Rørosuka: Vi oppsummerer ukas lokale nyheter

Mye skjer i løpet av sju dager. Vi har plukket frem noen av sakene som har preget Rørosnytt den siste uka.

Før jul åpnet Glød Frisør egen velværesalong i Kjerkgata. Endringer i behandlingstilbudet krevde at de måtte utvide for å kunne gi en enda bedre opplevelse til sine kunder, og dermed ble ideen om Glød Velvære satt ut til livet.

Machokulturen i forsvaret motiverte Liv til å gjøre det bedre: – Det fikk meg bare til å ville bevise at jenter får det til like bra, og man får lyst til å jekke dem ned litt.

Trøndelag Teater setter opp musikalversjonen av “Så som i himmelen”, og har med seg rørosingene Jon Lockert Rohde og Snorre Ryen Tøndel.

I «gammeltårnet» på Røros Lufthavn ble det fredag målt 33,1 kulegrader.

Interessen for musikk, dans og jakt henger sammen for Jesper Norvik (16), som lenge har vært en ivrig folkemusikk-entusiast, og som har med seg toraderen hvor enn han går.

VE drift i solid vekst

VE drift as har levert årsregnskap for saitt tredje driftsår og veksten fortsetter. Nesten 30 prosent vekst i driftsinntektene fra året før men et lite underskudd er fasiten for selskapet etter 2022.

VE drifts as ble etablert i 2018, men hadde siste første år som regnskapspliktig i 2019. Den gangen var driftsinntektene på 550.000 kroner, mens 2020 kunne oppsummeres med 7,4 millioner kroner i driftsinntekter.

2022 viser at selskapet fortsatt vokser, og driftsinntektene endte på 9,3 millioner kroner. Selskapet klarer fortsatt ikke å bygge de helt store overskuddene, og endre med et driftsresultat på minus 65.000 kroner etter 2022.

Egenkapitalen er på minus 65.000 kroner etter 2022. Bak selskapet står Vaida Banceviciene med 52 prosent av aksjene og Egidijus Bancevicius med resterende aksjer.

Barna topper lotteristatistikken

124 vinnere fikk i 2022 til sammen 1,6 millioner kroner fra Returkartonglotteriet. Dette året var det spesielt én kommune, et fylke og én aldersgruppe som skilte seg ut.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut fire premier på 100.000 og 120 pengepremier på 10.000 kroner i Returkartonglotteriet. For å vinne må du skrive navn og telefonnummer på drikkekartongen før du sorterer den.

– Det er mange som ikke vet at Returkartonglotteriet fortsatt eksisterer. Men siden 1997 har vi delt ut premier til folk som er flinke til å kildesortere drikkekartongen sin, sier lotteriansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

Det kan imidlertid virke som det er noen flere som har fått øynene opp for lotteriet.

– Vi har i flere år etterlyst særlig de yngre til å delta, og det har begynt å gi resultater. I 2022 fikk ti barnehager 10.000 kroner hver. Og selv om alle som deltar fortjener å vinne, så er det ekstra hyggelig å kunne bidra til at barn og unge kan få litt ekstra, sier Moen.

Han minner derfor om at det ikke bare er enkeltpersoner som kan vinne, men skoler, barnehager, idrettslag, institusjoner og frivillige organisasjoner.

Vinner med alle kartonger

I 2022 var det for første gang mulig å vinne både 100.000 og 10.000 kroner, uavhengig av om kartongen var i stappet en kubbe eller ikke. Alle kartonger har samme vinnersjanser, så lenge det er skrevet navn og nummer på utsiden.

– Men når er egentlig trekningene?

– Det er det mange som lurer på, og det er faktisk litt hemmelig, sier Gunnar Moen.

Det nærmeste han vil avsløre er at det trekkes fire ganger i året, og at det fordeler seg til hvert kvartal.

– Hvorfor så hemmelighetsfull?

– Bakgrunnen til lotteriet er at vi ønsker å motivere flere til å kildesortere. Derfor vil vi at flest mulig skal sortere året rundt, uavhengig av oddsen for å vinne.

Det beste tipset er derfor: Skriv navn og telefonnummer på drikkekartongen gjennom hele året.

– Det gir best vinnersjanser og er også bra for miljøet, som tross alt er den virkelige vinneren når vi sørger for at brukt drikkekartong kan få nytt liv når den kildesorteres og materialgjenvinnes til ny kartong, sier Moen.

Første trekning i 2023 er allerede gjennomført, da ble 31 heldige vinnere trukket ut over hele landet.

Viken og Bergen på topp

I 2022 var det fylkene Viken (30), Vestland (15) og Agder (13) som sørget for flest vinnere. Det var også én kommune som skilte seg ut. I Bergen har det blitt delt ut premier til totalt fire vinnere, noe som gjør dem til de heldigste i landet på Returkartonglotteriet.

Vinnerfakta 2022

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til en kvinne i Narvik, en mann på Notodden, en kvinne i Grong og til DNT Gjøvik og omegn.

Totalt ble det delt ut premier på 10.000 til ti barnehager (Nord-Fron, Herøy, Narvik, Hjelmeland, Senja, Midt-Telemark, Aurland, Bergen, Voss, Årdal), fire organisasjoner (Elverum, Os i Østerdalen, Bergen, Østre Toten) 65 kvinner og 41 menn.

Her er hele lista over 10.000 vinnerne: (antall vinnere i parentes)

Viken (30): Asker (3), Bærum (3), Eidsvoll (2), Follo (2), Fredrikstad (2), Gjerdrum, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lillestrøm (2) Marker, Moss (2), Nes, Ringerike (2), Rælingen, Råde, Sarpsborg (2), Ullensaker, Ål

Vestland (15): Alver, Aurland, Bergen (4), Kinn, Luster, Stad, Sunnfjord, Volda (2), Voss (2), Årdal

Agder (13): Grimstad, Kristiansand (2), Kvinesdal (2), Lillesand, Lindesnes (3), Lyngdal, Tvedestrand (3)

Innlandet (12): Elverum, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer (2), Nord Fron (2), Os, Stange (2), Tynset, Østre Toten

Troms og Finnmark (10): Alta, Bardu, Hammerfest, Harstad, Hasvik, Lyngen, Senja (2), Tromsø (2)

Vestfold og Telemark (10): Drangedal, Fyresdal, Færder, Holmestrand, Kviteseid, Midt-Telemark, Notodden, Porsgrunn, Tinn, Tønsberg

Nordland (9): Bodø, Narvik, Rana (3), Vefsn, Vågan, Øksnes (2)

Trøndelag (8): Indre Fosen, Meråker, Nærøysund, Røros, Snåsa, Steinkjer, Stjørdal, Verdal

Møre og Romsdal (4): Herøy (2), Hustadvika, Ålesund,

Rogaland (6): Eigersund, Haugesund, Hjelmeland, Hå, Sokndal, Stavanger

Oslo (3)

Dette er Returkartonglotteriet

  • Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.
  • Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubben eller enkeltkartongen.
  • Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.
  • Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk www.sortere.no hvis du er i tvil i din kommune.
  • Fire ganger i året trekkes vinnere.
  • Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal.
  • De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.
  • Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.

Vil få flere unge skrivelystne fram i lyset

I et samarbeid mellom «Forfattere i Rørosregionen» og Fjell-Ljom, lanseres nå en skrivekonkurranse i Røros og Holtålen.

– Konkurransen er åpen for alle, men vi henvender oss spesielt til yngre folk som sitter med et uforløst talent og venter på en anledning til å komme fram i lyset, sier redaktør Nils Kåre Nesvold i Fjell-Ljom i en pressemelding.

Gruppa «Forfattere i Rørosregionen» er sprunget ut av et initiativ fra Forfatterforbundet og deres medlemmer på Røros. De samles tre-fire ganger i året for å presentere og diskutere egne tekster. 

De som er med og jobber med skrivekonkurransen, i tillegg til redaktør Nils Kåre Nesvold i Fjell-Ljom, er Ragnar Kokkvoll, Jan Erik Øvergård, Vår Brean Almås og Annikki Torgersen.

Skape blest
Åpning av de nye biblioteket før jul vil være en fin anledning til å vise nye talenter oppmerksomhet, samtidig som det vil bidra til å skape ekstra blest også rundt det nye samlingspunktet for leselyst og litteraturinteresse i Røros og Holtålen.

Et utvalg tekster og forfattere vil bli presentert i Fjell-Ljom, og det skal kåres tre vinnere i forbindelse med åpninga av det nye biblioteket.

– Vi håper en skrivekonkurranse er det som skal til for å få lokket fram nye talenter, sier Nesvold.

Korte tekster

Skrivekonkurransen vil være begrenset til tekster i kort format, inntil 2000 ord. 

Konkurransen er åpen for alle sjangre, alt fra tradisjonelle noveller, via sakprosa og dikt til mer eksperimentelle og sjangeroverskridende tekster. 

– Vi vet at spesielt mange unge leker med nye former for utvikling av tekst og innhold, og vi tror at en konkurranse som er åpen og uten tematisk begrensning, vil kunne resultere i mange spennende bidrag, sier Jan Erik Øvergård i den lokale forfattergruppa. 

Inspirasjonsseminar

Planen er å arrangere et inspirasjonsseminar med en forfatter som kommer til Røros eller Holtålen for å holde skrivekurs og gi inspirasjon.

Seminaret vil være åpent for alle, også for interesserte utenfor regionen. Planen er at seminaret skal være gratis for deltakerne. 

En jury vil velge ut tre vinnere som får en pengepremie. Skrivekonkurransen støttes foreløpig økonomisk av Ren Røros, Holtålen kommune og Forfatterforbundet.

Fristen for å levere bidrag til skrivekonkurransen er 1. oktober i år. 

– Interesserte deltakere kan allerede nå ta kontakt med Fjell-Ljom, sier Nils Kåre Nesvold.

Trøndelag har søkt om 68 millioner i støtte til klimatiltak

Til sammen har fylkeskommunene og kommunene i Trøndelag søkt om 68.738.207 kroner i tilskudd til klimatiltak. Totalt 35 søknader fra Trøndelag har kommet inn til Miljødirektoratet, noe som er nest høyest i landet. Hele 19 av disse er fra Trondheim kommune. Røros kommune har søkt om 205.500

Støtteordningen Klimasats er for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Kommunene har søkt om 3,5 ganger mer penger enn Miljødirektoratet har til utdeling, så det blir stor konkurranse om midlene.

Kommunene kan søke hver for seg eller sammen, og det er viktig at støtten skal være utløsende for at tiltakene gjennomføres. Kommunene eller fylket må i tillegg bidra med egeninnsats og det er et ktav at søknadene må være politisk forankret.

Totalt 68 millioner er summen i søknadene fra kommunene og fylkeskommunen i Trøndelag, viser oversikten over søkere hos Miljødirektoratet. 

Største søknadsbeløp kommer Trondheim kommune,  og er på 8 millioner kroner. Prosjektewt det søkes om er Avløpssystem Ladebekken – Rosenborg Etappe 4. Det nest største søknadsbeløpet er fra fylkeskommunen, som søker om 7.025.000 kroner til en nullutslippsbyggeplass ved Trondheim katedralskole. 

Trondheim kommune søker om 6,8 millioner kroner til utslippsfri byggeplass på Bakklandet, og det er Trondheim kommune og Fylkeskommunen som dominerer søknadsbunken, og også har de høyeste søknadssummene.

Trondheim kommune med sine 19 søknader kan se seg slått i antall søknader kun av Oslo kommune.

Malvik kommune har den høyeste søknadssummen blant de resterende, med drøyt 1,9 millioner i søknadssum til et prosjekt med elektriske traktorgressklippere. Stjørdal, Levanger, Steinkjer, Røros og Verdal er de andre kommunene som har søknader inne. 

Miljødirektoratet starter søknadsbehandlingen nå i mars, og gir svar fortløpende. Målet er at alle søkere skal ha fått svar på søknaden sin innen utgangen av juni 2023.