Osmium V gir ut singel

I helgen lanserte det lokale progmetal-bandet Osmium V sin nye singel “The Messiah”. 

Den nye singelen er skrevet av Kevin Westum Meli og fremføres av Westum Meli og Øystein Dalbakk Myre.

Sangen ble skrevet for åtte måneder siden, og ble nylig tatt fram igjen og gjort ferdig når de bestemte seg for å gi den ut som singel. Westum Meli forklarer at på den nye singelen har de forsøkt å lage noe som er litt enklere og mer tilgjengelig enn progmetal vanligvis er.

– Vi ville skrive én sang som folk kan høre på selv om de ikke er store progrock-fans. Fun fact: Jeg skrev hele sangen på en dag, og da handler det om å bare sitte og fikle til du får gode ideer sier Kevin, og forklarer at først handler det om å få på plass det musikalske, og så arbeides det med teksten til slutt.

– Teksten kan lyttere tolke selv, sier Kevin, men jeg kan si at den handler litt om politikk og det som skjer i verden for tiden.

Jobber mot album
Ved siden av å ha gitt ut “Messiah” er bandet i gang med forberedelser til neste ukes UKM på Ungdommens Hus, hvor de vil fremføre en forkortet versjon av den nye singelen. I tillegg skal de ha konsert på Livestock til sommeren. Under fjorårets Livestock vant Osmium V Årets Ubarka.

– Vi jobber frem mot et album, som vi har tenkt å fullføre til neste år på folkehøgskole, sier Øystein. Både Øystein og Kevin planlegger å gå på Trøndertun Folkehøgskole til høsten.

Osmium V har bare to medlemmer, noe som gjør det utfordrende å spille i nettopp Progmetall-sjangeren. Derfor er bandet nå på utkikk etter flere musikere. 

– Problemet med sjangeren vi har valgt, er at det er en så sær sjanger, så det er litt vanskelig å finne musikere, men vi som har interesse innenfor det er veldig dedikert, sier Kevin.g forklarer at de er på utkikk etter flere bandmedlemmer.

44 ønsker å jobbe i Kulturminnefondet 

Kulturminnefondet har mottatt 44 søknader på stillingen som rådgiver.

–Kulturminnefondet er et inkluderende og kompetent fagmiljø og det er uten tvil mange gode og kvalifiserte søkere på lista, mener assisterende direktør, Pia Wigtil i en pressemelding.

Arbeidsoppgaver til stillingen er vurdering av søknader og saksbehandling, veiledning, faglig oppfølging og kontakt med eiere og andre samarbeidspartnere.

–Flere synes at vårt samfunnsoppdrag er meningsfullt og spennende. Det er kjekt å se at så mange ønsker seg hit til oss, sier Wigtil.

Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud og en rendyrket tilskuddsordning for private eiere av verneverdige kulturminner, direkte underlagt Klima- og miljødepartementet med 17 medarbeidere i administrasjonen.

De som har søkt på stillingen som rådgiver.

Marcus Pareli, 24 år, flyarbeider Torp Flyplass, Sandefjord

Guri Vatne, 27 år, heltidsstudent, Trondheim

Christina Edelsteen, 39 år, butikkmedarbeider, Trondheim

Jeffrey Meijer, 24 år, student, Bremanger

Gunhild Borøchstein, 27 år, arbeidssøkende, Aure

Anne Marie Steinhaug, 26 år, student, Nome

Guro Aune, 52 år, arbeidssøkende, Elverum

Aparnaa Vikneswaran, 27 år, kunderådgiver, Lørenskog

Marius Bråthen, 27 år, formidler ved Nasjonalmuseet og Norsk folkemuseum, Oslo

Inger Sigfridsson, 57 år, prosjektleder Bufdir/ RVTS vest, Oppegård

Endre Opheim, 28 år, student, Oslo

Trym Kreiner, 62 år, freelance, Larvik

Karin Weiseth, 36 år, jobbsøker, Meråker

Elin B. Tangevold, 25 år, gjenstandskonservator + museumsassistent, Oslo

Elorm Agbagba, 33 år, administrative secretary, Rogaland

Bishal Prasad Tiwari, 34 år, Oslo

Asbjørn Ihlen, 27 år, lærer, Hammerfest

Jovana Milic, 36 år, Universitetet i Bergen, Bergen

Jon Helge Tollefsen, 27 år, museumsvert/student, Trondheim

Kari Joten Langsjøvold, 52 år, førstekonsulent DSS avd SSiE, Tolga

Martine Kaspersen, 26 år, Sør-Trøndelag

Catharina Holmer, 49 år, medarbeider ved Solheim Pensjonat og Flokk, Røros

Tone Broen Kildahl, 50 år, konsulent, Tolga

Kjersti Sorken, 32 år, adjunkt med opprykk Røros

Tone Østerli Langland, 47 år, kulturminnerådgiver i HRP AS, Melhus

Hanne Voje, 41 år, Oslo

Andreas Kristensen, 30 år, miljøarbeider/lærer, Vestvågøy

Jens Øvrestrand Rysjedal, 25 år, student, Hyllestad

Aurelio Kiewning, 29 år, arbeidssøker, Vardø

Thea Johansen, 31 år, jobbsøker, Orkland

Berit Siksjø, 56 år, landbruksrådgiver, Os kommune, Os

Kim Beck-Gundersen, 38 år, lektor med tilleggsutdannelse, Skien

Andreas Vongraven, 37 år, førstekonsulent, Trondheim

Øystein Søraker, 25 år, butikkmedarbeider, Trondheim

Cicilie Lian Rasmussen, 33 år, vikar, Levanger

Frøydis Seim, 36 år, renholder, Trondheim

Line Wold Gudvangen, 41 år, konsulent/fagrådgiver, Troms

Ane Kuraas, 28 år, farmasøyt, Vestvågøy

Mats Robertsen, 29 år, freelancer, Trondheim

Vilde Bjerkås, 28 år, vikar, Drammen

Fire søkere er unntatt offentlighet

Samlet inn 18.500 til Barnekreftforeningen på Birken

I helgen gikk Stein Petter Haugen Birken med mål om å samle inn 10.000 til Barnekreftforeningen.

– Målet var å samle inn 10.000, så da må målet sies å være nådd og vel så det, skriver Stein Petter Haugen i en e-post.

Barnekreftforeningen har stått Haugens hjerte nært siden han jobbet på Kvinne-barn-senteret på St.Olavs og traff barn med kreft og pårørende til barn med kreft. Siden da har saken opptatt Stein Petter, som har donert 1000 kroner i året til foreningen siden.

Haugen meldte seg på Birken i 2020, men det ble ikke noe av på grunn av Korona, og i fjor fikk han ikke tid. Vanligvis går han et par skirenn i året. 

Til daglig jobber Stein Petter som kokk på Unicare, og forteller at hver sommer arrangerer Barnekreftforeningen “Ferie med mening” på rehabiliteringssenteret. “Ferie med mening” er et tilbud for barnefamilier som har barn rammet av kreft. Haugen sa i et intervju med Rørosnytt før han gikk Birken at det er vanskelig å ikke la seg påvirke av det han opplever der.

Leter etter dyrkamark-helter

Statsforvalteren ønsker forslag til kandidater fra Trøndelag til nasjonal jordvernpris innen 24. mars. Den nasjonale jordvernprisen er et tiltak for å styrke jordvernet.

Stortinget vedtok i 2015 en nasjonal jordvernstrategi og i 2021 en oppdatert nasjonal jordvernstrategi. Et av tiltakene i jordvernstrategien var å etablere en nasjonal jordvernpris. Prisen skal bidra til å øke oppmerksomheten om jordvernet, særlig i kommunene og fylkeskommunene, og få fram gode ideer og eksempler på tiltak, planer og strategier for å ta vare på dyrka mark.

Statsforvalteren i Trøndelag har blitt oppfordret av Landbruks- og matdepartementet til å sende inn forslag til kandidater til den nasjonale prisen. 

– Vi ønsker derfor forslag til kandidater som fortjener jordvernprisen i 2023, skriver Statsforvalteren i en nyhetsmelding. Konkrete, oppnådde resultater, gode planlagte tiltak, konkrete informasjonsprosjekter og nyskapende prosjekt og verktøy for jordvern er blant punktene som vil bli vektlagt.

Kandidatene som foreslås til prisen må være en kommune eller fylkeskommune, eventuelt i samarbeid med andre i Trøndelag.

Se hvem som vil bli barnehagelærer i Brekken barnehage

Sju personer har søkt på fast 100 % stilling som barnehagelærer i Brekken barnehage.

1 Heidi Kvithammer (43) bor i Härjedalens kommun og jobber som fagarbeider.

2 Anna Krusell (43) bor i Härjedalens kommun og jobber som lærer.

3 Tova Thomasson (22) bor i Härjedalens kommun og jobber i en 50 % stilling som amisk språkstimulator.

4 Malin Stene Holm (25) bor på Levanger og jobber som barnehagelærer.

5 Loreena Helena Helena van Liere (24) bor på Tolga og jobber som vikar.

6 Ellen Marie Kuntze (23) bor på Steinkjer.

7 Francis Konow (55) bor på Røros og jobber som fisker.

Pøbel til Rørosmuseet

Den norske gatekunstneren Pøbel og billedkunstneres Tamara Alves og kulturutvekslingsprogrammet Malacate kan oppleves på Rørosmuseet denne uka.

En malacate (portugisisk ord) er et gruveredskap tidligere brukt for å pumpe vann ut fra gruvene. Dette objektet forbant det usynlige under jorden med det synlige over jorden. MALACATE-prosjektet er et internasjonalt kulturutvekslings- og kunstintervensjonsprosjekt som Røros kommune har vært prosjektpartner i siden 2020, sammen med Mértola kommune i Portugal og den norske kunstneren Lise Wulff.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kunstneren Pøbel er en av flere som kan oppleves på Rørosmueset denne uka. Foto: Rørosmuseet

I mars 2022 hadde Røros kommune besøk av representanter fra prosjektgruppen i Portugal, i tillegg til den norske kunstneren Pøbel og den portugisiske kunstneren Tamara Alves. Juni samme år bodde Pøbel og Tamara Alves en hel måned i byen Mina de S. Domingos, hvor de igjennom å engasjere lokalbefolkningen og å bruke landskapet og historien som inspirasjon malte et veggmaleri hver.

Prossesen bak veggmaleriene, mer om inspirasjonen og resultatet kan man altså oppleve på Rørosmuseet denne uka. Utstillingen viser også generelle bilder av gruvelandsbyen Mina de S. Domingos, og involveringen av lokalbefolkninga gjennom kunst og kultur.

Pøbel sitt arbeid har vært dokumentert i flere bøker og nyhetsmedier over flere år. Han ble av nasjonal interesse i Norge på midten av 2000-tallet da han dekorerte forlatte bygninger i Lofoten, og dermed tok gatekunst ut i distriktene og naturen, hva som skapte en debatt om meningen med gatekunst. I ettertid har han vært å finne i flere respekterte kunstgallerier.

Mina de S. Domingos i Mértola kommune har mange likhetstrekk med Røros gjennom sin lange historie med gruveindustri, som fortsatt er sterkt synlig i landskapet. Med utgangspunkt i den nedlagte gruveindustrien og landskapet dette tidligere foregikk i, har MALACATE-prosjektet et ønske om å transformere stedet til et område som vibrerer av kunstnerisk virke og kreativitet. Håpet er at dette igjen kan bidra til å skape nye arbeidsplasser, tiltrekke seg publikum utenfra, og engasjere lokalsamfunnet på nye måter. Koblingen til Røros er sterk, da vår historiske arv og rike kulturliv både har vært, og er, viktig for utviklingen av stedet som bo-, arbeids- og besøkssted.

Vil ha “luftbårne” feiere

Erling Sven Busch ber i en interpellasjon til kommunestyret 23. mars om å vurdere utvidet feiing med lift. Pålegg om stige og arbeidsplattform på gamle hus kan være kostbart, og kan minne om bukken og havresekken, skriver Busch.

Offentlig feiervesen ble i hovedsak etablert i Norge omkring forrige århundreskifte. Men lenge før den tid var skorsteinsfeieren et etablert fag i større byer. Det var og er frykt for brann i gammel trehusbebyggelse. På Røros gjennomføres feiing ved hjelp av lift i Kjerkgata, Bergmannsgata og deler av Flanderborg, skriver Busch.

Men det er slettes ikke alle som nyter godt av denne tjenesten, og resultatet kan bli kostnart, spesielt med gammelt skifertak. Skjerpa sikkerhetskrav betyr dermed at mange får pålegg om etablering av bedre stigeløsninger og bygging av arbeidsplattform ved pipene

– Jeg er blitt fortalt at bygging av plattformene er søknadspliktig. Det innebærer at èn kommunal etat gir pålegg om utbedring. En annen kommunal etat behandler søknaden og krever et gebyr på ca. 9000 kroner, praktisk talt for å åpne konvolutten. Det minner litt om bukken og havresekken. I tillegg kommer byggekostnader som kan ligge et sted mellom 10 000 og 30 000 kroner, skriver Busch i sin interpellasjon.

Han spør videre om Røros kommune kan etablere feiing fra lift som en standardløsning for alle eiendommer i vernesonen, og om dette ikke kan etableres av administrasjonen ber Busch ordføreren om å sørge for at spørsmålet kan bringes opp for kommunestyret.