Bli med The Churchills på øving

Det hele startet med at flere medlemmer i Bergstadkoret bestemte seg for å starte et band. Nå har de øvinger hver tirsdag og spiller en lett blanding av rock, country og blues.

The Churchills består av Terje Forsberg, John Sindre Kirkbakk, Christer Dirfeldt, Dag Sagen og Leif Jørgen Hovdahl. Alle har de lang fartstid innen musikk og de fleste har spilt i flere band.

Fra eksorsisme til dansemusikk

Bandet hadde en litt utradisjonell start, da det begynte med et underholdningsbidrag i forbindelse med Bergstadkoret. 

– Vi hadde en forestilling før jul for to år siden, og da hadde vi et show hvor vi blant annet la inn et innslag med djevelutdrivelse av Leif Jørgen, hvor vi manet ut noen onde ånder fra han, forklarer John Sindre.

– Det hjalp ikke, konstaterer Leif Jørgen.

– Vi fant ut at han måtte ha en behandling til, legger Terje til.

– Så derfor foreslo jeg at at vi skulle kalle oss The exorcist, men vi smakte litt på navnet, og syntes det kanskje var litt vanskelig. Men når kjæresten til Leif Jørgen hørte det sa hun at – Men dere er jo ikke The exorcist, dere er jo The Churchills, sier John Sindre.  Navnet henspiller på etternavnet til John Sindre Kirkbakk.

– Først var det bare en underholdning som vi hadde med Bergstadkoret, men så tenkte vi at det hadde vært artig å holde på litt med dette bandet, forklarer Leif Jørgen, – og John Sindre sa at han hadde alt av utstyr hjemme i kjelleren, så vi kunne bare komme til han.

Spiller et bredt spekter av sjangere og stiler

The Churchills har nå jevnlige øvinger i kjelleren til Kirkbakk på tirsdager. 

– Først var vi bare fire stykker, men så ble Christer med på trommer heldigvis, for med det repertoaret vi hadde så ble det litt tynt uten slagverk, forklarer Kirkbakk. 

Christer og John Sindre har allerede spilt sammen i ti år i duoen JC Swing, og alle medlemmene i The Churchills har hver sin historie i musikkverdenen. JC Swing var lenge aktiv i regionen, men ga seg etterhvert med konsertvirksomheten siden det ble så mange sene kvelder som ble vanskelig å kombinere med familieliv. 

Med flere medlemmer med ulik bakgrunn og musikksmak, blir det til at de spiller et bredt spekter av musikalske uttrykk og sjangere, men det er stort sett fokus på musikk fra 60- og 70-tallet. 

– Vi har alt fra Sven-Ingvars til The Rolling Stone, sier John Sindre. 

– Det er viktig med variasjon, sier Dag, – så lydbildet ikke blir en flat strek.

– Gjerne også med forskjellige tonearter, skøyer Terje..

– Vi kommer med en del forslag til sanger vi skal spille, og da pleier Terje å si at – Ja, den der kan vi spille, for den er fra 60/70-tallet, sier Leif Jørgen.

– Rocken er jo tidens gammeldans, og det er det generasjonen vår vil ha, og det er det vi har vokst opp med sier Terje.

Sosialt samvær og god kjemi

Dag forteller at bandet kom sammen fordi det var så trivelig å samles. Leif Jørgen bekrefter det, og sier at det er en fin hobby å ha på tirsdagskvelder, og at det er et fint alternativ til TVn og sofaen. Christer sier seg enig.

– Det viktigste for meg med bandet er at det er artig å holde på med, og selv om det bare er pensjonister så er det en artig gjeng for det, humrer Christer, og legger til at de har fått en veldig god kjemi.

Bandet har flere kommende konserter, blant annet på Bergstadkorets Vinterfestival i februar.

– Vi hadde ikke noen ambisjoner utover at vi syntes det var artig å spille sammen, men det er godt å komme opp fra kjelleren en gang i blant og spille for noen, så vi tar på oss oppdrag, sier John Sindre.

Konsert med The Source på Thomasgaarden

Konsertserien UTPOST inviterer til konsert med The Source på Thomasgaarden onsdag 11. januar. 

The Source består av Trygve Seim på saksofon, Øyvind Brække på trombone, Mats Eilertsen på kontrabass og Per Oddvar Johansen på trommer. 

Våren 2023 reiser The Source på en lengre Norgesturné i anledning bandets 30-årsjubileum, og Røros er første stopp på veien. 

I løpet av sin lange historie har bandet The Source vært sentral innen jazzscenen. Musikerne har holdt sammen siden studietiden ved jazzlinja i Trondheim på begynnelsen av 90-tallet. 

The Source har gitt ut sju album, med to utgivelser på plateselskapet ECM.

Mangel på ved

Flere har hatt problemer med å skaffe seg ved. På Optimus har de vært tom lenge, sier avdelingsleder ved og service ved Optimus, Kjell-Petter Fuglstad

I mange forstander har 2022 vært et unntaksår og et år som på grunn av økte priser og renter, har ført til uforutsigbarhet i mange bransjer og virksomheter. Fredheim forklarer at hun tror noe av grunnen til mangelen på ved kan være frykt.

– Det er nok en spesiell sesong med ekstra stor etterspørsel på ved, som jeg tror kan være knyttet til frykt for strømutgifter og prisnivået for folk flest, forklarer Fredheim, og sier at nok kan være trasig for enkelte å få tak i ved. 

Ikke bare Optimus, men flere forhandlere har blitt tom for ved. 

– Det har vært et spesielt år med tanke på strømpriser, økte råvarepriser og generell prisstigning. Vi var tom for tørr ved tidlig i sesongen, så vi har ikke hatt noe ved til å levere, og jeg vet at det har vært tomt hos mange av de faste forhandlerne, sier Fredheim.

Med unntak av ved som er forhåndsbestilt eller allerede kjøpt, har Optimus vært tom for ved siden i sommer. 

– Allerede i sommer måtte vi si nei, for da gikk alt som vi hadde produsert og som var klart for levering, sier Fredheim. 

Avdelingsleder ved og service ved Optimus, Kjell-Petter Fuglstad sier at det er vanskelig å få tak i ved for mange, men at han håper at situasjonen vil normalisere seg etterhvert. 

– Jeg tror ikke det er noen som har så mye ved å selge. Sånn som det ligger an til oss så vil vi ha ved som er ferdigtørket i mars, men det som blir tørt i første omgang er mer eller mindre bortbestilt, så dem som ikke har bestilt nå må nok vente lengre enn til mars, forklarer Fuglstad.

Reguleringsplan for Ysterhagaen barnehage: mulig å komme med innspill

Det er startet arbeid med detaljreguleringsplan for barnehage i Ysterhagaen, og det er nå mulig å komme med innspill til planoppstarten.

Formålet med planarbeidet er å utvikle en plasn for ny seks-avdelings barnehage i Røros. Planinitiativet er utarbeidet av Selberg Arkitekter på vegne av Røros kommune. Planen innbefatter også å tilrettelegge for opparbeiding av fortau langs Ysterhagaveien mellom Falunveien og Ysterhagaen barnehage. Planen vil også sikre tilstrekkelig parkering til planens formål.

Det er også lagt vekt på en trafikksikker adkomstløsning, effektivt bygg og gode uteoppholdsarealer. 

Planområdet som ligger ved Røros sykehjem omfatter eksisterende barnehagetomt med utvidelse, parkeringsareal for offentlig bygg og en utvidelse av Ysterhagaveien frem til Falunveien.

Plandokumentene finner du ved å søke i Røros kommunes planregister på arealplaner.no. Dersom du trenger hjelp til å finne dem kan du henvende deg til Servicetorget i Røros kommune. Direktelink til planen finner du her.

Merknader og innspill sendes Selberg Arkitekter AS, postboks 6094 Torgarden, 7434 Trondheim eller til post@selberg.no innen 27.1.2023 . Se også Selberg Arkitekter AS sin hjemmeside.

Vil fylle Solheim med arrangementer, liv og røre

Annelin har blitt betatt av Røros, og har nå tatt over jobben som daglig leder på Solheim pensjonat, hvor hun begynte som tilkallingsvikar i sommer. 

Annelin Brill er opprinnelig fra Kristiansund, og kom til Røros fra sin jobb innen rus og psykiatri i Trondheim. Nå ser hun masse muligheter og potensialet med Solheim.

– Det jeg liker så godt med huset er at det er veldig anvendelig og dynamisk, og du kan bruke det til så mye forskjellig, sier Annelin.

Det har pleid å være quizkvelder, konserter og andre arrangementer på pensjonatet, en tradisjon Brill ønsker å føre videre.

– Det er selvfølgelig artig med overnattinger, men det er arrangementene som virker mest spennende å drive med, sier Brill.

– En ting er turistsesongene, men i lavsesongene er det rørosingene man har lyst til å få inn i huset, og de kan bruke det til akkurat det de har lyst til, sier Annelin, og forklarer at det er ønskelig med innspill og ideer til hva som kan foregå på pensjonatet. 

Annelin har tidligere jobbet i bar, og synes at noe av det artigste var å arrangere konserter og jams. 

– Da jeg jobbet på bar i Kristiansund så pleide vi å ha søndagsjam hver uke, og det var den kvelden det kokte som aller mest. Det hadde vært artig å få til noe lignende her, sier Annelin.

Annelin oppdaget Røros for fem år siden, og kjøpte seg hytte her som hun har brukt i friperioder siden. Når hun jobbet som tilkallingsvikar på Solheim i sommer, kombinerte hun det med en heltidsjobb i Trondheim. Men så bestemte hun seg for å gjøre en yrkesmessig helomvending, og tok jobben som daglig leder. 

– Jeg har vært rastløs og rotløs nesten hele livet, men føler meg utrolig nok veldig hjemme her på Røros, sier Annelin.

Brill er interessert i friluftsliv og synes at Røros både har mye å tilby for den friluftsinteresserte og for dem som har mer urbane interesser. 

– Jeg bare digget Røros med en gang, og jeg synes det er en sånn spesiell stemning her. Jeg liker det at man er så tett på naturen men samtidig har byfasiliteter med god mat, drikke og kulturarrangement, sier Brill og forklarer at hun setter pris på at alt er så lettvint og tilgjengelig på Røros.

Videre forklarer hun at hun ble tatt på senga over hvor mye som foregår i det lokale kulturlivet. 

– Jeg synes det er utrolig hvor mye som foregår, for det skjer jo ting her hele tida, sier Annelin.