Klynger seg sammen i Martnashallen

I Martnashallen har Røros kommune stand med næringshagen, næringsklyngen og RørosBanken. Her kan du blant annet få høre om jobbmuligheter i kommunen og hvordan det er å bo og leve på Røros.

– Det handler om å bidra til å synliggjøre Røros som en plass å arbeide og bo på. I tillegg har Røros kommune behov for mye ansatte, som kan dekke mange av tjenestene våre, og det handler kanskje spesielt om jobber innenfor helsevesenet og barnehagene. Det har vært en utfordring å få tak i kvalifisert personell, sier varaordfører Christian Elgaaen.

– Vi ønsker å nå ut til folk som har lyst til å bruke en lokalbank. Her kan vi både nå ut til potensielle nye kunder, men også folk som har lyst til å flytte hjem og kanskje kunne tenke seg å jobbe for oss. Vi har gode martnastilbud. Vi har gratis refinansiering hvis man flytter boliglånet over til oss, også gir vi 500 kroner i et valgfritt Eika-fond, hvis man ønsker å fløytte over pensjonskontoen, sier leder for Personmarked i Rørosbanken, Christina Nilssen Borgos.

Markerer støtte til Ukraina

24. februar, er det ett år – 365 dager – siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. På denne dagen vil folk over hele landet markere sin solidaritet med Ukraina. I Trøndelag er det planlagt hele 10 arrangementer. På Røros markered dagen i kantina på Røros videregående skole.

Klokken 11.30 fredag avholdes markeingen på Røros videregående og det blir apell av ordfører Isak V. Busch og innslag fra ukrainske flyktninger.

– Over hele Norge vil det være nesten 100 støttemarkeringer for Ukraina. Vi er glad for at det også vil være hele 10 forskjellige markeringer i Trøndelag. At folk stiller opp og viser sin motstand mot Russlands krigføring og terror betyr enormt mye for Ukraina og og ikke minst ukrainerne som bor i her, sier Yuliya Haugland, talsperson for Den ukrainske foreningen i Norge.

Markeringene i Norge er en del av den internasjonale markeringen #UniteWithUkraine, og over hele verden vil folk markere sin støtte til Ukraina. I Norge er det over 80 ulike steder som vil ha egne arrangementer. Bak de lokale arrangementene står ukrainske foreninger, kommuner, politiske partier og ulike organisasjoner.

– Den brutale krigen i Ukraina har rørt og engasjert oss nordmenn. På ettårsdagen for Russlands brutale angrep håper jeg at flest mulig vil vise at vi støtter Ukraina og deres kamp for frihet. Vi håper at mange trøndere vil bli med på markeringene lokalt og finner frem det ukrainske flagget, kler seg i ukrainske farger eller tenne et lys hjemme til minne over ofrene i Ukraina, sier Jan Ottesen, talsperson for Norsk-ukrainsk venneforening.

ARRANGEMENT I TRØNDELAG

Trondheim
Torvet kl 17:00

Orkland
Rådhuset kl 17:00

Holtålen
Kommunehuset Ålen kl 13:00

Levanger
Levanger Kirke, lørdag 25. februar kl 17:00

Røros
Arrangement meldt inn uten nærmere info

Lierne
Arrangement meldt inn uten nærmere info

Meråker
Arrangement meldt inn uten nærmere info

Steinkjer
Steinkjer Kirke kl 14:30

Namsskogan
Arrangement meldt inn uten nærmere info

Verdal
Moe-parken kl 17:00

[metaslider id=»177189″]

Barth Eide på Rørosbesøk

Torsdag besøkte Klima- og miljøminister Espen Barth Eide Røros under Rørosmartnan. I et møte med representanter fra kommunen, ble han orientert om kommunens historie, samtid og fremtidsutsikter av ordfører Isak V. Busch. I tillegg fikk han en gjennomgang av forvaltningen og istandsetting av verdensarven samt problematikker rundt gruveforurensning av verdensarvkoordinator Odd Sletten.

– Jeg har veldig godt inntrykk av Røros , og tror at kommunen jobber skikkelig bra med disse tingene, sa Barth Eide og fleipet: – og det hadde jeg sagt til og med om ordføreren ikke var her.

Barth Eide fortalte at han har et inntrykk av at både kommunen som administrasjon og menneskene som er bosatt her, bryr seg mye om verdensarvstatusen.

– Det virker som man på Røros er innforstått med at dersom man tar godt vare på verdensarven, så vil det også føre til ny næringsvirksomhet, aktivitet og økt bosetting, forklarte Barth Eide, og sa at det er en gevinst både for de som bor eller driver næring her, men også for besøkende.

Barth Eide fortsatte med å si at det at Røros ikke har noen arbeidsledighet å snakke om, og at det er en viss innflytting og innpendling, er et bevis for at det har fungert godt. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Barth Eide, Odd Sletten og Isak V. Busch. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Klima- og miljøministeren forklarte at han ikke har vært på Røros tidligere, men at besøket har gitt han mersmak og at han mest antagelig kommer tilbake snart.

– Stedet er helt unikt, og det finnes ikke noe som er akkurat til dette, sa Barth Eide, og fortalte at han selv har en slektskapelig tilknytning til Kongsberg, og snakket om de historiske likhetene mellom de to gruvebyene.

[metaslider id=»177189″]

Revisjon øker kraftproduksjonen i Kuråsfossen

Revisjonen av det 60 år gamle maskinen i Kuråsfossen kraftverk er ferdig. Det betyr at produksjonen i kraftverket kan økes med mellom fire og fem prosent.

Produksjonssjef Terje Dalbakk i Ren Røros Strøm er stolt over arbeidet som er gjort på maskinen. Han, og resten av de ansatte, har gjort mye av arbeidet, sammen med innleide krefter. Arbeidet startet i begynnelsen av september. Nå er det igjen full drift i kraftverket, som akkurat nå gir store inntekter til Ren Røros.

Dette opplyser Ren Røros i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stolt. Produksjonssjef Terje Dalbakk er svært fornøyd med arbeidet som er gjort av ansatte og innleide. Her er Dalbakk i aksjon. Foto: Ren Røros.

Øker virkningsgrad
Det var på tide med en skikkelig overhaling av maskinen, 60 år etter at det ble installert. Nytt løpehjul er montert og hele maskinen med turbin og generator er overhalt. Nytt og mer effektivt kjølesystem er montert, og dette er konstruert slik at det blir lettere å hente ut spillvarmen, samtidig som det reduserer vannforbruket til kjøling.  Revisjonen øker virkningsgraden (effekten) for Kuråsfossen med mellom fire og fem prosent. 

Dalbakk sier det har vært et krevende arbeid med innleide folk og leveranser fra flere steder i landet. Hele maskinen er plukket fra hverandre, sendt til forskjellige verksteder, fikset med nye deler og vedlikeholds arbeid, før den er satt sammen igjen. Kuråsfossen har to turbiner, og den andre har sørget for god produksjon i en tid med høye strømpriser.

– Vi har fått brukt vår kompetanse til å gjøre noe som var nødvendig, og samtidig skaper mer verdier til lokalsamfunnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viktig arbeid: Olav Vehusheia er svært fornøyd med det arbeidet som er gjort for å øke effekten i Kuråsfossen. Her foran den 50 meter dype sjakta. Foto: Ren Røros.

Betaler seg
Arbeidet med totalt har kostet rundt 15 millioner kroner. Olav Vehusheia er daglig leder i Ren Røros Strøm, og konstituert administrerende direktør i Ren Røros. Han er svært fornøyd med det arbeidet som er gjort.

– Vi har fullført et nødvendig og viktig arbeid. Jeg tror den økte effekten betyr at vi kan nedbetale investeringen i løpet av få år. 

For å gjennomføre arbeidet måtte Aursunden tappes ned med inntil en meter. Det ble gjort i samråd med Glommens og Laagens Brukseierforening.

– Noen henvendelser har det vært, blant annet fra båtfolk. Det har vært forståelse for at  det har vært nødvendig. Det arbeidet vi har gjort er viktig for oss og for Røros.

Se hvem som har søkt på stilling som nattevakt TFF helsefagarbeider/sykepleier

Fem personer har søkt på 80 prosent fast stilling som nattevakt TFF helsefagarbeider/sykepleier.

1 Emma Bergqvist (29) bor i Härjedalens kommun.

2 Henrik Knutsen Gullikstad (20) bor på Røros.

3 Karin Marianne Myhr (63) bor i Härjedalens kommun.

4 Sharon Sahlstrøm (62) bor i Ånge kommun.

5 Rigmor Dambuen (55) bor på Trysil og jobber som Hjelpepleier.

Tradisjonsrik martnan på Bergstadens

På Bergstadens Hotel er mye nytt, og hele første-etasjen har fått et gedigent ansiktsløft, men under martnasuka fylles hotellet så vel som Skanckebua med velkjente toner og tradisjoner.

Etter flere år uten martnan, er det mange som gleder seg til årets markedsuke, og da gjøres det mye for å få folket inn i den gode gamle martnasstemninga igjen. I år har ikke hotellet lenger bar i kjelleren, men benytter arealene i første-etasjen bedre enn de har gjort før.

Hotelldirektør Kenneth Ericson forteller at det er en tradisjonsrik martnan på hotellet.

– Her på hotellet skal det være liv og røre hele tiden, og det er velkjent livemusikk fra Bobby og Kurt, som har spilt her fast i over 30 år, i tillegg har vi DJ Janus, som spiller fra elleve og utover, og han er en dreven DJ som kjenner martnan godt og vet hvilken musikk folket vil ha, sier Ericson, og forklarer at for hans egen del kommer martnas-stemninga når han hører stemmen til Bobby komme fra baren.

I tillegg til underholdningen serverer hotellrestauranten à la carte-meny både til middag og til lunsj, og det er mulig å sitte i restauranten og kose seg med noe å drikke til klokken 24.00 I tillegg blir vinbaren i hallen benyttet som bar gjennom martnasuka.

Også på Skanckebua er det et tradisjonsrikt program.

– Der får du mye av det vi kjenner godt fra før, så da blir det selvsagt Don´t Panic og Don Angus. Det er livemusikk morgen og kveld, sier Ericson.