Godt og jevnt boligmarked i 2022

Også i 2023 forventer daglig leder og eiendomsmegler ved Aktiv i Fjellregionen, Tommy Nyrud, et stabilt boligmarked i Røros kommune. 

I 2022 ble det solgt 86 boliger/leiligheter og 32 hytter i Røros kommune. Den dyreste boligeiendommen gikk for 5.550.000 mens den dyreste fritidseiendommen gikk for 4.700.000.

I 2022 ble det solgt 86 boliger/leiligheter i Røros kommune med en snittpris på 2.7 millioner, mens det ble solgt 80 boliger med en snittpris på 2.8 millioner i 2021. Dette vitner om et stabilt marked, forteller Nyrud. 

Videre forklarer han at det ofte er greit å se på omløpshastigheten ved boligsalg, som er tiden det tar fra boligen blir lagt ut for salg til den blir solgt. I 2021 så var omløpshastigheten på 62 dager i snitt, og i 2022 var det 51 dager. Snittet gikk litt ned, selv om prisen var 100.000 lavere i snitt. Nyrud sier at begge tallene vitner om et godt og velfungerende boligmarked. 

Fritidsmarkedet

Tommy forklarer at man merker større endringer innen fritidsmarkedet.

I 2021 ble det solgt 41 hytter i Røros kommune med en snittpris på så godt som 1.8 millioner og en gjennomsnittlig omløpshastighet på 42 dager. I 2022 ble det solgt 32 hytter, med en snittpris på 2.050.000 og en omløpshastighet på 75 dager. 

– Når vi fikk nedstenging i mars i 2020 så ble fritidsmarkedet helt dødt i halvannen måned, men når vi kom til mai så begynte folk å tenke på hva de skulle gjøre til sommeren når alt er stengt ned, og da skulle alle ha hytte. Defor var 2020 preget av at vi solgte alt mulig. Ting som hadde ligget ute i flere år gikk unna, fordi alle plutselig skulle ha noe, sier Tommy, – Og det fortsatte et stykke ut i 2021.

Nyrud forklarer at hytteeiere vanligvis er ute etter eiendommer med moderne fasiliteter, men at kravene til hytter ble senket under pandemien. Nå begynner ting å komme tilbake til normalen. 

– I 2022 er vi mer tilbake til et normalt marked der den jevne hyttekjøper er kravstor og skal ha fasiliteter på plass, og da stiger snittprisen fordi det omsettes ikke så mange av de enklere hyttene som det gjorde i 2020 og 2021, sier Nyrud. 

Tross kostnader går kommunen i pluss

Analyser utført av Telemarksforskning viser at kommunen tjener på hyttebygging, kostnader tatt i betraktning. – Alle fritidsboliger betaler avgift for renovasjon, feiing, tilsyn, gebyrer og lignende, så her har ikke kommunen kostnader, sier kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås. Kommuneregnskapet går med andre ord i pluss, og samfunnsregnskapet like så.

Analysene til Telemarksforskning viser at hyttebygging gir netto gevinst for lokalsamfunnet selv når det ikke er eiendomsskatt på hytter, når man ser på hva som tilføres lokalsamfunnet i form av handel, kjøp av tjenester og så videre.

En kommunaløkonomisk analyse vil vise underskudd i dette tilfellet, skriv er forskerne. Men med eiendomsskatt på hytter, slik Røros kommune har, vil gevinsten for lokalsamfunnet øke ytterligere da den kommunaløkonomiske analysen vil vise overskudd. Dette bekrefter kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås.

Det vi kan si er at fritidsboliger tilknyttet kommunalt vann og avløp betaler kommunale avgifter for det. Fritidsboliger med egne vannkilder og egne løsninger for avløp betaler utgifter tilknyttet dette selv. Alle fritidsboliger betaler avgift for renovasjon og feiing og tilsyn. Alle må betale gebyr for søknadspliktige tiltak. Det som er nevnt her er selvkostområder som finansieres av kommunale avgifter og gebyrer, altså ikke av skatteinntekter. Sånn sett har ikke kommunen noen utgifter på det kommunale regnskapet for disse tjenestene, forklarer Jensås.

Det er feil at hyttebygging er et tapsprosjekt, sier Knut Løyland hos Telemarksforskning.

Lokalsamfunnsanalysen tyder på at hyttebygging gir netto gevinst, selv uten eiendomsskatt på hytter, mens den kommunaløkonomiske analysen tyder på underskudd hvis kommunene ikke benytter seg av sin rett til å skrive ut eiendomsskatt, forklarer han.

En ekstra hytte eid av person som ikke er bosatt i kommunen, i gjennomsnitt vil øke de private bruttoinntektene i kommunen med ca. 9000 kroner. Dette vil igjen føre til at kommunen får inntekter på ca. 900 kroner fra sine lokale innbyggere, gjennom økt inntekt- og formuesskatt. Beregningene som presenteres er gjennomsnittsberegninger for Norge og er således ikke egnet som grunnlag for beregninger i enkeltkommuner, understreker Løyland.

Røros Pride 2023 avlyst

Røros Pride tar et pauseår i 2023 og satser på å gjennomføre neste arrangement i september 2024.

Mange av nøkkelpersonene som har bidratt mye i de foregående årene velger nå å gi seg helt eller delvis. Røros Pride trenger derfor tid på å bygge opp igjen organisasjonen før nytt arrangement kan planlegges og gjennomføres. 

– Det blir rett og slett for mye arbeid på få personer, sier Hans Oddvar Stuenes, leder i Røros Pride i en pressemelding.

– Vi retter en stor takk til alle frivillige som har bidratt så langt, og er så STOLTE av det vi sammen har fått til. Senhøsten 2023 vil Erik Sandnes Høsøien og jeg igjen se om vi klarer å rekruttere folk til å gjennomføre en pridemarkering høsten 2024. Vi håper da at vi får med oss både nye og gamle krefter.

Viktig å fortsette holdningsskapende arbeid 

Stuenes og Høsøien forsikrer om at det ikke vil bli helt stille fra Røros Pride selv om pridemarkeringen tar pause. 

– I tiden framover skal vi fortsatt skape trygge møteplasser og enkeltstående arrangement, så følg med på Facebook,” forteller de. 

Og de har en viktig beskjed til alle kommuner, skoler, bedrifter, lag og foreninger.

 – Fortsett med det holdningsskapende arbeidet og de prosessene dere nå har i gang. Vil noen ha hjelp, tips og råd til hva de kan gjøre, eller ønsker en prat, så ta gjerne kontakt med oss.”

Stolte av Røros Pride 

Stuenes og Høsøien er tydelige på hvor stolte de er av arbeidet som er lagt ned i Røros Pride. De berømmer alle som har bidratt i frivilligheten og gode samarbeidspartnere for støtten.

– Så må vi ikke glemme å takke hele lokalsamfunnet,” sier Høsøien. “Det varmer hele sjela at så mange har støttet opp om Røros Pride. I paraden, på arrangementene og i hverdagen. Det er så viktig!

– Vi har nå i flere år brukt det meste av vår fritid på dette prosjektet, og vi angrer ikke et sekund! Vi er kjempestolte av det vi har fått til og den endringa vi ser i lokalsamfunnet. Det er også det som har gitt oss energi og motivasjon til å holde på med dette i over 3 år, fortelle Stuenes, – Men vi ser oss nødt til å prioritere litt annerledes nå. Vi kjenner vel litt på at vi har brent lyset i begge ender. Sagt nei til for mange familiemiddager og aktiviteter med venner. I lengden er ikke det bærekraftig. Framover nå vil vi bruke vårt engasjement på blant annet FRI Trøndelag. Det sies jo også at når en dør lukkes åpnes andre,” avslutter Stuenes. 

Feirer Røros Hundehall: Inviterer til åpen dag

Røros Hundeklubb ønsker velkommen til feiring av Røros Hundehall lørdag 14. januar, og inviterer til åpen dag.

Røros Hundehall har hatt sitt første ordinære driftsår, og markerer det med en feiring.

– Her vil hundesportene agility, kreativ lydighet, lydighet, rallylydighet og nesearbeid bli demonstrert. Det vil også bli mulighet for å teste de ulike aktivitetene med egen hund, skriver Røros Hundeklubb i en pressemelding. 

Røros Hundehall leies og driftes av Røros Hundeklubb. Hallen ligger på Sollihagaen 8, med et areal på 242 m2. Dette er opprinnelig en lagergarasje hvor det er lagt et dekke med kunstgress og støtdempende pad under for maksimal avdemping for hundetrening. 

– Det er et mål å fylle hallen med ulike hundesporter gjennom kurs og organiserte aktiviteter, skriver Røros Hundeklubb.

Det serveres kaffe og grillet pølse. Det blir også besøk av representant fra Fram Food Norge, som har med smaksprøver. Dagen avsluttes med noen fellesøvelser med hund, hvor alle som ønsker kan delta.

– Røros hundeklubb oppfordrer alle hunder på Røros til å ta med familien på en hyggelig hundedag sammen med oss i Røros Hundehall.

Anonyme Narkomane møtes på Røros

Hver torsdag er det muligheter for rusavhengige til å bli med på møter på Frivilligsentralen.

– Sliter du med rus, piller, narkotika eller alkohol?, skriver Anonyme Narkomane i en pressemelding.

Den eneste betingelsen for å bli med er et ønske om å slutte å bruke.

Dette er lukkede møter for alle som er rusavhengige, men det arrangeres også møter den første torsdagen i hver måned som er åpent for alle interesserte.

Det er ingen taleplikt men talerett.

Antall arbeidsplasser øker

Røros hadde en vekst på 82 nye arbeidsplasser til 2.450 arbeidsplasser i privat sektor fra 2020 til 2021, og fra 896 til 913 arbeidsplasser i offentlig sektor. Ikke siden 2013 har vi hatt like mange arbeidsplasser.

Dette ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2020 var det registrert 2.368 arbeidsplasser i privat sektor, og endte etter veksten på 82 arbeidsplasser på 2.450.

Antall ansatte i offentlig sektor har kun vært høyere i 2019, med 915 arbeidsplasser. Etter 2021 endte tallet på 913, etter å ha vært nede på 896 i 2020.

Vekstbransjer, med vekst over gjennomsnittet er blant annet reiseliv, utleie av arbeidskraft, tele og ikt, servering, teknisk/vitenskap og bygg og anlegg. Butikkhandel, annen industri næringsmiddelindustri og godstransport er bransjer med negativ utvikling.