Oskar er innstilt som fylkesleder i Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag

Oskar Tørres Lindstad er innstilt som ny fylkesleder i Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag: – Vi står for alvor ved et veiskille for norsk landbruk i dag, sier Tørres Lindstad. 

– Vi står for alvor ved et veiskille for norsk landbruk i dag. Krav til drifta krever ombygging av fjøs,  med en investering som ikke gir avkastning på investert kapital. Effektivitetskravet er et hån mot det  norske landbrukets tradisjonelle verdier om bærekraft og nøysomhet. Velger vi bort et landbruk med  små og mellomstore gårdsbruk i dag, blir vi en mye fattigere nasjon om noen tiår. Vår felles historie,  vårt vakre kulturlandskap, faller i gapet på markedsliberalistenes streben etter økonomisk vekst og  billig produksjon og billige varer, skriver Oskar Tørres Lindstad i en pressemelding

Oskar Tørres Lindstad (22) fra Røros er aktiv som lokalpolitiker, student, og bor og jobber på et  småbruk på Feragen. Oskar har solid organisasjonserfaring, og er opptatt politisk arbeid, rekruttering  og de lange linjene i jordbruket. 

– Svak rekruttering er en av de største utfordringene for å ivareta våre felles interesser. Jo færre vi  blir, jo vanskeligere er det for befolkninga å forstå viktigheten av norsk jordbruk, fortsetter han. 

[metaslider id=»177189″]

Riksantikvaren: – Du finner ikke noe lignende andre steder

Sist hun var her åpnet hun Rørosmartnan 2019, og nå er riksantikvar Hanna Geiran tilbake for å hygge seg og nyte martnasuka.

– Jeg hadde æren av å åpne martnan i 2019. Det har jeg aldri glemt, og har gledet meg veldig til å komme tilbake, sier Hanna.

Geiran forteller at hun stadig lar seg imponere over martnan, og at det er vanskelig å ikke komme i god stemning når arrangementet åpnes på Malmplassen.

– Martnasstemning kan du ikke unngå å få når det er så hyggelig og sjarmerende som det er her. Hele arrangementet er så proft, gjennomført og rett og slett imponerende, sier Geiran, og forklarer at nå blir det martnan for alle penga noen dager. 

– Nå skal jeg bruke tiden min på å hygge meg, spise og handle, og da tror jeg nok pengene sitter løst. 

Sterk tradisjon

– Det er noe unikt med Rørosmartnan?

– Du finner ikke noe lignende andre steder. Det at man har tatt opp tradisjonen etter to år med pandemi, og at det fortsatt er så mye folk, viser at dette ikke er en tradisjon som dør selv om det er et opphold på et par år. Dette er sterkere enn som så.

Riksantikvaren støtter og har bevilget midler til forbondekulturen, og Geiran forteller at hun nok en gang lot seg begeistre av lasskjørerne og forbøndene under åpningsseremonien.

– Flere av ekvipasjene har kjørt i 14 dager og lengre, og det er utrolig imponerende. Noen av dem blir stallet opp i Røros sentrum, som er en veldig fin tradisjon, og det er veldig bra at riksantikvaren har kunnet bidra til lasskjørertradisjonen, sier Geiran.

[metaslider id=»177189″]

Bom kjørt ned

En bil har kjørt ned bommen ved jernbaneovergangen mellom Kiwi og sentrum. 

Driftsleder i Spordrift, Stig Moen forteller at det ble bare tok en halvtime å ordne siden de var i nærheten da det skjedde.

– Den er midlertidig utbedret, så den er i orden igjen nå, sier Stig. 

Inviterer til forfatterkveld med Øyvind Hånes

“Det tomme toget” av Øyvind Hånes er en av fjorårets mest kritikerroste norske romaner, og 13 mars blir det forfattermøte på Røros bibliotek.

– En drøm å lese, skrev Dagbladets anmelder og rullet seks på terningen.

Boka handler om:

En julikveld i 1966 går en far og hans seks år gamle sønn ombord i et nattog på Oslo Østbanestasjon. Toget skal til Røros. Det er ingen andre passasjerer om bord, og det kommer heller ikke på flere reisende underveis. Konduktør finnes ikke, og er det i det hele tatt noen lokfører der? Gutten sover ikke et sekund på hele turen. Nattehimmelen blir morgenhimmel oppover Østerdalen. Åser avløses av fjell som stadig blir høyere. Telefonledningene langsmed skinnegangen stiger og synker mellom stolpene. Elva i dalbunnen, hesjene på jordene og trærne som vokser i den hvite mosen, synger sanger han aldri før har hørt. Stasjonene de stopper på underveis har folketomme perronger. Reisen utvikler seg til en lysende opplevelse som ikke blir glemt så lenge han lever. Det tomme toget gir et levende bilde av dagliglivet på Røros og i fjellregionen gjennom de siste hundre år.

Gjenvalgt som leder for FRI Trøndelag

Erik Sandnes Høsøien er gjenvalgt som leder for FRI Trøndelag for en toårsperiode.

Sandnes Høsøien ble valgt som leder for FRI Trøndelag i fjor, og forteller at han har brukt 2022 på å finne seg til rette i rollen. Under årsmøtet i helga ble han gjenvalgt. 

– Det er veldig stort. Det er artig å ikke bare bli valgt men å bli gjenvalgt, for det er jo et tegn på at man har fått til noe, sier Erik.

Som leder for FRI Trøndelag jobber Sandnes Høsøien med å bedre levevilkårene til skeive i fylket, og i løpet av perioden som leder, har FRI Trøndelag fått til mye. 

– Vi har blant annet fått igjennom en finansiering fra Trondheim kommune og fylkeskommunen så vi kan ansette person i 50 prosent, og det er en stor seier. For det er begrenset hva man får til med frivillighet i en organisasjon som arrangerer så mange aktiviteter, sier Erik.

Fortsatt mye å gjøre
FRI Trøndelag har ansvar for en rekke aktiviteter som forskjellige Pride-feiringer, et kor og et studentlag, og som leder for FRI Trøndelag er Erik representant i landsstyret til FRI.

– Jeg ville bli gjenvalgt, og da var det stas å få lov å fortsette. Jeg føler liksom at jeg har litt mer å utrette før jeg kan overlate stafettpinnen til noen andre, sier Erik. 

Nå ønsker han blant annet å jobbe for et bedre tilbud for transpersoner i Trøndelag. 

– Vi har kommet langt, og vi skal bite oss merke i at Trøndelag er et av fylkene som kommer best ut i levekårsundersøkelsene, men vi har samtidig mye å jobbe med, så vi er ikke i mål, men vi er på vei, avrunder Sandnes Høsøien.

Lover martnasstemning

Under årets Rørosmartnan er det duket for en musikalsk martnasuke med konserter og liv på Thomasgaarden.

Daglig leder ved Thomasgaarden, Anne Lise Aspaas, forteller at det bare er å glede seg og at det er mye som skjer på Thomasgaarden under martnan.

– Det blir liv og stemning, og vi gleder oss veldig til å ha martnan i gjen. Vi har savnet å ha martnan, og selv om det er mye å gjøre er det alltid artig å jobbe når det er så god stemning, sier Anne Lise.  

Det vil foregå flere konserter på Thomasgaarden i løpet av uka.

– Vi kjører på med flere konserter. På onsdagen kommer bandet Påtår og spiller på dagtid. De spiller country, irsk, folk og bluegrass. På onsdagskvelden spiller Berit and the Hellcats, og på torsdag og fredag kveld kommer Kongelaget og spiller, sier Anne Lise. 

Kongelaget er et bluesband og består av munnspilleren Jolly Jumper, bluespianist Dr.Bekken, gitarist Halvard “Ron King” Andresen og trommisen Arne Skognes.

Berit and the Hellcats lager en blanding av jump- og swingblues, rockabilly og nedstrippede storbandlåter. Bandet ble opprettet på julemarkedet på Røros i 2016 og består av: Berit Leinum Prytz Hanssen, vokal. Stein Hanssen, gitar og korvokal. Jan Inge Tjørhom, bass og korvokal. Arne Skognes, trommer og cymbal