Kommunestyret i Røros har vedtatt et kommunalt budsjett for 2023 med stramme rammer. Verden har sjeldent vært med på en lignende prisvekst og inflasjonsutvikling som det vi ser nå. Det må vi ta inn over oss.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Tekst: Isak V Busch
Som politikere har vi muligheter til å påvirke et kommunalt budsjett inntil et visst nivå, (det aller meste går til lovpålagte tjenester), men årets budsjett har et handlingsrom som begrenses sterkt av faktorer vi alle har merket godt det siste året. Som privatpersoner vet vi hva strømpriser, rentekostnader, generell prisøkning og økt inflasjon betyr for vår egen lommebok.
Kommunen opplever akkurat det samme.
Et eksempel på forskjellene mellom en kommune og en privatperson i en slik sammenhengen, er at vi som privatpersoner får drahjelp av Europas desidert beste strømstøtteordning, mens for kommunene eksisterer det ikke slike ordninger. Koster strømmen 5 kr kilowatten, betaler kommunen 5 kr kilowatten. Dette medfører en ekstrem økning i strømkostnader, og konsekvensen er at vi må budsjettere med mange millioner mer i økte strømkostnader i 2023. Dette er penger vi svært gjerne skulle brukt på andre formål. Rentene har også økt raskere enn beregnet. I tillegg må også en kommune, som er en stor kjøper av varer og tjenester forholde seg til at det aller meste av varer og tjenester har hatt et betydelig prishopp – langt høyere enn økningen av det kommunale rammetilskuddet. Som privatpersoner kan vi velge å kjøpe first-price på butikken for å spare noen kroner, eller droppe en konsertbillett eller et restaurantbesøk. Kommunen kan ikke velge å droppe å gi lovpålagte tjenester til sine innbyggere.
Vi ser også at en del av de kommunale gebyrene på selvkostområder øker. Det er ingen i Røros kommune som gleder seg over det. Uopplyste tunger vil ha det til at dette er noe kommunen gjør for å pynte på økonomien. Men så er det dessverre slik at økt prisvekst gjelder også for det offentlige, og på selvkostområder har ikke kommunen lov til å kreve inn mer i gebyrer enn det det faktisk koster å levere den tjenesten det er snakk om. Navnet er egentlig ganske selvforklarende, og dette kontrolleres strengt. Så må jeg innrømme at jeg synes det blir litt rart når fremtredende personer i politiske partier lokalt, som jeg mener burde vite bedre, bidrar til å spre slike misoppfatninger.
2023 blir et krevende år for oss alle. Røros har vedtatt et stramt budsjett, men det ivaretar gode tjenester for kommunens innbyggere.
Jeg tror alle politikere i Røros kommune gjerne skulle funnet rom for mange flere små og store gode tiltak. Det står ikke på viljen eller kreativiteten i kommunestyret, og vi ser ukentlig mange gode eksempler på saker vi ønsker å bruke penger på. I budsjettet vi har vedtatt sier vi ikke opp en eneste ansatt, og vi fjerner heller ikke noen av de ikke-lovpålagte tjenestene som vi vet er så viktige for innbyggerne våre. Vi legger inn en satsing på psykisk helse, øker gratistilbudet på SFO, nedjusterer barnehagesatsene med 10%, forsøker å styrke bemanningen på oppvekst og øker tilbudet på Øverhagaen. Det er jeg glad for at vi får til, når vi vet hvor krevende tider det nå er for både privatpersoner, kommuner, næringsliv og organisasjoner.
For de som er interessert ligger alt av opplysninger om de kommunale budsjettene fritt tilgjengelig på kommunens nettsider.
Isak V Busch, ordfører i Røros kommune