Domus Kjøpesenter og Røros Produkter samarbeider om gjenbruk

Røros Produkter er en industribedrift som i hovedsak produserer kildesorteringssystemer og utendørsmøbler, og er lokalisert i Røros sentrum. 26 ansatte holder driften i gang, i bygningen som huser både fabrikklokale og administrasjon. 

– Vi fikk tilbud om å restaurere våre egenproduserte avfallsmøbler for Domus Kjøpesenter. Et meningsfullt prosjekt å være med på, så vi sa straks ja, sier daglig leder i Røros Produkter Rolf Schjølberg (64) i en pressemelding.

Beholderne de fikk inn i fabrikken bar preg av å ha vært i bruk i tolv år. Mange av dem fikk nye slitedeler, og samtlige en tur gjennom lakkeringsanlegget.

–Å lage produkter som kan brukes i mange år har hele tiden vært vårt fokus. Derfor er det ekstra stas å bidra til gjenbruk av beholdere som allerede har vært i bruk i lang tid. 

–Det er akkurat dette vi brenner for. Vi ser nå på muligheter for å bygge en egnet vaskehall for å kunne ta inn flere større restaureringsprosjekter, avslutter Schjølberg.

Montør Jan Petter Bryhildsvoll (54) fikk jobben med å restaurere avfallsmøblene. Foto: Røros Produkter.

Domus er Røros sitt eneste kjøpesenter, lokalisert midt i sentrum og ble etablert i 1972. Med 16 butikker i tillegg til kafé, vinmonopol, apotek og frisør pluss svært mye besøk i turistsesongene trenger bygget rehabilitering med jevne mellomrom.

Eier Coop Midt-Norge la 50 millioner kroner på bordet til den nylige ombyggingen med oppstart våren 2022. I februar 2023 er det meste ferdigstilt.  

Senterleder Henriette Dahl (43) besluttet å pusse opp de 12 år gamle avfallsmøblene som har stått i og utenfor senteret, fremfor å kjøpe nye: 

– Det er fint å kunne ta valg som er bedre for miljøet. Gjenbruk har miljømessige fordeler, og at det i tillegg medfører mindre kostnader, er også svært positivt. 
– Både det miljømessige og økonomiske regnskapet kom bedre ut på denne måten, oppsummerer Dahl, som liker å bruke lokale aktører når det er mulig og hensiktsmessig.

Consto er entreprenør for ombyggingen. Senterledelsen har samarbeidet med ARC Arkitekter rundt fargevalg og utforming av innvendig areal.

Mall Girl på Ungdommens Hus

Torsdag 16. mars besøker for første gang bandet Mall Girl Røros og holder konsert på Ungdommens Hus.

Mall Girl ble opprettet i 2017 og består av Bethany Forseth-Reichberg (vokal), Eskild Myrvoll (bass), Veslemøy Narvesen (trommer) og Iver Armand Tandsether (gitar). I 2018 slo de gjennom med poplåten “Slay Queen” og har markert seg som en del av den alternative popscenen i Oslo. Bandet er kjent for sitt energiske og sjangermessig eklektiske live-show.

Debutplata «Superstar» ble utgitt på Jansen Records i april 2022 og fikk strålende anmeldelser. 

I 2018 slo de gjennom med den dansbare poplåten Slay Queen, og siden har de gitt ut en rekke enestående singler som har markert dem på osloundergrunnens popkart.

Musikknyheter.no beskriver albumet til bandet som en sjangereklektisk fargesprakende popeksplosjon.

Færre kommuner med boplikt

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at det er 41 kommuner i Norge som har lokal forskrift om boplikt per 1. mars 2023. Det har vært sterk nedgang etter 2008 da det var boplikt i 70 kommuner.

Boplikt er lokale regler som brukes for å sikre bosetting og hindre at helårsboliger tas i bruk som fritidsbolig. Det er typisk attraktive hyttekommuner ved sjøen eller på fjellet som har boplikt. Kommunen kan bestemme at de ønsker boplikt for hele eller et nærmere avgrenset område i kommunen. Dette skriver Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under artikkelen.

Slutt på boplikt i Risør
Risør kommune har hatt boplikt gjennom lokal forskrift i 45 år, men fjernet den på nyåret 2023. Kommunen har siden 2000 hatt til behandling både innstramming av boplikten og det å frita områder i kommunen for boplikt. I sin vurdering la Risør nå til grunn at de vanskelig kan se at forskriften har den ønskede effekt. De ønsker derfor ikke lenger å benytte konsesjonsloven som virkemiddel for å opprettholde bosettingen.

Flere kommuner gjør innstramminger i boplikten
Forskrift om boplikt kan bare innføres der det er nødvendig for å forhindre at eiendom som bør brukes som helårsbolig blir brukt til fritidsformål. Den enkelte kommune tar stilling til spørsmålet om de ønsker å innføre, endre eller oppheve forskrift.

-Det har vært en sterk nedgang i antall kommuner som har boplikt, men trenden de siste årene er også at de som gjør endringer, gjør innstramminger, kommenterer seniorrådgiver Vibeke Godal i Landbruksdirektoratet.

Også nær slekt som arver eiendom kan få boplikt
I de fleste kommuner som har innført boplikt, er reglene slik at nær slekt likevel kan overta boligen uten boplikt. Dette kalles «slektskapsunntaket». Noen kommuner har valgt å oppheve unntaket i sin forskrift. Det betyr at det er boplikt også på boligen man har arvet eller overtatt fra familien. Ved inngangen til mars har 8 av 41 kommuner med forskrift om boplikt, opphevet slektskapsunntaket.

Hol kommune er et eksempel på en typisk hyttekommune som i 2022 strammet inn ved å oppheve slektskapsunntaket. Hol, hvor Geilo ligger, er en attraktiv hyttekommune med mangel på boliger. Dette sammen med økende priser fikk avgjørende betydning, og kommunens slektskapsunntak ble fjernet ved forskrift høsten 2022.

Om boplikt
Det er kommunene som bestemmer om de ønsker å ha forskrift om boplikt. Dersom kommunen har boplikt er det gjerne hensiktsmessig å evaluere hvordan forskriften virker for å avdekke behov for endringer. Saken skal både utredes og sendes på høring før kommunestyret tar endelig stilling til om boplikt skal innføres, endres eller oppheves. Landbruksdirektoratets rolle er å utforme og fastsette forskrift, etter søknad fra kommuner.

Landbruksdirektoratet har statistikk over bopliktkommuner tilbake til 2008, da vi overtok ansvaret for å fastsette forskrifter om boplikt fra Landbruks- og matdepartementet.

Starter selskapet Markering as

Med det nyoppstartede selskapet Markering as, ønsker redaktør og journalist Tore Østby å tilby jubileums-bøker og -artikler til bedrifter. 

– Tanken bak etableringen var at opp gjennom tiden har jeg fått forespørsler om å skrive en del jubileumsbøker og artikler, og om å skrive historien til forskjellige bedrifter, og da som regel knyttet opp mot et  jubileum, forklarer Tore Østby, og sier at det er mange forskjellige selskaper som har behov for markering. 

Selskapet er fortsatt i startfasen, og ved siden av jobber Østby med et oppdrag for Radio Trøndelag med å drifte nettavisa Trønderporten.

Gjennom mange år innen avisfaget og erfaring med andre bransjer, har Østby opparbeidet seg kompetanse som han mener vil komme godt til nytte i det nye selskapet.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle starte flere firma for å være helt ærlig, men nå er jeg igang igjen. det er vel noe med sirkushester og sagmugg, sier Østby.

Selskapet tilbyr utforming av jubileumsbøker, jubileumsfilmer, jublileeumstidsskrift, jubileumsartikler, samt utforming og utsendelse av jubileumspressemeldinger. 

Virksomheten skal drifte nettside, selge artikler, reportasjer, filmer og bilder, samt tilby programledelse, tjenester innen omdømmebygging og utvikling og produksjon av annet materiell bedriftene trenger i sin virksomhet.

Finner nye lappspover i Femundsmarka

Lappspove er en østlig utbredt art som hekker nesten utelukkende i Finnmark, men noen få trives også i Femundsmarka. I 2022 ble det påvist to nye lokaliteter, og nå vil nasjonalparkstyret fortsette kartlegging av lappspovene for å kunne fastslå om det er flere stabile hekkebiotoper i området.

Noen få hekkepar er altså registrert så langt sør som i Femundsmarka og i 2022 ble det kartlagt fire lokaliteter for lappspove i Femundsmarka, derav to nye lokaliteter.

På Røvolfjellet var det funn av næringssøkende hunn i mai og et sterkt varslende par i juni. Med en nærmest sammenhengende rekke av observasjoner i hekketiden her siden 1990, og i enkelte år med flere par, fremstår Røvolfjellet som den viktigste og mest stabile hekkebiotopen for lappspove i Femundsmarka.

I tillegg var det funn av to sterkt varslende par i slutten av juni ved Volsjøan, og det ble vurdert hekkestatus, trusselgrad og aktuelle tiltak, skriver nasjonalparkstyret i sin årsrapport. 

– Videre kartlegging av arten bør også vurderes for å avklare bestandsstørrelsen og fastslå om det er flere stabile hekkebiotoper i området. Spesielt interessant er området rundt Fisklaustjønnan som ligger mellom Nedre- og Midtre Muggsjøen (Røros kommune, Trøndelag fylke). Dette området utgjør en biotop som er påfallende lik Røvolfjellet og Volsjøan, heter det videre i årsrapporten.

Det ble også observert lappspove i området rundt om våren, noe som kan indikere at arten hekker også i dette området. Ved Nedre Muggsjøen mener nasjonalparkstyret at det også gjennomføres en kartlegging i midten av mai, på bakgrunn av det er observert flere individer i tre år på rad.

Det er brukt 40.000 kroner til arbeidet med kartlegging og registrering av lappspovene i Femundsmarka.

[metaslider id=»177189″]