Kunst i Bergstaden 10 år: inviterer til Jubileumsutstilling

Etter at det har blitt utsatt to ganger, er det endelig duket for 10-årsjubileet til utstillingen Kunst i Bergstaden: – I år slår vi på stortromma, sier leder for venneforeningen Kunst i Bergstaden, Rolf Ericson.

Jubileumsutstillingen foregår på Bergstadens Hotel 14. – 20. mars. Kunstnerne som er representert under årets utstilling er Håkon Gullvåg, Anders Bjørgaard, treskjæreren Klas Olsen Prytz – kallenavn Klas-Orsa – og Eli Wintervold.

Håkon Gullvåg til Røros

Under den ukeslange utstillingen blir det kåseri, kunstvandringer og innslag, blant annet fra kunsthistoriker og professor ved Universitetet i Oslo, Øyvind Storm Bjerke, og Ellen Kristine Klemmetvold fra Kunst og kaos.

Som den tiende og kanskje siste Kunst i Bergstaden, er det på sin plass å gjøre noe mer ut av det, forteller Ericson.

– Det ser ut som det er siste gang for oss som holder på nå. De ti årene med Kunst i Bergstaden har tatt på, og det har vært hardt arbeid, sier Ericson, – så i år skal det være litt ekstra, og da er vi glad for at vi har fått Håkon Gullvåg til å stille.

Gulvåg er regnet som en av landets aller fremste kunstnere, og til årets utstilling kommer han selv til åpningen.

– Han er en bauta i norsk kunstverden, både internasjonalt og nasjonalt, sier Ellen Kristine.

Fra det glemte til det kjente

Etter årets Kunst i Bergstaden er det planer om å forsøke å opprette et fond for unge kunstnere. Hvert år velger venneforeningen å stille ut en ung kunstner, og årets unge kunstner er Eli Wintervold. 

– Kunst i Bergstaden har formet seg litt gjennom årene. Vi har alltid hatt en stor norsk kunstner, også har vi i tillegg vist frem både nålevende og tidligere Røroskunstnere. Noe av konseptet er at vi skal grave fram kunstnere som kanskje er litt glemt, eller som unge ikke har oppdaget, sier Klemmetvold.

Til hver utstilling lages det en bok hvor de ulike kunstnerne er profilert og alle kunstverkene fra den gjeldende utstillingen avbildes.

– Det er en veldig fin bok, med over 100 sider i tykt, fint papir og en skikkelig innbinding. Den har vi laget i ti år, og mange av opplagene er utsolgt, sier Ericson.

Mange store

Ericson og Klemmetvold sier at de er stolte over å ha klart å få tak i så mange store kunstnere gjennom årene.

– I 2013 på 150-årsjubileet til Edvard Munch, klarte Kunst i Bergstaden å få lånt inn ett originalt maleri, og fire litografier av Madonna, og de har aldri hengt sammen noen gang før. Dem hadde vi på Røros under utstillingen, og det er ikke til å tro, sier Ericson.

Kunst i Bergstaden vil også involvere skoleklasser i utstillingen. Elevene vil lære om de ulike kunstnerne og delta som kunstnere selv.

– Vi har opplegg for tredje og fjerde trinn på skolen, hvor vi formidler om kunstnerne og gir elevene en viss grunnkunnskap før de inviteres til utstillingen, sier Ellen Kristine, – I tillegg skal fjerde trinn være med på en malekonkurranse, hvor de leverer verkene på forhånd, så vi kan stille ut bildene i utstillingen.

Vil låne om noen har kunst av Klas-Orsa eller Bjørgaard

Ellen Kristine og Rolf er interessert i at folk tar kontakt dersom de har noe kunst som er laget av Klas-Orsa fra Galåen eller Anders Bjørgaard fra Ålen. Klemmetvold sier at hun tror det finnes en del folk som har kunst fra begge de lokale kunstnerne i sitt eie. 

– Hvis noen sitter på materiell; bilder eller malerier eller hva det måtte være, så ta kontakt med oss, sånn at vi eventuelt kan låne det til utstillingen. Vi tar godt vare på det vi får låne inn og vi er veldig takknemlig hvis noen vil hjelpe oss med det, sier Ericson.

Ole Peder Sjøvold er ny rådgiver i RørosBanken

Ole Peder Sjøvold (40) er ansatt som kunderådgiver i RørosBanken, og har nå tiltrådt stillingen. 

Brekkingen Sjøvold skal hovedsakelig jobbe med forsikring. 

— Jeg har en delt stilling mellom personmarked og bedriftsmarked. I tillegg er planen at jeg, på sikt, skal jobbe med kreditt på personmarked, forteller han. 

Lang fartstid

Sjøvold – som er bosatt i Gjøsvika med samboer og to barn – har allerede lang fartstid innenfor RørosBanken. 

—  Jeg startet her i 2008 og kom da fra Gjensidige, hvor jeg hadde jobbet med forsikring siden 2005. 

Sjøvold arbeidet hovedsakelig med forsikring i RørosBanken, frem til 2013. 

I 2013 pensjonerte de daværende Aktiv-eiendomsmeglerne i Kjerkgata seg, og Sjøvold flyttet seg et steinkast unna RørosBanken. 

— Da tok jeg en bachelor i eiendomsmegling, og jobbet på Aktiv frem til 2021. Så jeg har vært involvert med banken og Aktiv lenge, forklarer han.  

Glad for å komme tilbake 

Ole Peder Sjøvold forteller at han ønsket seg tilbake til banken.  

— Har alltid trivdes veldig godt i RørosBanken. Jeg liker arbeidsmiljøet og det banken står for, bekrefter han. 

Sjøvold kjenner til mange av både kunder og ansatte, og ser lyst på det å komme tilbake. 

— Selv om jeg ikke har jobbet her siden 2013, så føles det ikke ut som jeg har vært borte så lenge. Selv om det er noen nye fjes her så kjenner jeg til de fleste. Synes det er en kjempebra gjeng som er her nå; en god blanding i bakgrunn og alder. 

Savnet kundekontakten

Sjøvold, som gjerne blir beskrevet som en sosial fyr av kolleger, forteller at han også har savnet kundekontakten. 

— Å snakke med kunder er det jeg har drevet med hele min arbeidskarriere, og jeg har savnet den kundekontakten vi har i banken, sier 40-åringen. 

Forsikringsrådgiveren medgir at det har skjedd mye i bankverdenen siden sist han var her.  

— Det har skjedd mye i måten man driver bank på, spesielt når det kommer til kundekontakt. Nå har man mye mer kontakt med kundene på telefon og mail, men det at det fortsatt er åpent for å komme innom banken tror jeg betyr mye for mange, avslutter han.

Trekkspillkonsert på Solheim

Trekkspill på reise/Harmóníkan á Faraldsfæti inviterer til trekkspillkonsert på Solheim pensjonat lørdag 14. januar.

På konserten vil det bli framført musikk og fortalt historier som viser tidlinjen til trekkspillet, hvordan det har utviklet seg og endt opp som det instrumentet det er i dag. 

Det vil bli musikk av blant annet Jularbo, Tollefsen, Arnstein Johansen, Frosini, Deiro, i tillegg til Taube. 

– Trekkspelet har vært eit mykje brukt instrument på “dans på lokalet” i de nordiske landa, og det er mange svisker, langflate tangoar og sangvalsar som også i dag kan vere kjelde til glede og underhaldning. Dette var musikk som vi i aller høgaste grad meinar er ein del av den nordiske folkesjela, og bør fortsette å vere det, skriver Harmóníkan á Faraldsfæti på arrangement-siden på Facebook.

Artistene som kommer er Odd Arne Halaas. Halaas er mye brukt som underholder, komiker og historieforteller.

Kristina Farstad Bjørdal har særskilt kompetanse innen klassisk- og samtidsmusikk, varietemusikk og gammeldans.

Asta Soffia Thorgeirdottir er en musiker med stor musikalsk bredde i tillegg til å være en sjelfull og bunnsolid barokktolker. 

Marius Berglund har kompetanse på tradisjonsmusikken fra Møre og Romsdal, og han spiller både torader og trekkspill.

Foretaksendringer

Se foretaksendringer fra den siste tiden.

Flere foretak har gjort styreendringer.

Ren Røros El-service

Styrets leder: Gard Erik Sandbakken. Styremedlem, Frode Beien, Tobias Greni, Sondre Prøsch.

Røros Bilskade

Styrets leder, Per Martin Haugen. Styremedlemmer: Hans Morten Haugen, Jan Elven, Sebastian Sæthern.

Røros produkter eiendom AS

Styrets leder, Siri Fürst. Nestleder, Rolf Håvard Sellesbakk. Styremedlem, May Kristin Knutsen.

Røroshytta AS

Styrets leder, Stine Røsand. Styremedlem, Nils Sund, Karl Arne Sjo Jespersen.

Variert program på Storstuggu

Programmet for Storstuggu våren 2023 har kommet i postkassene, og kulturhusleder Anne Linn Vingelsgaard Schärer lover en spennende sesong.

Det er et omfattende og variert kulturhusprogram som venter oss denne våren. Både innen film, teater og musikk er det både mye nytt og en del vi kjenner til fra før. 

Noe for hele familien

Noe som er nytt for året, og som det arbeides med at skal bli en årlig begivenhet, er Røros Barnefestival, som foregår på Storstuggu i april.

– Det er alltid veldig gøy å ha noe som skjer for barna, så når Røros Konserter arrangerer Røros Barnefestival så er det helt perfekt for oss, sier Anne Linn. 

For Storstuggu er det viktig å tenke på alle målgrupper, og også ha forestillinger for barn, forklarer Vingelsgaard Schärer, og sier at de blant annet har en familieforestilling med “The magic of Alexx Alexxander i mars og teatereventyret Bølgebrus med Riksteatret i mai. I tillegg lover hun et godt kinotilbud for alle aldre. 

På spørsmål om hva hun selv gleder seg mest til på vårens program, sier Anne Linn at hun generelt gleder seg til teaterforestillingene, og at om hun skulle velge en, måtte det nok vært Allaq – dållen gïele med Turneteatret i Trøndelag.

– Den oppfordrer jeg folk til å dra å se, for det tror jeg er både en sterk og fin forestilling med mye flinke folk, sier Anne Linn.

Allaq – dållen gïele, Ildens språk er en forestilling flettet sammen av tre arktiske myter fra Alaska, Kalaallit Nunaat (Grønland) og Sápmi, med musikk av Frode Fjellheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rasmus og verdens beste band spiller på Røros Barnefestival. Foto: Endre Forbord

Publikumsfavoritter

Vingelsgaard Schärer tror at årets russerevy og Proletarteatrets An-Magritt med de lokale skuespillerne Jo Bjørner Haugom og Axel Barø Aasen vil bli blant de store publikumsfavorittene på vårens program. 

Blant vårens musikalske tilbud  er det i tillegg til Vinterfestspill i Bergstaden og Bergstadkorets Vinterfestival, flere spennende konserter på programmet, fra Hildegunn Øiseth & Quintus: Balderdash til Tre Små Kinesere.

– Vi har også en del bra konserter, blant annet vil jeg trekke fram Stuggujazz med Silje Nergaard, også har vi Hellbillies og Beist fra Røros Konserter, sier Anne Linn. 

Anne linn forklarer at de prøver å lage et så variert program som mulig, for å treffe alle målgrupper. Allerede i januar er det duket for publikumsfavorittene An-Magritt og russerevyen Ryktet går.  

– Jeg tror at folk er veldig klar for å komme seg ut igjen, og jeg tror virkelig det blir en spennende kulturvår 

Jo Bjørner Haugom og Axel Barø Aasen spiller i Proletarteaterets forestilling An-Magritt.. Foto: Finn O. Fosmo