Var den mest sette filmen i de fleste land i helga

I Netflix-filmen “Troll” kombinerer “Bølgen”-regissør Roar Uthaug de to sjangrene monsterfilm og katastrofefilm. Med seg som skuespiller har han Axel Barø Aasen.

“Troll” hadde premiere torsdag 1. desember, og allerede dagen etter lå den på topp verden over. I følge Flixpatrol, som er en nettside som publiserer lister over filmer og serier som strømmes mest i verden, så ligger filmen på førsteplass i de aller fleste land.

Axel har en liten rolle i filmen, og har gledet seg til premieren siden den ble spilt inn for litt over et år siden.

Tidligere har han spilt i flere filmer, blant annet Den 12. mann og den prisvinnende kortfilmen Nattrikken. 

For tiden spiller Barø Aasen i Proletarteatrets oppsetning av An-Magritt, som vises på Storstuggu 27. og 28. januar. Filmen «Troll» hadde premiere før helgen, og har både blitt godt mottatt og har fått usedvanlig gode seertall, noe Aasen er godt fornøyd med.

– Jeg synes det er fortjent når man har sett hvor hardt de jobber, og hvor mye de bak kamera brenner for prosjektet. Da er det artig å se at det blir godt mottatt, sier Axel, som både har vært på settet under innspilling og har vært med i studio og sett hvordan de jobber der.  

I filmen spiller Axel rollen som far på Hunderfossen, men mye mer enn det vil han ikke røpe for ikke å spoile filmen for de som skal se den. Under innspillingen måtte Axel spille mot en drone, som i post-produksjonen skulle omgjøres til det animerte trollet vi ser i filmen. Barø Aasen forteller at det var en omfattende produksjon.

– Den dagen vi spilte inn scenen jeg er med i, var det på det meste 1000 aktører som deltok. Det var en svær produksjon, sier den lokale skuespilleren. 

– Selv om man bare er med litt, er det artig å være del av et så stort prosjekt som går så bra, og som er såpass nytt i norsk sammenheng, sier Axel.

Se også:

Axel spiller i storfilmen Troll som kommer på Netflix i desember

Effektiv skiltopprydning

Etter et “Facebook-opprør” mot gågateskiltinga til Røros kommune kom endringen raskt. Nye skilt er oppe allerede mandag.

Det har vært en rekke kritiske røster til skilting omkring gågata på Røros på sosiale medier, og etter et par meget aktive innlegg med mange reaksjoner og kommentarer var ordfører og varaordfører ute rett før helga og lovte bot og bedring.

Bedring ble det, kommunen har satt opp de små spesialskiltene som de har tillatelse til å bruke på grunn av Bergstadens estetiske behov for små skilt. Denne gangen gikk det ikke som da kommunen viste handlekraft med fartsdemperne i Tollef Bredals vei. Det ble som mange husker feil på feil og behov for ekstraarbeid for å rette opp.

De nye skiltene framstår stilfulle og gir et helt annet inntrykk enn de forrige skiltene, som var ganske skjemmende i bybildet.

Gågateskiltet fra i sommer:

Gågate. Foto: Svend Agne Strømmevold

Varmepumpe, populært som aldri før

Med høye strømpriser er det mange som har valgt å installere varmepumpe i høst. Dag Inge Østgård, daglig leder av Østa Elektro, sier at de har hatt en økning i antall installasjoner av varmepumper over flere år, og i høst har det vært spesielt travelt.

Folk har fått øynene opp for at varmepumpe er bra for lommeboka, spesielt i disse tider. Siden en varmepumpe som regel gir 3 til 5 ganger mere kw varme enn hva den bruker i strøm, vil besparelsen være svært god, spesielt med dagens strømpriser. 

– Vi anbefaler en luft-til-luft-varmepumpe til huset eller på hytta. Den gir en stabil og jevn varme. Man kan i tillegg spe på med peiskos. Selv når det er ekstremt kaldt er det varmeenergi i uteluften. Årsvarmefaktoren er på hele 5,2; det vil si at varmepumpen gir 5,2 ganger mere varme, sammenlignet med elektrisk oppvarming, sier Østgård. 

For de som har hytte vil man med en varmepumpe kunne ha en grunntemperatur på 10 grader når hytta ikke er i bruk. Med en tilnærmet konstant temperatur gjennom hele året bevares hyttas bygningskropp langt bedre og det er mindre risiko for fuktskader. Det sitter også moderne teknologi med filtersystem som fjerner luftbårent mugg, støv og allergener, bakterier og lignende. Det er heller ingen risiko for frosne rør.

Østa Elektro har valgt å selge Mitsubishi varmepumper ettersom de fungerer bra i vårt kalde klima her i regionen. De fleste varmepumper kommer nå med fjernstyring via wifi, så kontroll på temperaturen kan man styre fra hvor som helst.

Dag Inge påpeker at en varmepumpe er spesielt bra tilpasset klimaet i Rørosregionen fordi vi har en ekstra lang fyringssesong. Vi har varmebehov fra midten av august til St. Hans. 

Etter en sommer uten varmebølger og høye temperaturer er det kanskje ikke airconditioner man ønsker seg til jul, men det vil ganske sikkert komme varme somre i fremtiden. På hytter og i hus med mange vinduer blir det ekstra varmt når sola står på. Da kan det være godt å få ned temperaturen. Varmepumpa er igjen da redningen, siden den kan brukes som aircondition. 

Energiøkonomisering gjør at du øker komforten og senker forbruket av energi og strømregningene blir mindre.

Ny daglig leder i Røros IL

Anita Sivertsgård er ansatt som daglig leder i Røros Idrettslag. – Jeg gleder meg til å ta fatt på en spennende oppgave, sier hun. Anita starter i jobben i januar.

Røros IL har mange store prosjekter og løft foran seg i årene som kommer, med det omtalte Øra-prosjektet i spissen. Prosjektet inkluderer skatepark, klatrevegg, klubbhus og mye mer, og er kostnadsberegnet til over 20 millioner kroner. 

Den nye daglige lederen i idrettslaget får med andre ord mye å henge fingrene i, og idrettslaget er heller ikke oppdatert med utfyllende protokoller for sine møter det siste halvåret. Ifølge protokollene til idrettslaget har også tidligere daglig leder vært sykmeldt over en lengre periode. Dermed er nok ny daglig leder et etterlengtet steg mot mer framdrift. 

Anita Sivertsgård har bred erfaring fra medier og salg, og kommer fra en redaksjonell stilling hos Rørosnytt før hun altså nå tiltrår som daglig leder i Røros IL. 

– Dette blir veldig spennende, mange oppgaver ligger på bordet. Over 1400 medlemmer, så dette gleder meg veldig til å jobbe med. Og spesielt de frivillige, som legger ned en superinnsats, utdyper hun. 

Førjulskonsert med Bakrus

Fredag 9. desember braker det løs Ungdommens Hus inviterer til førjulskonsert med Bakrus, Jørgen Dretvik og Underverdenen.

Bakrus spiller fra sin varierte katalog, og blir det naturligvis også noen coverlåter av Per Bergersen. 

Bakrus er rask og frustrert pønk, med passivaggressiv lyrikk, som brytes opp av roligere partier av mykere melodier om hårsåre tema. Musikalsk Bakrus handler om kjærlighet og nærhet, og hvordan tapet av – og mangelen på nettopp dette, resulterer i frustrasjonen og sinne.

Bandet fikk terningkast 6 i Adressa for sin nyeste utgivelse «Lover Ingenting» i oktober 2021. 

Supportband denne kvelden er Jørgen Dretvik og Underverdenen. En fin miks av progressiv puonk og alternativ rock der tekstene formidles på trøndersk.  

Jørgen Dretvik & Underverdenen handler om å gå ned i de dypeste avgrunnene i seg selv og «spille» ut alt som ligger der på godt og vondt. Dette gjør musikken til en frigjøringsprosess hvor uttrykket er så personlig at det blir universelt.

Bransjemøte for håndverkere og entreprenører

Røros kommune inviterer til bransjemøte, og ønsker håndverkere og entreprenører, firmaer og andre interesserte velkommen.

Kommunen inviterer til bransjemøte i storsalen på Øverhagaen bo,- helse- og velferdssenter tirsdag 6. desember. Her ønsker kommunen å informere om status på byggesak, kart som verktøy, nye søknadsskjema og behandling over disk.

Næringskoordinator ved Røros kommune, Elisabeth Wikan Heidtmann, deltar for å informere om, og få innspill til hvordan kommunen jobber med tilrettelegging for næringsutvikling.