP i påsken

Med påsken kommer også påsketrafikken. Mange nordmenn reiser til og fra hytter og andre destinasjoner, noe utrykningspolitiet er forberedt på. 

UP sier til Nettavisen at de kommer til å være til stede på flere av de mest trafikkerte veiene i påsken.

Dette sier de ulike UP-distriktene til Nettavisen om hvor de skal aksjoner i påsken:

  • UP-distrikt 1 – Øst: Fokus på hovedfartsårene til/fra de mest kjente påskedestinasjonene. I praksis betyr dette europa- og riksveinettet, i tillegg til enkelte fylkesveier som erfaringsmessig har stor trafikkmengde.
  • UP-distrikt 2 – Sør-Øst: Har fokus på de store utfartsveiene i distriktet.
  • UP-distrikt 3 – Vest: Påskekontroller vil skje på det vegnettet som benyttes til påskeutfarten og som har størst potensial for ulykker med de alvorligste konsekvensene. E16 mellom Bergen og gjennom Voss, E39 fra Egersund i sør til Nordfjord, E134 fra Haugesund og østover mot Haukelifjell, samt noen fylkesveger som går mot hyttedestinasjoner som f.eks. Kvamskogen og Sirdal.
  • UP-distrikt 4 – Midt: Hovedfokuset blir på stamveinettet i Midt-Norge. Veier som går til større hytteområder prioriteres. Det innebærer de største veiene til Oppdal, Røros, Sverige og kysten i Trøndelag. I tillegg blir det kontroller på veiene mot Stryn og i Romsdalen. Prioriterer veistrekninger hvor det forventes mye påsketrafikk.
  • UP-distrikt 5 – Nord: Vil være mest tilstede på hovedfartsårene, og da er europaveiene og veier knyttet til utfartsstedene de mest aktuelle.

Eiendomsoverdragelser i mars

Her kan du se eiendomsoverdragelsene for mars.

Kromgruvveien 94 (Gnr 132, bnr 1915) er overdratt for kr 120.000 fra Sissel Marie Langen Lien til Kjell Sommervold og Oddrun Alice Sommervold (01.03.2023)

Tamnesveien 81 (Gnr 102, bnr 23) er overdratt fra Svein Lars Haugli til Lars Andreas Haugli og Merete Haugli (01.03.2023)

Smeltarveien 15 (Gnr 132, bnr 1596) er solgt for kr 3.450.000 fra Frode Paulsby og Torunn Størseth Engan til Ida Therese Storslett og Peder Kristian Bientie (03.03.2023)

Jamtveien 12 B (Gnr 134, bnr 242) er solgt for kr 2.000.000 fra Rune Sandkjernan til Sara Kristine Bransfjell (03.03.2023)

Kromgruvveien 74 (Gnr 132, bnr 1919) er overdratt for kr 120.000 fra Sissel Marie Langen Lien til Olav Øystein Holdhus (03.03.2023)

Kromgruvveien 80 (Gnr 132, bnr 1918) er overdratt for kr 100.000 fra Sissel Marie Langen Lien til John Lorvik (03.03.2023)

Belgmakerveien 6 (Gnr 132, bnr 1740) er solgt for kr 2.825.000 fra Maren Kirkhus til Kjersti Rydsaa og Tor Espen Aspaas (06.03.2023)

Hans Aasengata 11 (Gnr 47, bnr 7) er overdratt fra Hans Iver Lange til Rasmus Rødne Lange (06.03.2023) Overdragelsen omfatter også Gnr 134, bnr 84

Kromgruvveien 98 (Gnr 132, bnr 1920) er overdratt for kr 100.000 fra Sissel Marie Langen Lien til Bjørn J Opland Brujordet og Marit Opland Brujordet (07.03.2023)

Strømmeliveien 12 (Gnr 108, bnr 3) er overdratt fra Eva Østby til Helge Ottar Østby (08.03.2023)

Kromgruvveien 112 (Gnr 132, bnr 1913) er solgt for kr 120.000 fra Sissel Marie Langen Lien til Hans Martin Ambjørnrud (09.03.2023)

Spell-Olaveien 12 (Gnr 135, bnr 68) er overdratt fra Rolf Aksel Walstad til Kari Thobro Walstad og Sidsel Walstad (09.03.2023)

Kromgruvveien 104 (Gnr 132, bnr 1914) er overdratt for kr 120.000 fra Sissel Marie Langen Lien til Øystein Nergård (09.03.2023)

Tamnesveien 1615 (Gnr 103, bnr 7, fnr 1) er overdratt fra Svedberg Åke til Inger Torborg Svedberg (10.03.2023)

Tamnesveien 1615 (Gnr 103, bnr 7, fnr 1) er overdratt fra Inger Torborg Svedberg til Monica E Geschwindt og Rose Christina Geschwindt (10.03.2023)

Andel av Tamnesveien 1615 (Gnr 103, bnr 7, fnr 1) er solgt for kr 25.000 fra Monica E Geschwindt til Rose Christina Geschwindt (10.03.2023)

Andel av Enmoveien 3 (Gnr 132, bnr 1211) er overdratt fra Peter A Sollied Lykke til Gunn Helen Lykke (16.03.2023)

Enmoveien 18 (Gnr 132, bnr 1195) er overdratt for kr 252.000 fra Sæther International As til Øyvind Peder Sæther (17.03.2023)

Andel av Øyaveien 22 (Gnr 138, bnr 343, seksjon 1) er overdratt fra Marit Sørum til Olaf Myklebost (20.03.2023)

Ivervollveien 21 (Gnr 3, bnr 11) er overdratt fra Jan Willy Trønnes til Mona Trønnes (20.03.2023)

Stormoveien 83 (Gnr 133, bnr 57) er overdratt fra Magna Ingebjørg Røsten til Aslaug Ellinor Ødegård og Randi Helene Ås (22.03.2023) Overdragelsen omfatter også Gnr 133, bnr 302 Overdragelsen omfatter også Gnr 133, bnr 303

Andel av Stormoveien 83 (Gnr 133, bnr 57) er overdratt fra Aslaug Ellinor Ødegård til Eva Ødegård Haagaas, Jan Ødegård og Stein Ødegård (22.03.2023) Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 133, bnr 302 Overdragelsen omfatter også andel av Gnr 133, bnr 303

Stormoveien 83 (Gnr 133, bnr 57) er overdratt fra Eva Ødegård Haagaas, Jan Ødegård, Randi Helene Ås og Stein Ødegård til Carina Ødegård Øglænd (22.03.2023) Overdragelsen omfatter også Gnr 133, bnr 302 Overdragelsen omfatter også Gnr 133, bnr 303

Djupsjøveien 44 (Gnr 202, bnr 91) er overdratt for kr 129.000 fra Djupsjølia Utvikling til Sigrid Johnsen Nyplass og Tor Håkon Martinsen (23.03.2023)

Ol-Klemmetsaveien 49 (Gnr 135, bnr 15) er overdratt fra Agne Leif Prytz til Vigdis Winge og Øyvind Prytz (27.03.2023)

Ryveien 35 (Gnr 58, bnr 17, fnr 8) er overdratt fra Randi Tvete Vik til Sigmund Tvete Vik (27.03.2023)Jervbekkhåmmåren 3 (Gnr 95, bnr 1, fnr 83) er solgt for kr 1.950.000 fra Tore Olsen til Andre C Hole-Forsmo og Maria Hole-Forsmo (28.03.2023)

Rådyr måtte avlives etter å ha blitt bitt av løs hund

Søndag ble et rådyr avlivet etter å ha blitt skadet av en løs hund utenfor Røros sentrum.

Selv om båndtvangen trådte i kraft 1. april, fikk fallviltgruppa melding om at et rådyr hadde blitt angrepet av en løs hund på søndag. Rådyret hadde tydelige skader og måtte avlives.

Etter at politiet hadde blitt kontaktet, ble fallviltgruppa kontaktet, forteller Tommy Vestøl, rådgiver i interkommunal landbruksavdeling.

– Da fallviltmannskapet kom til stedet hadde rådyret stukket avgårde. Hunden var allerede under kontroll. Mannskapet forsøkte å få kontakt med rådyret, men uten hell. Da lot de rådyret prøve å roe seg litt, og prøvde igjen etter en liten stund, sier Vestøl.

– Da fulgte vi blodsporet fant det igjen etter en og en halv kilometer og fikk avlivet det. Det var skader i nakke og bittskader på kroppen, fortsetter Vestøl.

– Noen dyr bukker under av naturlige årsaker, men det er litt irriterende når det er oss mennesker som forårsaker at de bukker under, sier Tommy, og minner om at det er en grunn til at det er båndtvang.

Politiet minner om båndtvangsbestemmelsene for hund.

I tiden 1. april – 20. august er det båndtvang for hund.

– Politiet har fått melding om løse hunder i områder med mye vilt. Vi er i den mest sårbare tida for vilt, og viltforvaltningen melder om at de i løpet av vinteren og våren har avlivet mange avmagrede og utslitte rådyr som ikke er i stand til å komme seg unna løse hunder. Det skal ikke mer til enn et par hundre meter med gjennomslag før et slitent rådyr gir opp kampen, skriver avsnittsleder Øyvind Unsgård ved Røros politistasjon.


Søkerliste: avdelingsleder renhold

Det er sju personer som har søkt på stillingen som avdelingsleder renhold.

1 Svitlana Chygyr (44) bor på Os 

2 Muhammad Saddique (49) bor i Indre Østfold og jobber som renholdsoperatørfaget 

3 Jørn Andre André Sevatdal (37) bor på Røros og jobber som vaktleder 

4 Synnøve Almåsstø (52) bor på Røros og jobber som renholder 

5 Torbjørn Maaø (57) bor på Røros og jobber som vikar ved Servicetorget 

6 René Hedmark-Holm (46) bor på Røros 

7 Lars Andre Lervik (32) bor på Røros

Orgelkonsert med Victoria Ulriksen

I kveld mandag er det klart for konsert med Victoria Ulriksen i Røros kirke. 

Victoria Ulriksen er snart 17 år gammel og en av Norges mest talentfulle unge organister. Hun ble kjent gjennom sin deltagelse i Norske talenter i 2019. Hun studerer nå orgel hos Kåre Nordstoga. I tillegg studerer hun også hammerklaver og klaver. Konserten i Røros kirke er en unik mulighet til å høre henne live.

Konsertprogram:

Bach: Concerto in A Minor, BWV 593 after Vivaldi

I. Allegro

II. Adagio

III. Allegro

Buxtehude: Passagaclia in D Minor

Brahms: Op. 122, No. 9 Herzlich tut mich verlangen

Bach: Toccata in F Major, BWV 540

Mendelssohn: Preludie in G Major

Grieg/Nordstoga: Air fra Holbergsuiten

Bruhns: Preludie in E Minor «Big»

Bach: Fantasy and Fugue in C Minor, BWV 537

Rørosrein inviterer til Afterski

Avslutt skituren med allsang, god drikke og mat ute ved koia på Hagan onsdag 5. april.

Det blir mat og drikke ute dersom været tillater det og blir det dårlig vær blir det innendørs.

– Vi gjentar suksessen med afterski med Don´t Panic. De sørger for god stemning med et rocka repertoar, kjente klassikere, allsang og 80-talls låter, skriver Rørosrein på arrangementets side på Facebook.

Det blir også muligheter for å kjøpe mat:

– Skav i pita med salat, tyttebærrømme og sylta løk.

– Klobasa, slovakisk grillpølse med lompe.

Koia til Rørosrein er bygd etter gammel samisk tradisjon, slik samene i skogsområdene bygde sine koier. Den er bygd i 8-kant, og laftet i tømmer. 8-kanten symboliserer de «åtte årstidenes folk». Samefolket har alltid hatt og har fortsatt 8 årstider. 

I Koia ønskes du velkommen av vertskapet med levende lys og en lun atmosfære og slår deg ned på varme reinskinn rundt ildstedet der svartkjelen henger klar.