Rørosing tiltalt for vold og trusler

Statsadvokaten i Trøndelag har tatt ut tiltale mot en rørosing i 30-årene for en rekke lovbrudd. Gjentatte voldshendelser mot sin mor, politiet og en næringslivsleder, samt trusler og annen hensynsløs adferd ligger til grunn for tiltalen.

Rørosingen er tiltalt for i ord eller handling å ha truet med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Her har han gjentatte ganger brutt besøksforbud mot sin mor, og truet med å drepe henne.

Han er også tiltalt etter straffelovens paragraf 271, for å ha utøvet vold mot en annen person. Ved en anledning tidlig i november i fjor slo han sin mor gjentatte ganger, og senere i måneden utøvde han vold med en næringslivsleder på Røros. Forretningsmannen ble slått i ansiktet og deretter lagt i bakken, og ble påført et blåmerke og et rift i et øre.

Fire brudd på besøksforbud er også med i tiltalen, og det samme er to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann.  Den ene hendelsen skjedde da han skulle flyttes mellom avdelinger i Trondheim fengsel, da rørosingen slo mot en fengselsbetjent med knyttet neve.

Den andre tilfellet var da politiet på Røros skulle pågripe mannen for brudd på besøksforbud. Han var arrestert og skulle flyttes fra en politibil til en annen da han skallet en politibetjent i ansiktet.

Utelivet om martnan

Etter flere år uten martnan, med økte strømpriser, renter og redusert kjøpekraft, har det vært knyttet usikkerhet rundt hvordan årets martnasuke ville gå. Vi har snakket med aktører innen utelivet om hvordan de synes Rørosmartnan 2023 har gått.

Hotelldirektør ved Røros Hotell, Terje Lysholm, forteller at det var knyttet usikkerhet og spenning rundt årets martna.

– Vi var litt spent, for vi har hatt innstramminger i privatøkonomien og folk har fått redusert kjøpekraft, så vi var nok litt pessimistiske i forkant, men så kom det jo mye folk, sier Lysholm, og legger til, – Vi har fått mye positive tilbakemeldinger og folk har kost seg. Værmessig har vi også vært heldige.

Lysholm forteller at det har vært fullt på hotellet, men at etterspørselen ikke har vært like høy som det har vært tidligere. 

– Omsetningen vår har vært grei nok, men vi ser at vi har hatt litt lavere omsetning i år enn vi har pleid.

Aldri hatt så god martnan
Daglig leder for Kaffestuggu, Rolf Hamland, forteller at han er godt fornøyd med årets martnan.

– Det har gått over forventningene. En Så god martnan har vi aldri hatt, så det var helt supert, sier Hamland, 

– Det var litt usikkert på forhånd siden det har vært så lenge siden sist, men vi har hatt det kjempebra. 

Bedre enn i 2020
Snorre Hov fra Arena Røros er også fornøyd med Rørosmartnan 2023.

– Det var mye spåing før martnan om hvordan det kom til å gå, men vi var ikke så nervøse, for vi så jo at det var mye folk på julemarkedet, så vi tenkte at det kom til å bli en ålreit martnan, og det ble det, sier Hov.

Hov forteller at det har gått bra med omsetningen, og at det gikk bedre i år enn det gjorde sist gang martnan ble arrangert i 2020.

Nå kjøper du SJs togbilletter på Rørosbanen i Entur-appen

Fra og med 1. mars anbefaler togoperatøren SJ Norge Entur til sine reisende. – I Entur-appen kan reisende kjøpe alle togbilletter og en rekke andre kollektivbilletter, så nå blir det enklere for dem, sier administrerende direktør i SJ, Rikke Lind.

Togselskapet SJ Norge ber kundene kjøpe billetter hos Entur i Entur-appen, på Entur.no, i Enturs billettautomater eller hos Enturs kundeservice fra og med 1. mars.  Dette opplyser Entur i en pressemelding.

– Med færre salgskanaler blir det mindre forvirrende for de reisende, derfor ønsker vi å støtte oppom Entur som er en nasjonal reiseplanlegger. Entur viser alle kollektivreiser i hele landet, er konkurransenøytral og tar ikke påslag i prisen. Entur-appen gjør det også enklere å kjøpe gjennomgående reiser som inneholder flere selskap og på tvers av transportmidler, og gir dermed en mer sømløs reise for kunden, påpeker Lind.

Tettere samarbeid med Entur 
Lind mener også det er klok bruk av ressursene at de nå har valgt å samarbeide enda tettere med Entur som er statlig-eid. 

– I stedet for at vi skal sitte på hver vår tue og gjøre tilnærmet samme jobb, og knive om de samme teknologene, mener vi det er samfunnsøkonomisk fornuftig å enes om en god felleskanal for salg av billetter, sier administrerende direktør Rikke Lind.

Entur er også svært glad for et enda tettere samarbeid med SJ. 

– Entur er et statlig eid teknologi- og serviceselskap med en viktig samfunnsoppgave; å få flere til å velge kollektive, bærekraftige reiser. Vi lager blant annet en nasjonal reiseplanlegger slik at det blir enklere for befolkningen å orientere seg om kollektivreiser. I Entur-appen er det mulig å planlegge hele kollektivreisen, og å kjøpe alle togbilletter og en rekke øvrige kollektivbilletter. Vi er veldig glade for at SJ anerkjenner vår løsning og anbefaler sine reisende å bruke den, sier Christel Borge, administrerende direktør i Entur.

Borge mener også dette er god bruk av fellesskapets midler. 

– Entur er delvis finansiert over statsbudsjettet, og delvis med midler fra togselskapene – som også mottar statlige midler, så dette er fornuftig bruk av skattepengene våre, legger Borge til. 

SJ Prio må bruke poengene før 1. mars
Som følge av at SJ støtter oppom Entur som reiseplanlegger, vil vilkårene for SJ Prio i Norge endres. 

– Før jul var vi i kontakt med alle SJ Prio-kunder for å orientere dem om at vi nå begynner å sluse inn billettsalgene gjennom Entur, slik at de kunne bruke poengene sine kjapt, og det ser vi at de gjør, sier Lind. 

Siste mulighet til å bestille togreiser i Norge og betale med oppsparte SJ Prio – poeng er 28. februar 2023. Siste mulighet for å reise med en billett som er betalt med SJ Prio-poeng vil være 90 dager fra kjøpsdato.

FAKTA SJ Norge

SJ Norge er et datterselskap av det svenske togselskapet SJ AB som kjører følgende strekninger i Norge:

  • Nordlandsbanen (Bodø – Trondheim og Trondheim – Mo i Rana)
  • Dovrebanen (Trondheim – Oslo)
  • Raumabanen (Dombås – Åndalsnes)
  • Rørosbanen (Trondheim – Røros-Hamar)
  • Saltenpendelen (Bodø – Fauske – Rognan)
  • Trønderbanen (Steinkjer – Trondheim – Melhus- Lundamo / Ler)
  • Meråkerbanen (Heimdal / Trondheim – Storlien)

FAKTA ENTUR:

  • Entur er et statlig-eid selskap som har som formål å gjøre det enklere å velge å reise kollektivt. I Enturs reiseplanlegger, Entur-appen, er det mulig å planlegge alle reiser med kollektivtrafikk, og å kjøpe alle togbilletter, samt brorparten av øvrige kollektivbilletter.  
  • Entur lager også salgs- og billetteringsløsningene/baksystemene togselskapene og flere øvrige kollektivselskap bruker.
  • Entur har kundeservice og hittegods for togselskapene.
  • Entur samler inn, foredler og deler data slik at reisende får bedre informasjon, og kollektivsektoren får bedre beslutningsgrunnlag.

Restaurerer natur i Mølmannsdalen

Grana som ble plantet i Mølmannsdalen på 1960-tallet konkurrerer ut den stedegne vegetasjonen med rike løvskogsbelter og grovvokste furuskoger. Skogen skal derfor restaureres, og i vinter skal grana fjernes. Det rammer også skiløperene i dalen.

Etter krigen ble det igangsatt omfattende skogsdrifter i området mellom Røros og Femunden. Furu b le erstattet med furu, men de mest frodige områdene ble drenert og beplantet med gran for å oppnå høyere produksjon.

Begrunnelsen for vernet av Mølmannsdalen i 2017 var de store naturverdiene, blant annet knyttet til skog, med stor variasjon fra rike løvskogsbelter til grovvokste furuskoger. Men de mest verdifulle områdene er plantet med tett granskog som skygger ut stedegen vegetasjon. Grana sprer seg fra plantefeltene og truer verneverdiene i reservatet.

Kommunen må nå fjerne plantet gran for å reetablere den stedegne og naturlige vegetasjonen og tiltaket er finansiert med midler fra Miljødirektoratet. Høsten 2022 ble  en del gran som sto på slike områder hogd manuelt, men av økonomiske og praktiske årsaker er det imidlertid urealistisk å avvirke all grana manuelt. I løpet av februar vil det derfor igangsettes maskindrift, noe man gjør på vinteren for å skåne skogbunnen.

Arbeidet startet i martnasuka, og fortsetter ut april eller til snøforholdene tilsier en stans i arbeidene.  Arbeidet medfører at preparerte skiløyper i Mølmannsdalen nå avsluttes ved Kroktrøbua, noe kommunen har avklart med løypeforeninga. 

– For de som vil gå hele strekket til Skjevdalen er det mulig å passere, men det gjøres oppmerksom på at veien brøytes et stykke så fremkommeligheten kan være redusert, opplyser Røros kommune.

Snart kommer Per Bergersen på vinyl med tolv ekstraspor

Lørdag 18.mars er det plateslipp av Per Bergersen-albumet PB, som kommer ut som dobbel LP.

Som en del av prosjektet “Norske albumklassikere”, skal PB utgis som en lekker dobbel LP med gatefold sleeve og innleggsark med nye linernotes. Den remastrede utgivelsen vil ha tolv sanger som ikke var med på den opprinnelige utgivelsen som ble utgitt i 1991. I 2021 ble albumet gitt ut som CD.

Plata kommer i et eksklusivt opplag på 200 eksemplarer i oransje vinyl som bare vil være å få kjøpt på Ungdommens Hus. Inntektene går til prosjekter og aktiviteter på Ungdommen Hus. 

Prosjektledere for utgivelsen er klubbleder Ove Testad, forfatter og musikksribent Arvid Skancke-Knutsen. I prosjektgruppa har Christer Falck og Frode Strømstad vært bidragsytere.

Norske albumklassikere på LP er en serie med reutgivelser av musikk som enten ikke har vært på LP eller musikk som er vanskelig tilgjengelig på LP. Christer Falck og John Richard Stenberg står bak denne fantastiske prosjektserien.

Plata «PB» ble opprinnelig gitt ut på LP i 1990 og trykket opp i 1000 eksemplarer. Overskuddet gikk til Røros Fritidsklubb (skiftet navn til Ungdommens Hus Røros i 1999). LP-plata er svært ettertraktet og går for store summer på bruktmarkedet.

Foto: Ove Testad.